Gazdaság

2019.01.28. 18:27

Új tanulóközpontot építenek a Debreceni Egyetemen

Debrecen - Az egyetem mintegy 90 nyertes pályázattal büszkélkedhet a 2014–2020-as időszakra.

Debrecen - Az egyetem mintegy 90 nyertes pályázattal büszkélkedhet a 2014–2020-as időszakra. Az egyik „A Debreceni Egyetem felsőoktatási infrastruktúra-fejlesztése a gyakorlati és szakmai képzés megújítása érdekében” című projekt, amely 6,2 milliárd forint támogatást kapott 2017 júniusában. A hétfői nyitórendezvényen Bács Zoltán kancellár hangsúlyozta, a munka réges-régen folyik, átalakításra, bővítésre 1,6 milliárd forintot fordítanak, felújításra csaknem 200 milliót, új építésre 2,2 milliárdot és eszközbeszerzésre is majd’ 2,3 milliárdot. A konferencián az egyetem intézeteinek vezetői előadásaikban a tervek mellett beszámoltak az eddigi eredményekről is.

Bács Zoltán kancellár a megvalósulás előtt álló, 4450 négyzetméteres létesítményről, a Learning Centerről azt mondta, bízik benne, hogy az egyetem emblematikus épülete lesz, s növelni fogja az intézmény versenyképességét az oktatási piacon. Bács Zoltán úgy fogalmazott, az egyetemnek szüksége van arra, hogy a tanulás új helyszíneivel vonzza az egyetemre a hallgatókat. – Igazán új tér alakul ki az Egyetem téri campuson, átrendezi a súlypontokat is, hiszen a főépület, a kémiai épület és a Élettudományi Központ mellett ez a létesítmény új perspektívákat nyit majd – foglalta össze Bács Zoltán. Az impozáns, modern üvegpalota a látványtervek tanúsága szerint a kémiai épület és a Sporttudományi Oktatóközpont között, a jelenlegi vegyszerraktár helyén emelkedik majd, ezzel átalakítva, új életre keltve az eddig kevéssé kihasznált területet.

Saját forrás is

Az építkezés költségeinek több mint felét az egyetem saját forrásból finanszírozza. Az épület négy szintjéből hármat fognak a diákok használni, a negyedik szinten szervertermet alakítanak ki.

A kétszáz fő befogadására alkalmas nagy előadóterem mellett többek között szemináriumi termek, tanulóboxok, valamint a napjainkban olyan fontos közösségi terek is megtalálhatók lesznek az oktatási központban, és ide költözik át a könyvesbolt is. A tervek szerint legkésőbb 2020 nyarán veszik használatba az épületet.

Napi 28 ezer felhasználó

Tóth Attila, az Informatikai Szolgáltató Központ igazgatója kiemelte, a projekt végre lehetőséget ad arra, hogy központi infrastrukturális fejlesztésekben eredményt érhessenek el. A számtalan cél között szerepel többek között a vezetékes hálózat 10 évesnél idősebb eszközeinek cseréje, a vezeték nélküli hálózati lefedettség 85 százalékosra emelése, az oktatást, kutatást segítő laborok és irodák kialakítása.

Mátyus László, az Általános Orvostudományi Kar dékánja beszámolt róla, bőven egymilliárd forintnyi fejlesztésnek néznek elébe az eszközparkot illetően, s ennek elhelyezésére szükségessé válik a Sebészeti Műtéttani Tanszék „A” és „B” épületének felújítása, amivel egy régi tervet tudnak megvalósítani. A Szemészeti Tanszék alagsorában pedig olyan oktatási helyiséget hoznak létre, ahol a szakorvosok a műtéti technikákat sajátíthatják el.

A Fogorvostudományi Kar dékánja, Bágyi Kinga elmondta, a kar fantomlaborjának és fogtechnikai laborjának felújítását a hallgatói létszám folyamatos növekedése és a speciális preklinikai gyakorlati képzés indokolta. Ezenkívül, a környezettudatos nevelés érdekében kerékpártárolót is létrehoznak.

További tervek

A Népegészségügyi Karon irodákat, tantermeket újítanak fel, az Egyetemi és Nemzeti Könyvtár Élettudományi Könyvtárában belső átalakítást, bővítést hajtanak végre. Felújítják a TTK laborjait, a szakmódszertani szemináriumi termeket és a hallgatói laborokat. A Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karon a gépszín és a talajvizsgáló labor felújítását tervezik, a Műszaki Karon megújul az egyik aula, és tanulóboxokat alakítanak ki.

PtkI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!