Helyi közélet

2014.06.12. 19:46

Küldjön hírt! - Sűrű lesz az ég Debrecen felett

Debrecen - 2014. 06. 26-án csütörtökön, a debreceni Aerotrip hobbyrepülők meghívására német, szlovák, lengyel, román és magyar pilóták érkeznek Debrecenbe, hogy részt vegyenek a másnap kezdődő 3 napos, Csóka-Pipistrel túrán.

Debrecen - 2014. 06. 26-án csütörtökön, a debreceni Aerotrip hobbyrepülők meghívására német, szlovák, lengyel, román és magyar pilóták érkeznek Debrecenbe, hogy részt vegyenek a másnap kezdődő 3 napos, Csóka-Pipistrel túrán.

Eddig több mint 20 - zömében 2 személyes - repülőgép és személyzete jelezte részvételi szándékát. A gépek érkezését 12 órától várják a szervezők. A résztvevő pilóták 6 órától közös eligazításon vesznek részt, majd ezt követően a kerekestelepi kiskocsmában látják vendégül az Aerotrip tagjai barátaikat. Másnap viszonylag korán kelnek, mert péntek reggel 6-kor már elstartolnak, hogy még a nagy meleg előtt lerepüljék a közel 400 km-es első útvonalat. (Biztosan érdekes látvány lesz a korán kelő debrecenieknek, ennyi egyszerre felszálló kisrepülőt látni a repülőtérről.) Célállomás a Balaton part. Ott a szentkirályszabadjai, volt katonai repülőtéren szállnak le.

Az első nap a túra legjelentősebb része.

Este - vélhetően 40 repülőgépes - Balaton fölötti, nagy közös repüléssel, ökörsütéssel zárul a nap. Másnap kora reggel ismét felkerekedik a - helyben csatlakozó pilótákkal - kibővült mezőny, és a reggeli kávét már Fertőszentmiklóson fogyasszák el. Onnan hamar elköszönnek, mert 10 órakor a Zalakarosi pilótabarátaik várják Őket, hogy a helyi fürdőben együtt tölthessék a melegebb órákat. A délutáni újabb úticél az ország legszebb reptere, Jakabszállás. Ott vacsora a helyiekkel, majd nemzetközi tekeverseny. Vasárnap már kicsit később kelhet a csapat, mivel csak Szegedig kell repülni, és az viszonylag közel van. Ennek ellenére a rövid út is tartogat említésre méltó eseményt. Amennyiben a kecskeméti katonai repülőtér szakszemélyzete engedélyezi, a kb. 25 gépes mezőny egy alacsony áthúzással kíván tisztelegni az ott szolgálatot teljesítő Gripenek, pilótáik, és kiszolgáló személyzetük előtt.

Szegeden délelőtt városlátogatás, délben igazi magyaros halebédet, mely egyben a túrazáró esemény is lesz.

Kora délután a pilóták visszarepülnek Debrecenbe, majd a külföldi vendégek egy gyors tankolás és búcsúzkodás után haza is utaznak.

Összességében 1200-1400 km túrarepülést, valamint az ide, majd haza repüléseket teljesítik ezek a sportemberek. Lesz, aki több mint 2000 km-t fog repülni, de jelzése szerint a világ kincséért sem hagyná ki.

Mivel ez az első, ilyen téren jelentős magyarországi túra, mindenki izgalommal és egészséges türelmetlenséggel várja.

A szervezők igyekeztek mindent a legjobb tudásuk szerint előkészíteni, bíznak abban, hogy lehetőségeikhez képest, jó házigazdái lesznek a túrának, és az időjárás is kegyes lesz hozzájuk.

A teljes programot az aerotrip.hu oldalon bárki megtekintheti.

- Csóka József -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában