Hajdú-Bihar

2018.08.04. 17:43

Jó idők járnak Biharra, Bakonszegre

Bakonszeg - Kenyérlángos és kenyér itt, kakaós, fahéjas meg diós tekercsek ott, amott pedig kemencés pizza és kemencés hamburger.

Bakonszeg - Kenyérlángos és kenyér itt, kakaós, fahéjas meg diós tekercsek ott, amott pedig kemencés pizza és kemencés hamburger.

A bihari kistelepülésen jártunk szombaton, ahol az önkormányzat immár tizenegyedik alkalommal rendezte meg a Kemencés Napot a művelődési ház udvarán. A helyszín és a rendezvény elnevezése egyébként elválaszthatatlan egymástól, hiszen jó néhány évvel ezelőtt itt építette meg Bakonszeg, Furta, Zsáka, Vekerd és Darvas a maga kültéri kemencéjét, amely mindegyike az építő falu nevét viseli azóta is. Ezúttal a vendéglátó település mellett Gáborján, Nagyrábé, Furta és Vekerd sütőcsapata érkezett a hagyományosan augusztus első hétvégéjén rendezett eseményre.

Istenre gondolva kezdődött

Mielőtt végigjárjuk a kemencéjük körül szorgoskodó csapatokat, hallgassunk bele a megnyitókba, mert az ilyenkor szokásos politikusi „szóbeli tiszteletkörök” helyett bizony tartalmas gondolatok hangzottak el. A vendégeket a házigazda település polgármestere, Gara Péter köszöntötte, aki kihangsúlyozta az esemény előkészítése során tapasztalt összefogást, továbbá köszönetet mondott a süteménykészítő csapatoknak, hogy ebben a kánikulában is eljöttek és finomságokkal rukkolnak elő.

Vitányi István országgyűlési képviselő bevallotta, ő bizony reggel a kemencék mellett kezdte a bakonszegi programját, és állítja, különlegességek és finomságok várják a vendégeket.

Jó idők járnak Biharra, és ezen nem csak azt értem, hogy meleg van, hanem a szó valódi értelmében, hiszen elérkezett az az idő, amikor a tájegység komoly fejlődés előtt áll"

– ezt már Bulcsu László, a megyei közgyűlés alelnöke mondta. – Egy új gondolkodású generáció kezdett el itt dolgozni, és ez Biharba jelentős fejlődést hoz, ami Bakonszegre is kihat. A falu jobb, virágzóbb évek elé néz. Belátható időn belül elkészül az autópálya, ami Bakonszegtől körülbelül 20 percre lesz; Berettyóújfaluban a börtönkórház mellett számos más régiós beruházás is megvalósul; Bakonszegen megújul például a Bessenyei-ház. Van esély, hogy végre itt maradhat egy generáció, ők már nem mennek el innen. Isten áldja meg Bihart, Isten áldja meg Bakonszeget – fejezte be megnyitóját Bulcsu László.

Matkóné Cseh Brigitta református lelkész áldást mondott az eseményre és a jelenlévőkre. Hangsúlyozta, Istenre gondolva kezdődik a Kemencés Nap, ami nem csak testi, hanem lelki táplálékkal is szolgál.

Cukros-tejfölös kenyérlángos

A megnyitó után vissztérünk a kemencék és a kelt tészták világába, ahol először az eseményen első alkalommal jelen lévő gáborjániakkal elegyedünk szóba. – Egy ember kivételével a falunk száraztészta-készítő üzemében dolgozunk, most viszont azt mutatjuk meg, hogy miként tudunk kelt tésztát sütni a kemencében – mondta a bemutatkozás után Lakatos Sándorné. – Mező Gyula polgármester szervezte nekünk ezt a lehetőséget. Pogácsát, fahéjas, és kakaós csigát, meg túrós batyut sütünk, de olyan gyorsan veszik a látogatók, hogy a kemence képtelen kielégíteni az igényeket. Hamar rá kellett jönnünk, miként lehet szépen sütni a kemencében, hiszen itt nem lehet takarékra venni a lángot, mint otthon a sütőben. Jobban kell figyelni!

A szomszédos kemencénél a nagyrábéiak szorgoskodnak. Ők már ötödik alkalommal vannak itt. Miklósné Hegedűs Katalintól tudjuk azt is, hogy kenyérlángost és kalácsot sütnek, és van egy különlegességük: „Egy hölgy cukros-tejfölös kenyérlángost kért. Persze, hogy megcsináltuk neki!”

Furta az eddigi összes Kemencés Napon itt volt. Nagy László a „szóvivőjük”, hiszen olyan forgalom van a standjuk előtt, hogy senkit sem tudnak nélkülözni. – Házi kenyér, ropogós perec, különlegességnek kemencés pizza és kemencés hamburger, csigából pedig fahéjas, diós és kakaós – sorolja a kínálatot, majd hozzáteszi, arra ügyelnek, hogy minden esztendőben elő tudjanak rukkolni valami újdonsággal.

Továbbadják a hagyományokat

A házigazdáknál is nagy a forgalom, alig győzik kiszolgálni a finom tésztákra éhes vendégeket. – Pogácsa, cifrakalács, kaproslepény, túrós batyu, szilvás-zsíros tészta, almásbéles, kenyérlángos. A kenyérlángos és a túrós batyu a fő attrakciónk – sorolják lelkesen a bakonszegiek. – Összeszokott csapat vagyunk, folyamatosan tanítjuk be a fiatalokat, elvégre ők folytatják a hagyományokat. És persze amit csinálunk, azt hatalmas szeretettel tesszük.

A megye legkisebb falujából, Vekerdről ezúttal is Németh Attila vezetésével érkeztek a sütőmesterek Bakonszegre. Ők mákos és diós kalácsot, valamint pizzás és káposztás tekercset készítenek a tájegység hagyományos étele, a kenyérlángos mellett. Ennek az alapanyagát már pénteken előkészítették ötven kiló lisztből, így elég volt reggel nyolcra érkezniük a Kemencés Napra.


Csapatok és csapattagok a XI. Kemencés Napon

Gáborján: Lakatos Sándorné, Nagy Jánosné, Imre Sándorné, Szabó Jenőné, Gombos Pálné, Balogh Imréné, Mester Csabáné, Boros lajos, Boros Lajosné

Nagyrábé: Miklósné Hegedűs katalin, Czirják Imréné, Pántya Lászlóné, Gyenge Imréné

Bakonszeg: Czirjákné Veres Erika, Bózsó Andrea, Nagy Tiborné Kovács Mónika, Hajzer Edit, Hagymási Ágnes, Orosz Julia, Antalné Boros Éva, Erdei Julianna, Pixi, Oroszné Bojtor Zsuzsanna, Tóthné Szabó Andrea, Veres Sándor (elköszönő fűtő), Papp Zoltán (főfűtő)

Furta: Nagy László, Nagyné Juhász Mária, Nagy Orsolya Mária, Nagy Janka, Szűcs László, Brill Imre, Reszelő Viktória, Bodrás Bence, Hajzer Tamás

Vekerd: Németh Attila, Técsi Imréné, Nemes Jánosné, Dürgő Mária, Mihucza György, Boros Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!