Gazdaság

2019.01.30. 07:49

Egyre nő az érdeklődés a luxusingatlanok iránt

Debrecen - Ebben a kategóriában főleg az egyetem környéki házak keresettek.

Debrecen - Ebben a kategóriában főleg az egyetem környéki házak keresettek.

Az elmúlt évek pénzintézeti botrányai miatt a cívisvárosban is egyre többen fektetik a pénzüket ingatlanokba. Lakásokból főleg a panel és a Nagyerdő környéki téglalakás kelendő, de mivel ezekből fogyóban van a piacon, mind többen fordulnak a Tócóskertben, Fényes udvarban található ingatlanok felé. Ezek egy részét az új tulajdonosok továbbértékesítik, de a legtöbbet kiadják albérletbe, havi bevételre téve szert.

Kurrens a családi ház

– Bérléskor a legtöbben teljes felszereltségű lakást keresnek, főleg azok a családok, vagy fiatal párok, akiknek minden felszerelése megvan, csak éppen a fedél hiányzik a fejük fölül – enged betekintést a részletekbe Gór Péter, a Debreceni Ingatlaniroda irodavezetője. – Jelenleg rengeteg, 1000-1200 kiadó lakás van a cívisvárosban, köztük sok olyan, amelyet több hónapig hirdetnek, mert nem enged a tulajdonos az árból. Leginkább a diákokra, fiatal családokra, párokra jellemző a bérlés. Általában az egy vagy két személy által bérelt garzon jelenleg 70 ezer forintról indul, az általánosságban legjobban keresett egy vagy másfél szobás lakásoknál ennél havonta több tízezer forinttal kalkuláljunk. A kisebb lakokat leginkább a takarékosság miatt keresik, ezeknek ugyanis jóval alacsonyabb a rezsiköltsége. Bár ebben az időszakban elég kevés kiadó van belőle, mégis felfutóban van a nagy alapterületű lakások iránti érdeklődés is, ezeket főleg a családok keresik. Ezeken felül nagyon kurrens a családi ház, gyorsan ideiglenes gazdára lel a legkisebbtől egészen a több százezer forintos bérleti díjú, luxuskategóriájú lakásokig bármelyik. A kereslet szempontjából a tetőpont mindig a felsőoktatási ponthatárok közlése utáni periódus, erre már kifejezetten készülnek a tulajdonosok, amennyiben tehetik, arra az időpontra felszabadítják a lakásukat – ismerteti.

Legyenek óvatosak

Értékesítés szempontjából jelenleg nagyobb a kereslet, mint a kínálat, általában a 20 millió forint környéki ingatlanokat keresik. Érdekesség, hogy majdnem hasonló árkategóriában kelnek el a felújításra szoruló és a közepes állapotra felújított lakások. A luxuskategóriában szinte csak felújított lakásra van vevő, de a középkategóriában is több érdeklődőt vonz az ilyen, főleg vidékről vagy más megyéből ide bútorozók köréből.

– A helyben élők könnyebben felvállalják, hogy keresnek egy felújításra váró lakást, mert jobban ismerik a szakembereket, és mivel helyben vannak, tudják felügyelni a folyamatokat. Az eladók közül többen a saját kezükbe veszik az értékesítés menetét, mondván, nem bíznak másokban. Nekik viszont nagyon óvatosan kell eljárniuk, nehogy elkövessék az a hibát, hogy áron alul adjanak túl a tulajdonukon. Ha más nem, legalább egy értékbecslővel méressék fel az ingatlant, mert ő jobban tisztában van a piaci viszonyokkal, bár természetesen nem annyira, mint egy ingatlanpiaci szakember – tanácsolja Gór Péter.

MSZ


[related-post post_id="4117543"]

[related-post post_id="4113664"]

[related-post post_id="4108926"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!