pünkösd

2020.06.08. 12:40

Búzát szenteltek az apáti misén

A férfiak behozták a határból, a nők koszorúnak fonták, a pap szenteltvízzel meghintette.

A húsvét utáni ötvenedik napon ünnepli a keresztény világ a Szentlélek eljövetelét, az egyház születésnapját, pünkösd napját. Körösszegapáti lakói közül az ortodox vallásúak később – ebben az évben egy héttel – ünneplik a pünkösdöt. Évtizedekkel ezelőtt az ortodox vallásúaknak jellemző eseménye volt a pünkösdi kivonulás, a körmenet. Zászlókkal az élen, egyházi énekeket énekelve vonultak ki a település határában lévő közeli búzaföldre. Ott megszentelték a vetést, s imádkoztak a jó termésért. Ez ma már a múlté, az ok nagyon egyszerű: az egyre idősödő híveknek nem lenne könnyű kigyalogolni a határban a búzaföld szélére. Ezért egy nappal előbb a gyülekezet férfi tagjai búzát hoznak be a templomhoz, ott női kezek csokrot kötnek és koszorút fonnak belőle. Ezt helyezik el egy asztalra, amelyet a tisztelendő úr pünkösd vasárnapján szenteltvízzel meghint. A mise után a búzacsokrokat hazaviszik, a koszorúkat pedig a templomban lévő zászlórudakra helyezik el.

Dr. Origen Sabau ortodox tisztelendő az ünnepi misén, miután román nyelven elmondta az ünnep jelentőségét, elmondta magyarul is. Ezzel azt hangsúlyozva, hogy nagyon fontos az, hogy minél többen értsék a kereszténytanítás mondanivalóját. Hangsúlyozta a szentlélek kiáradó erejét, az egyház megszületésének jelentőségét, az egyházi hívek vágyódását a békére és egymás szeretetére. Örömét fejezte ki, hogy a hívek közül egyre többen jelennek meg a miséken, szem előtt tartva egymás egészségének védelmét.

Vmirjáncki József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában