Gazdaság

2019.01.21. 19:35

Digitális innováció a tervek között

Debrecen - Új projektről és új névről is szavazhatnak a képviselők.

Debrecen - Új projektről és új névről is szavazhatnak a képviselők.

Hatályon kívül helyezi a debreceni önkormányzat a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről szóló rendeletének a szociális temetésre vonatkozó részeit – ha igennel szavaznak a képviselők az előterjesztésre a csütörtöki testületi ülésen. A szociális temetés intézménye 2019. januártól lépett volna hatályba, azonban a kormány 2021-re tolta azt.

„Jóllét”

Pályázatot nyújt be a város az EU Urban Innovative Actions Program felhívására 2019. január 31-ei határidővel, amennyiben igennel szavaznak az előterjesztésre a képviselők. Az UIA nevű kezdeményezést az Európai Bizottság 2014-ben indította el, célja, hogy olyan új megoldásokat azonosítson és teszteljen, amelyek a fenntartható városfejlesztéssel kapcsolatos kérdésekkel foglalkoznak, és uniós szinten is jelentőséggel bírnak. Az elnyerhető támogatási összeg maximum 5 millió euró, a támogatás intenzitása 80 százalékos, a megvalósítás ideje 3 év.

Az önkormányzat Digitális innováció Debrecenben az integrált jólléti szolgáltatások számára projektcímmel, „WeBplat” rövidnévvel kíván pályázni. Tervezett projektjének fő célkitűzése a város népességvonzó és -megtartó képességének erősítése a foglalkoztatáson túlmutató, de azt nagyban támogató well-being (jólléti) szolgáltatások (beleértve sport- és kulturális köz- és üzleti szolgáltatásokat is) szélesebb körű elérhetővé tételével, az érintett szervezetek és szolgáltatók, valamint közösségek együttműködésének ösztönzésével és egy mindezeket kiszolgáló, digitális támogató rendszer kiépítésével. Többek között a témához kapcsolódó városi kínálat és kereslet, valamint azok iránti igények felmérése, rendszerezése, értékelése, komplex adatkezelő és adatplatform létrehozása, digitális alkalmazások kialakítása szerepelne a programban. A főpályázó az önkormányzat, partnerek például a Debreceni Egyetem, a Méliusz Könyvtár vagy a Debreceni Sportcentrum Kft.

A projekt teljes költségvetés bruttó 2,9 millió euró, melyből az önkormányzat költségvetése bruttó 787 ezer 372 euró, a Méliusz Juhász Péter Könyvtáré bruttó 348 ezer 174 euró, mindkettő 20 százaléknyi önerővel.

Tovább módosítanak

Az EKF Debrecen 2023 Közhasznú Nonprofit Kft. cég átalakításáról, nevének módosításáról szóló, 2018. decemberi határozatot is módosíthatják csütörtökön.

A képviselők az előző ülésen döntöttek az EKF Debrecen 2023 Közhasznú Nonprofit Kft. cégnevének módosításáról, mégpedig VisitDebrecen Turisztikai Nonprofit Kft.-re. A változásbejegyzési eljárásban azonban a Debreceni Törvényszék Cégbírósága hiánypótlásra hívta fel a társaságot, s az új cégnév módosítását kéri. Az új név Debrecen Turisztikai Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. legyen – javasolja az előterjesztő, Papp László polgármester.

Óvoda épülhet a Nádsíp utcán

Egy Nádsíp utcai ingatlan zártkörű pályázat útján történő értékesítéséről is szavaznak a képviselők a csütörtöki ülésen. A Debrecen–Nagysándortelepi Református Egyházközség azzal a kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy a „beépítetlen terület” megnevezésű, 3600 négyzetméter területű, a Nádsíp utca – Kishegyesi út térségében található ingatlant óvoda építése céljából meg kívánja vásárolni. A szakértők az ingatlan forgalmi értékét nettó 47,7 millió forintban állapították meg, ennyiben jelölnék meg a vételár alsó határát azzal, hogy a pályázó köteles 4 millió forint összegű pályázati biztosítékot nyújtani.

HBN


[related-post post_id="4115359"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!