Hajdú-Bihar

2018.03.27. 09:42

Veszélyben vannak a külterületek Hajdú-Biharban

Hajdú-Bihar - A településeken nincs nagy probléma, de a földek egy része víz alatt van.

Hajdú-Bihar - A településeken nincs nagy probléma, de a földek egy része víz alatt van.

Ahogy az Alföld nagy részét, így megyénket is sújtja a belvíz. A működési területén található tizenkettőből hat belvízvédelmi szakaszon tart fenn készültséget a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig): a Tiszai-alsó, a Tiszai-középső, a Tiszai-felső, a Hamvas-Sárréti, a Berettyó-alsó és a Berettyó-felső szakaszokon egyaránt másodfokú a belvízvédelmi készültség.

A debreceni vízügyi igazgatóság védekezéssel érintett szakaszain a belvízzel elöntött területek nagysága jelenleg 8150 hektár, ebből 2050 a vetés, 1800 a szántó és 2950 hektár a rét, legelő.

A Tivizig tájékoztatása szerint a térségben 35 szivattyútelep és egy szállítható szivattyú üzemel, ezek segítségével csaknem 2 millió 700 ezer köbméter belvizet emeltek át a befogadókba a vízügy szakemberei.

A másodfokú árvízvédelmi készültség miatt a vízügyi szakemberek a főcsatorna 34 kilométernyi szakaszán folyamatos figyelő- és őrszolgálatot látnak el, a védekezésben pedig az igazgatóság több mint 150 munkatársa vesz részt.

Nem esne jól, ha esne

A megyei települések vezetőit kérdezve mindannyian arról beszéltek, hogy a belterületeken nincs nagy probléma, de a külterületeken sok helyen áll a víz, és ha újabb csapadék jön, azt már nem biztos, hogy elbírja a talaj. Míg Újszentmargita környékén a szántók 5-10 százaléka belvizes, a megye más területein nem ennyire jó a helyzet. Furák Károly újirázi polgármester lapunk megkeresésére elmondta, bár a gazdáktól nem kapott bejelentést, a vidéket járva a barázdákban csillog a vízfelület. Derecskén is inkább a külterületek adnak okot az aggodalomra. – A belső részeken jó a helyzet, ugyanis az elmúlt évben kétszer is sikeresen pályáztunk a vízelvezető rendszer bővítésére, illetve a városgazdálkodási kft. munkatársai tisztán tartják az árkokat, így se házat, se melléképületet nem veszélyeztet a belvíz. A külterületeket járva viszont látszik, hogy a szántók, legelők egy jelentős része víz alatt áll – ismertette Bakó István, Derecske első embere.

Elbírta ezt a nyomást

Bár Nagyrábé külső részein több mint ezer hektárnyi szántót borít a vízfelület, a belterületeken itt sincs probléma: – A közmunkaprogramban tisztán tartjuk az árkokat, és mivel szerencsére nem özönvízszerűen esett az eső, így a csapadékvíz-rendszerünk elbírta a nyomást – számolt be Tiszai Károly polgármester.

MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!