kreativitás kell

2020.08.21. 07:30

Kevés pénzből, de sok leleménnyel bárkinek lehet egyedi otthona

Egyedül rakta le a konyha, a kis folyosó és a fürdőszoba aljzatát, különleges virágmotívumokat alkotva bele.

Fotó: B. Kiss Andrea

Egyedi otthont teremtett szinte a semmiből a csökmői Pénzes Istvánné Rácz Valéria, aki nem tartozik a könnyű sorsú emberek közé. Ennek ellenére nem panaszkodik, hanem mindig próbál az adott helyzethez igazodni, megtalálni a megoldást.

Vali a férje révén nagyon fiatalon került Csökmőre, de ez a házasság sajnos kudarcba fulladt, s egy idő után elvált a férjétől. Kisebbik fiával albérletbe költözött, majd néhány éve egyedül vásárolta meg az Akácfa utcai kis vályogházat. A ház nem volt túl jó állapotban, az asszonynak pedig pénze nem volt a felújításra. A közfoglalkoztatotti bér, majd a gyári kereset nem volt elég ahhoz, hogy a mindennapi kiadásokon, valamint a fia taníttatásán túl bármire is maradjon. Vali fia zenei pályán indult el a helyi művészeti iskolából, és az asszony nagyon fontosnak tartotta, hogy neki legyen meg mindene a tanulmányaihoz. De a kreativitása segített neki a nehéz helyzetben.

Fotó: B. Kiss Andrea

Törött csempékkel dolgozott

Kitalálta, hogy drága járólapok helyett törött csempékből készíti el az egyedi burkolatot. Gyűjtögetni kezdte a csempéket, járólapokat mindenhonnan. Ha valahol látott egy-két darabot kidobva, azt hazavitte. Később, amikor már tudtak róla az ismerősök, hogy mire készül, a kimaradt burkolóanyagokat neki adták. Ezeket apró darabokra törte, és miután utánajárt, hogyan kell burkolni, hozzá is látott. Egyedül rakta le a konyha, a kis folyosó és a fürdőszoba aljzatát, különleges virágmotívumokat, mintákat alkotva bele. Mint mondja, nem tervezte meg előre, hanem ahogy adta magát a minta, úgy ragasztotta le. A fürdőszoba zuhanyzóját is ő készítette el. Még arra is volt gondja, hogy kis zuhanytálcaperemet rakjon le a csempedarabkákból. Az eredmény egészen különleges lett. A konyha figyelemre méltó burkolatát két hét alatt készítette el. Nem tagadja, hogy nagyon aprólékos munka volt, de ő szerette csinálni, mert addig sem gondolt a bajokra, a végén pedig gyönyörködött az eredményben.

Fotó: B. Kiss Andrea

Csempe helyett redőny

Vali mindent megragad, amivel az otthonukat szépítheti. Amit más esetleg kidob, ő még hazaviszi, mert meglátja benne a lehetőséget az újrahasznosításra. Legutóbb egy másnak már feleslegessé vált vas nagykaput vitt haza, mert tervei szerint abból ő még remek kerítést készít. A konyhában csempe helyett például régi redőnyt rögzített a falra, ami mosható és mutatós is. A kertjében a betontörmelékekből mutatós díszeket, sziklakertet rakott. Nem riad vissza semmiféle munkától, feladattól, amivel pénztárcakímélő ötleteit meg tudja valósítani. Így lett a puritán kis házból igazán hangulatos otthon, olyan elemekkel, amelyek egészen biztosan nem köszönnek vissza máshol.

B. Kiss Andrea

Helytakarékos megoldások

A kérdés mindig ugyanaz: hogyan lehet egy kisebb alapterületű lakást esztétikusan és helytakarékosan berendezni, ha rengeteg holmink van? – Az átalakítható bútorok mindig nagy sikert aratnak, főként abban az esetben, ha egyazon térbe kerül az ágy és az íróasztal – olvasható a Lakáskultúra oldalán. Hozzáteszik, hogy különösen a kamaszok szobájára jellemző ez a kivitelezés; ebben az esetben jó megoldás az, ha kevésbé mély asztallapot használunk, ami az ágy mellé gördítve éjjeliszekrényként is funkcionál.

A Lakáskultúra oldalán kiemelik, hogy minél kisebb egy hely, annál inkább szükség van egyedi gyártású polcokra, hogy segítségükkel a tető alatti beugrókat is maximálisan ki lehessen használni. Nem szabad elfelejteni azt, hogy dupla felületet nyerhetünk egy jól megtervezett tolóajtóval, amire szintén felakaszthatók kisebb tárgyak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!