Hajdú-Bihar

2018.11.29. 07:20

Nem csak a nagyvárosok gondja a légszennyezettség

Hajdú-Bihar - A kipufogógázok mellett a szilárd tüzelés égéstermékei is szennyezik a levegőt.

Hajdú-Bihar - A kipufogógázok mellett a szilárd tüzelés égéstermékei is szennyezik a levegőt.

  • A téli időszak közeledtével, a lakossági szilárd tüzelésű fűtőberendezések használatával megkezdődhet a szennyező anyagok mennyiségének emelkedése a levegőben, amely az időjárási körülmények változásával (például köd beállta) felhalmozódhat az alsó légrétegekben.
  • Jellemzően a szálló por (PM10) értéke szokott magas lenni, emellett a tüzelőberendezésekből és robbanómotorokból származó nitrogén-oxidok halmozódhatnak fel az alsó légrétegben, igaz, a korábbi tapasztalatok alapján ennek mértéke az egészségügyi határértéket csak esetenként lépi át – tudtuk meg a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivataltól.
  • Nem csak Debrecent érinti a probléma, a kibocsátott szennyező anyagok a kedvezőtlen meteorológiai körülmények hatására a kisebb településeken is ugyanúgy felhalmozódhatnak az alsó légrétegekben, mint a nagyvárosokban, hiszen például ezeken a területeken a lakossági szilárd tüzelés általában nagyobb arányú.
  • A légszennyezettség mérésére szolgáló mintavételi pontok számát várhatóan emelni fogják, a kormányzat célja ugyanis, hogy a kisebb települések is bekerüljenek a levegőminőség vizsgálati rendszerbe.
  • Sokéves tapasztalat, hogy a hidegebb idő beköszöntével a levegő szennyezettsége megnő. E probléma megyei vonatkozásairól s a megelőzés lehetőségeiről érdeklődtünk a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatalnál.

    Mint a válaszból kiderült, nem csak Debrecent érinti a magas légszennyezettség. A kibocsátott szennyező anyagok a kedvezőtlen meteorológiai körülmények hatására a kisebb településeken is ugyanúgy felhalmozódhatnak az alsó légrétegekben, mint a nagyvárosokban, hiszen például ezeken a területeken a lakossági szilárd tüzelés általában nagyobb arányú.

    Több mérés lehet

    – Magyarországon a mintavételi/mérési pontok számát kormányrendelet határozza meg, mely alapján Hajdú-Bihar megye területén Debrecenben három, több légszennyező komponenst mérő automata állomás működik, illetve rendelkezésre áll egy mobil mérőállomás. Emellett Debrecenben és Hajdúböszörményben a szálló por PM10 frakciója általi szennyezettség, Debrecenben és Hajdúszoboszlón pedig a nitrogén-dioxid időszakos mintavétele és mérése folyik. A mintavételi pontok felülvizsgálata a 2019–2021 közötti időszakban fog megtörténni a tervek szerint, amellyel a kormányzat célja, hogy a mérési programokba a kisebb települések szennyezettségének felmérése is bekerüljön – írták.

    A légszennyezettség szempontjából veszélyes anyagok égetése, illetve ennek szankcionálása kapcsán tudatták: a kormányhivatal az ellenőrzési terve és a beérkező bejelentések alapján minden esetet kivizsgál. Amennyiben konkrétan bebizonyosodik a hulladékégetés ténye, úgy kötelezés kiadására és bírság kiszabására kerül sor. A nyílt téri égetés 100 ezer forint, a háztartási tüzelőberendezésben történő hulladékégetés 300 ezer forint bírság kiszabását vonja maga után.

    Kampány

    A kormány kiemelt céljai közé tartozik a népbetegségeket okozó tényezők, így többek között a légszennyezettség visszaszorítása is. Ezzel a céllal indult útjára az Agrárminisztérium „Fűts okosan!” kampánya, mely nagy hangsúlyt fektet a lakosság széles körű tájékoztatására, valamint a szemléletformálásra. A www.futsokosankampany.hu honlapon számos olyan hasznos információ található, melyek segíthetnek környezettudatos háztartási fűtési rendszerek kialakításában, a levegőminőség javításában. Ezek közül példaként megemlíthető, hogy a kerti hulladékok komposztálása, a szelektív hulladékgyűjtés alkalmazása, valamint a kellően száraz tüzelőanyag használata nagyban hozzájárul a levegőnk tisztaságához – hívja fel a figyelmet a megyei kormányhivatal.

    HBN


    Nem dobhatunk tűzre akármit

    A szálló por felületére mérgező anyagok tapadnak, amelyek a tüdőbe, vagy a kisebb méretű részecskék a vérbe is bejutva káros egészségi hatásokat eredményeznek. A kisebb részecskék a legveszélyesebbek a szervezetre, képesek bejutni a vérpályába és ezáltal a szerveinkbe is – figyelmeztet a www.futsokosankampany.hu.

    A honlap szerint kezeletlen fa és a papír kivételével tilos minden hulladék elégetése, beleértve például az alábbiakat is:

  • „kezelt”, tehát festett, lakkozott fa (régi ablakkeret, ajtók, raklapok stb.)
  • rétegelt lemez, bútorlap
  • építési fahulladék
  • színes, „fényes” papírhulladék
  • PET-palack, műanyag hulladék
  • autógumi, használt ruha, rongy
  • fáradt olaj, üzemanyag.
  • Ezen anyagok elégetésekor a bennük található, vagy kezelés következtében felhordott, különböző mérgező vegyületek a levegőbe és a hamuba kerülnek, ezáltal szennyezve a környezetet, közvetlenül károsítva az egészségünket.


    [related-post post_id="4050329"]

    [related-post post_id="4041428"]

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!