Hajdú-Bihar

2018.02.27. 10:58

360 fokos videó: múltba révedő séta a sárréti faluban

Szerep-Hosszúhát - Egykor egyetemi diákszálló működött Hosszúháton, rózsalugasok és pávák díszelegtek a kastélykertben.

Szerep-Hosszúhát - Egykor egyetemi diákszálló működött Hosszúháton, rózsalugasok és pávák díszelegtek a kastélykertben.

Debrecentől 70, a körzetközpont Püspökladánytól mindössze 15 kilométerre található Hosszúhát, ahol kevesebben mint százan élnek. Van azonban a közigazgatásilag Szerephez tartozó településrészen pszichiátriai otthon, ahol több beteget ápolnak, mint a falu lakossága. Hosszúhát múltjába a Kovács házaspár segítségével mentünk vissza.

A Kovács házaspár. Életük ezer szállal kötődik Hosszúháthoz | Fotó: Kiss Dóra/Hírek 360

Kedves fogadtatás után nosztalgikus hangulat telepedett az Ág utcai házra, ahol Kovács Sándor és felesége mesélt saját és Hosszúhát életéről. Mosolyogva emlékeznek vissza megismerkedésükre, ami egy focimeccsen történt, 1973-as házasságkötésükre, s inkább fájó szívvel idézték fel azokat az időket, amikor még virágok borították a kerteket. A lakóházak egyébként mind az Ág utcán találhatók, még ha meg is törik a számozás folytonossága, hiszen két párhuzamos kis utca és egy rá merőleges hosszabb utca jelenti a lakott területet, és az Ág utcát. A jelent jelentő gazdaság és a pszichiátriai betegek és értelmi fogyatékosok otthona a Hosszúháton áthaladó aszfaltozott út mentén található.

Több évtizednyi munka

Ma már mindössze 30 család él a kis faluban, az 1970-es évek végén megkezdődött elvándorlás előtt ennek triplája volt. Szolgálati lakások, „cselédházak” voltak itt, ezeket azonban lebontották, az innen elköltözni szándékozók állami támogatást kaptak a lakásvásárlásra. Szerepre, Sárrétudvariba és Püspökladányba mentek el sokan. A Kovács házaspár azonban maradt. Itt dolgoztak mindketten az állattenyésztésben.

Az anyósom is itt lakott, idős volt már, ráadásul túl korán egyedül maradt. A férjem 5 éves volt, amikor meghalt az édesapja. Heten voltak testvérek, Sanyi volt a legfiatalabb. Úgy tartottuk illendőnek, hogy gondját viseljük az édesanyjának, így itt élt velünk."

A Kovács házaspárnak egy lánya született, ő nem maradt Hosszúháton, Püspökladányban él családjával. A két unokának is örülhetnek Marika néniék, akik szeretnek ellátogatni a kis településre a nagyszülőkhöz.

Hosszúháton még most is működik a gazdaság, ahol állattenyésztéssel, növénytermesztéssel foglalkoznak. A Kovács házaspár mindkét tagja itt dolgozott, Sanyi bácsi közel 44 évig, Marika néni pedig a leszázalékolásáig. Persze a gépesítések következtében ma egyre kevesebb emberre van szükség, de még így is el tud helyezkedni, aki dolgozni szeretne – mondják.

A dolgos mindennapok még nem koptak ki a házaspár életéből, alig várják, hogy kitavaszodjon, és a kertben tudjanak tevékenykedni. Művelik a kis kertjüket, saját termesztésű fűszerpaprikájuk egész évben van, Sanyi bácsi – bár ő maga nem iszik – csinál bort és pálinkát is.

Nagyon jó kis hely volt ez

Ma már talán öt család tartozik a „régi generációhoz”, jórészt kicserélődött a lakosság Hosszúháton. Sanyi bácsi jó kedvvel gondol vissza még azokra a húsvétokra, amikor mindenkihez mentek locsolkodni, és összetartás, szinte testvéri kapcsolat volt az itt élők között. – Nagyon jó kis hely volt ez, szalonnát sütöttünk a társasággal és bálokba is jártunk – mondja vidáman. – Nagy sportélet volt itt, megyei szinten fociztunk.

Már Sanyi bácsi sem Hosszúháton fejezte be az általános iskolát, a 6. osztálytól Püspökladányba járt be társaival. – Talán akkor még jobb utak voltak. Mi is inkább kerülővel, Szerep irányából közelítettük meg a települést, hiszen aki jártas a környéken, az tudja, hogy Püspökladány felől nem érdemes nekivágni autóval Hosszúhát irányába. Nem véletlen, hogy a buszjáratot is meg akarták már több ízben szüntetni.

A sáros utcán sétálva eljutottunk a volt posta épületéhez, ahol ugyan még a tábla kint van, de funkcióját már nem tölti be az épület. Szerepről jár ki a postás, orvoshoz is a néhány kilométerre található községbe kell járni. Egy kisbolt ugyan még működik Hosszúháton, de a nagyobb bevásárlásokat Kovácsék is inkább Püspökladányban végzik. Ez a nagy szomorú valóság, de én szeretek itt lakni, biztos azért, mert itt éltem le az életem – mondja végül Marika néni, aki úgy érzi, már senki nem törődik Hosszúhát sorsával.

Belefájdul az ember szíve

A Szerep-Hosszúhát úton található a pszichiátriai otthon, melynek egyik épülete egykor a Gödöllői Agrártudományi Egyetem diákszállója volt, az egyetemisták a gazdaságba jártak gyakorlatra. Az épülettel átellenben található a kastély:

Ez a kastély gyönyörű volt még mikor én idekerültem; pávák, rózsalugas voltak a kertben, egy idős házaspár gondozta. Most ha a területen végigmegy az ember, fáj a szíve."

– A pszichiátriai otthon egyébként kicsit sem befolyásolja az életünket. A gondozottakkal, ápoltakkal nincs semmi baj, sőt most, hogy szó volt róla, hogy elviszik őket másfele, én féltem őket, hogy elkerülhetnek egy másik közegbe. A ’80-as évek elején jöttek ide ezek a betegek, mi megszoktuk őket, úgy ismernek már bennünket, mindig köszönnek: Csókolom Sanyi bácsi, Marika néni! – mesélik mosolyogva.


[related-post post_id="3741504"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!