Hajdú-Bihar

2019.01.04. 17:00

Kívül-belül megújul a zsákai kastély

Zsáka - A Rhédey család életének megismertetése, valamint a bihari hagyományok bemutatása a célja a kastélymegújításnak.

Zsáka - A Rhédey család életének megismertetése, valamint a bihari hagyományok bemutatása a célja a kastélymegújításnak.

A tekintetet odavonzó, a kíváncsiságot felkeltő impozáns épület hívja fel magára a figyelmet a bihari falu központjában. A Rhédey-kastélyt – mert erről van szó – 1858-ban gróf Rhédey Gábor építtette a kor divatos építészeti irányzatának megfelelően, magán viselve a romantikus historicizmus jegyeit. Az erdélyi Rhédey család 1617-ben Bethlen Gábor erdélyi fejedelemtől kapta zsákai birtokait. A kastély építőjének 1897-ben bekövetkezett haláláig a család az épületben lakott. A kastély később Gróf Almásy Imre kamarás, Jász-Nagykun-Szolnok megye főispánja, majd báró Vay László államtitkár, Debrecen főispánja tulajdonába került. Az első világháborúban hadikórház működött az épületben, majd 1944-ig Vay László és családja lakta a kastélyt. 1945-ben államosították, 1950-ben átalakították, és 1984-ig iskola volt. Később a közművelődés épülete lett. 2014-ben a tulajdonos települési önkormányzat a kastély üzemeltetését egy szerződésben átadta a Rhédey Kastély Kulturális Örökség Alapítványnak. Céljaikról Mocsnyik Tamással, az alapítvány igazgatójával beszélgettünk.

Kerékpárral a szomszédba

– Jó állapotú, de mindenképpen felújításra szoruló kastély üzemeltetésére kötöttünk szerződést. Célunk, hogy a Rhédey család életén keresztül a kulturális turizmust bekapcsolva Bihar épített értékét bemutassuk, olyan programot kínálva, hogy az idelátogatók akár egy egész napot is el tudjanak tölteni. A kastélyt egyébként 2015-ben megnyitottuk a látogatók előtt – mondta Mocsnyik Tamás, majd ismertette a már folyamatban lévő munkákat, illetve a kastélyhasznosítás részleteit.

– A kastélyt kívül-belül, a parkját pedig teljes egészében felújítjuk, az épületeknek, termeknek funkciót adunk. A belső felújítás már befejeződött, több termet be is rendeztünk. Egy-egy teremben mutatjuk be a Rhédey család, valamint az Almásy és Vay család, továbbá a Rhédeyekkel rokoni kapcsolatba került Bethlen család emlékeit. A tematikus kiállítás tárgyai adományozás útján kerültek a kastélyba. A családok tagjai bélyegtablón láthatóak. A Zsákán született Madarász Gyula festőművész képeinek is egy termet szenteltünk, mint ahogy a faluban néhány alkalommal megrendezett ikonfestő tábor legjobb alkotásainak is. Mindemellett két konferenciatermünk is van. A pincében a Rhédey borászati kiállítás kap helyet idővel. A cselédszárny épületben a térségben honos kézművességeket mutatjuk be. Az udvaron parkolók, lovaspálya és játszótér lesz. Beszerzünk 35 kerékpárt, amelyekkel akár Zsákát, akár a Berettyó gátján átbiciklizve Bakonszeget vagy Berettyóújfalut is megnézhetik a hozzánk látogatók. A munkálatokat 2018 áprilisában kezdtük, a terv szerint idén júniusban be is fejezzük.

II. Erzsébet üknagyanyja

Ha a Rhédey kastélyról van szó, mindenképpen meg kell említeni, hogy gróf Rhédey Klaudia (1812–1841) a mai Windsor uralkodóház egyik ősanyja. Württemberg Sándorral kötött házasságot, és az abból született Württemberg Ferenc Pál Károly Sándor Teck herceg leszármazottai között van VI. György angol király (dédunoka) és II. Erzsébet angol királynő (ükunoka) is. Klaudia révén a Rhédey az egyetlen magyar főnemesi család, amely közvetlen rokoni kapcsolatban van az angol királyi családdal. Gróf Rhédey Klaudiát halála után Windsorban, a Szent György kápolnában helyezték örök nyugalomra.

- Kovács Zsolt -


Sok munka van még a kastélyon

Megújul a homlokzat, kicserélték az összes nyílászárót, az északi oldalon a stukkókat, átalakították a vizesblokkot, újratelepítették a kamera- és a riasztórendszert, a pincében lévő három termet felújították, díszkivilágítást kap az épület, és még a kerítés is szebb lesz – mindezeket a munkálatokat elvégezték, elvégzik a zsákai Rhédey kastélyon június végéig.


Kővel szórt út a falu határában

Több mint két kilométer hosszan újult meg a mezőgazdaságban dolgozók által sokat használt, számukra fontos földút a település határában. A négy méter széles út oldalát megerősítették, a felületét zúzott kővel hordták meg.

Amennyiben lesznek újabb pályázati lehetőségek, Zsáka mindenképpen élni fog azokkal, és legalább a fő gyűjtőutakat megjavítja a település határában – tájékoztatta a Naplót Kovács Kálmán, Zsáka polgármestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!