HAON - Jegyzet

2019.01.13. 09:53

Buborék

<em>Tapasztaltabbaktól azt hallottam, hogy a legújabb hazai, tavaly ősszel indított tévés valóságshow-évad minden eddiginél aljább. Ráadásul – mint azt a káros tartalmak fölött is csőszködő Médiatanács írta – a sorozat nézettsége még mindig a 13 és 17 év közötti korosztályban a legmagasabb.</em> Fábián György írása.

Tapasztaltabbaktól azt hallottam, hogy a legújabb hazai, tavaly ősszel indított tévés valóságshow-évad minden eddiginél aljább. Ráadásul – mint azt a káros tartalmak fölött is csőszködő Médiatanács írta – a sorozat nézettsége még mindig a 13 és 17 év közötti korosztályban a legmagasabb. Fábián György írása.

Egy feláldozhatónak tűnő estén belenéztem…

Miután Győzike útjára engedte a játékból frissen kiszavazott leánykát, s elvonultam elmém belső vidékeire önmagammal tanácskozni, a megszokott kultúrkritikus közhelyek pattogása helyett (amelyek talán már tíz évvel ezelőtt is unalmasak voltak) mintha fény gyúlt volna bennem.

Egészen pontosan a hála érzete töltött el. A háláé, hogy képességet kaptam a Mindenhatótól a magasabb szellemi értékek élvezetére.

Nemkülönben köszönetet mondhatok azért, hogy olyan embereket küldött a közelembe a sors, akiktől a reggeli kávé mellett nem azt kell minduntalan hallani, hogy (az azóta kizárt) Csokinak vajon Ginuval vagy Renivel esett-e jobban a kamerák pásztázta légyott, miközben bambán pisloghatok, ők vajon ki a manók.

(Biztos, ami biztos: reggelente ritkán fogyasztok kávét, akkor is leginkább egyedül.)

Lám, a kezdeti derengés ellenére mégiscsak aljasságba és demagógiába hajlok… Ez azonban nem gátol meg abban, hogy harmadszorra is hálát kiáltsak. Égi Mozgatónk ugyanis a valóságshow által újabb honismereti tétellel gazdagít mindannyiunkat, akik hasonló cipőben járunk. Nevezetesen: míg örvendhetünk, hogy értékőrző szemléletű, szellemi örökségünkért aggódó, az elme virágzása táplálta embereket sikerült magunk köré gyűjteni, hajlamosak lehetünk bennragadni eme állapot buborékában, s elfeledni, hogy számunkra hiába ez a kör jelenti a világot, az mégsem csak annyi.

Azon túl is van Magyarország. Lélegzik, eszik, dolgozik, vásárol, utódokat nevel. S vajon megadatott-e minden (főként lelki-szellemi) lehetőség és körülmény a buborékunkon túli 13–17 éveseknek ahhoz, hogy ne a valóságshow felé csavarodjék figyelmük antennája?

- Fábián György -


[related-post post_id="4103885"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!