Gazdaság

2019.01.17. 08:09

Kína miatt változik a hulladékpiac

Debrecen - A Debrecenben szelektíven összegyűjtött szemét nagy részét Európában dolgozzák fel.

Debrecen - A Debrecenben szelektíven összegyűjtött szemét nagy részét Európában dolgozzák fel.

Az elmúlt évtizedekben olyan sajátos világkereskedelmi körforgás alakult ki, hogy az Európában és Amerikában szelektíven összegyűjtött műanyag- és papírhulladékok nagy részét összesajtolták, hatalmas hajókra rakták, majd elküldték Kínába. Ott rendkívül környezetszennyező módszerekkel a műanyagból például műszálakat készítettek, majd olcsó ruhák, cipők formájában visszaküldték azt Európába, illetve Amerikába.

Nagyon megnehezítették

A kínai hatóságok a közelmúltban azonban úgy döntöttek, hogy ennek véget vetnek. Egyrészt azt mondják, hogy elég volt a környezet szennyezéséből, másrészt mostanra ott is olyan életszínvonalat értek el, melynek nyomán már náluk is keletkezik annyi műanyag szemét, amire még szükségük van.

Domokos Csilla, az AKSD Kft. HR- és PR-vezetője ezzel kapcsolatos kérdéseinkre azt közölte, hogy 2019-től Kínában adminisztratív intézkedésekkel, például auditáló és minőségellenőrző cégek közbeiktatásával alaposan megnehezítették az ilyen anyagok átvételét. 2020-tól teljesen betiltják a szilárd hulladék importját.

Az AKSD illetékesétől megtudtuk, Magyarországot ez annyira nem sújtja, mert a mi szelektíven összegyűjtött szemetünk többnyire eddig sem Kínába, hanem európai feldolgozó- és hasznosító üzemekbe került. Az AKSD Kft. főként 800–1000 kilométeres körzetben található feldolgozóüzemeknek értékesíti az átvett hasznosítható hulladékokat.

Változnak a piaci viszonyok

Domokos Csilla szerint a kínai intézkedések miatt a hulladékpapír esetében az európai újrafeldolgozó üzemek minden bizonnyal több alapanyaghoz jutnak, így várhatóan kevesebbet fognak ezért fizetni.

A műanyag PET palackok feldolgozásával Magyarországon is foglalkoznak, vagyis nincs szükség ezek exportjára.

Műanyag fóliából kisebb a magyarországi feldolgozó-kapacitás, mint a begyűjtött hulladék mennyisége. Ráadásul ebben a tekintetben minőségi problémák is felmerülnek, ugyanis a lakossági forrásból származó hulladék fólia nem megfelelő tisztaságú ahhoz, hogy átvegyék a feldolgozók. Fóliát az AKSD is exportál Kínába egy külföldi transzfer vállalaton keresztül.

Az átvett színesfémet az AKSD hazai kohóknak értékesíti, de ennek mennyisége elenyésző, mert annak magas ára miatt az emberek egy része összegyűjti és eladja azt.

A begyűjtött üveget szintén Európában adják el.

A körforgásos gazdaság

A kínai korlátozások miatt a nagy márkák sorra jelentik be mostanában, hogy kevesebb műanyag csomagolóanyagot használnak.

Domokos Csilla szerint az is fontos lenne, hogy olyan csomagolóanyagokat gyártsanak, melyek feldolgozására rendelkezésre áll a technológia. Manapság ugyanis nem ez a helyzet, sok esetben találkoznak olyan anyagokkal, melyek újrahasznosítására nem találnak feldolgozóüzemet. Amennyiben lenne együttműködés a termelő vállalatok és a hulladékuk feldolgozói között, a körforgásos gazdaság sokkal hatékonyabban működne – tette hozzá a cég HR- és PR-vezetője.

OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!