Hajdú-Bihar

2018.02.20. 16:50

Aláírt az ötszázadik tartalékos katona

Debrecen - Egy hölgy, a balmazújvárosi Urbán Dóra az ötszázadik hajdúsági műveleti tartalékos katona; szerződését ünnepélyes keretek közt írta alá kedden a debreceni toborzóirodán.

Debrecen - Egy hölgy, a balmazújvárosi Urbán Dóra az ötszázadik hajdúsági műveleti tartalékos katona; szerződését ünnepélyes keretek közt írta alá kedden a debreceni toborzóirodán.

A toborzó munka gyümölcsét aratták kedden a MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság debreceni egységében: hat önkéntes műveleti tartalékos, illetve 19 önkéntes területvédelmi tartalékos katona írt alá szerződést ünnepélyes keretek között. Ezzel 714-re nőtt a tartalékosok száma a megyében, a 2038 hivatásos katona mellett – ismertette Nagy Zoltán alezredes, parancsnok. – Tiszteletre méltó, hogy a tartalékosok más elfoglaltságuk: civil munkájuk vagy tanulmányaik mellett katonai szolgálatot is vállalnak – hangsúlyozta.

A már hosszabb ideje működő védelmi és műveleti tartalékos szolgálat mellett tavaly vezették be az önkéntes területvédelmi tartalékos rendszert. Czill István alezredes, a Helyőrségtámogató Parancsnokság parancsnoka a rendezvényen elmondta: az országban Hajdú-Bihar megyében van a legtöbb szerződéses katona, itt tettek először esküt a tartalékosok, és itt kezdődött meg először felkészítésük, kiképzésük.

Apai biztatás

A hajdúság 500. önkéntes műveleti tartalékos katonája, Urbán Dóra 14 éve a balmazújvárosi Bekton Ifjúsági Fúvószenekar szaxofonistája.

Fotó: Matey István

– Ez egy lehetőség volt. A zenekarok korlátozott létszámmal működnek, az önkéntes rendszerrel tudtam bekerülni a Debrecen Helyőrségi Zenekarához, amely igen magas színvonalon működik. Próbajátékon, komoly meghallgatásokon feleltem meg, majd katonai alkalmassági vizsgálatokon is. Hamarosan a katonai kiképzésen veszek részt – mondta el lapunknak.

Budai Szabolcs, a Debreceni Egyetem Műszaki Karának gépészmérnök szakos hallgatója, a 200. önkéntes területvédelmi tartalékos, szülői indíttatására jelentkezett.

Fotó: Matey István

Minden velem egykorú fiatalnak az édesapja volt katona, de mi csak elbeszélésekből tudjuk, milyen katonának lenni, holott szerintem meg kell ezt tapasztalni. Saját döntésem volt csatlakozni, és édesapám támogatott ebben." Budai Szabolcs

A tartalékosok felkészítése márciusban kezdődik, 120 órában, 21 napon át sajátítják el a tudnivalókat.

SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!