Gazdaság

2019.01.18. 19:33

„A kapcsolat örök és megbonthatatlan”

Debrecen - A várossal szembeni bizalom nagymértékben köszönhető a Debreceni Egyetem létének.

Debrecen - A várossal szembeni bizalom nagymértékben köszönhető a Debreceni Egyetem létének.

Harmadik alkalommal rendezte meg a Debreceni Egyetem Gazdasági Évindító Partnertalálkozóját pénteken, melyen megjelentek az intézmény vezetői, dékánjai, s a meghívottak között szerepeltek az egyetem vállalati partnereinek vezetői, képviselői, az intézménnyel együttműködő szervezetek képviselői, az oktatási és képzési területen fennálló kapcsolatok képviselői, valamint az egyetemi tulajdonban lévő vállalatok vezetői.

Az intézmény ezen a rendezvényen fejezte ki köszönetét azoknak, akik az elmúlt időszakban az oktatási, kutatási, gazdasági, kulturális és társadalmi fejlődést segítették. Szilvássy Zoltán rektor elmondta, az egyetemen egyre nagyobb hangsúlyt kap a tudás hasznosítása, az intézmény értéktőkét tud teremteni a gazdasági élet számára is.

Fotó: Matey István

A rektor kiemelte, ez négy pillérnek köszönhető: az egyetem hallgatói és oktatói bázisának, a városhoz fűződő „sziklaszilárd” 500 éves tradicionális kapcsolatnak, az Iparkamarával fennálló 150 éves együttműködésnek, valamint annak, hogy az intézmény az állami támogatás mellett a pénzintézetek felé is nyitott.

– Az elmúlt évben rekord összegnyi, 400 milliárd forintot meghaladó tőke áramlott a városba, ami óriási bizalmat mutat. Ez jelentős mértékben köszönhető a város oktatási rendszerének, a Debreceni Egyetem létének, az általa mutatott jövőképnek – fogalmazott köszöntőjében Papp László polgármester. Hozzátette: a kapcsolat örök és megbonthatatlan.

Egyre magasabb színvonalon

– A bizalmat meg kell becsülni, teljesíteni vállalásainkat, és törekedni kell arra, hogy a gazdasági háttér, amely az egyetem működését is befolyásolja, hosszú távon tekintse otthonának ezt a várost – jelentette ki Papp László polgármester a gazdasági évnyitón.

Kiemelte, ebben a kérdésben a város és az egyetem is rendkívüli mértékben elkötelezett. – Évről évre felmérést készítünk arra vonatkozóan, hogy az itt működő vállalatok hogyan érzik magukat. Közel 90 százalékuk nyilatkozik úgy, hogy újra befektetne Debrecenben. Ebben az eredményben fontos szerepe van annak, hogy az oktatás kiemelt jelentőségű a városban – mondta a polgármester, s úgy folytatta, hogy azt a ritmust, amely az elmúlt egy-két évet jellemezte, meg tudják tartani, az önkormányzat közösen az egyetemmel a város oktatási rendszerének átalakítására, fejlesztésére készül. – Településünk és az oktatásügy rendkívül szorosan fonódik össze. Nagyon büszke vagyok arra, hogy itt Debrecenben a legjobb példát mutatjuk egy város és egy egyetem együttműködésére. Ez az együttműködés örök és megbonthatatlan! – zárta szavait Papp László.

Innovatív vállalkozások

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára arról beszélt, hazánkban a foglalkoztatás megoldottnak látszik, ma már közel négy és fél millió magyar dolgozik Magyarországon. Most az a kérdés, hogyan lehet a béreket növekedő pályára állítani.

A felsőoktatás szerepe az innovációban és a gazdaság fejlesztésében címmel tartott előadásában rávilágított, hogy vállalkozásaink 3 százaléka külföldi tulajdonú, s ezek a vállalatok foglalkoztatják a magyar munkavállalók egynegyedét, ugyanakkor ők állítják elő a hozzáadott érték több mint ötven százalékát. – Ez azt jelenti, hogy a külföldi többségi tulajdonú vállalkozások háromszor olyan termelékenyek tudnak lenni, mint a hazaiak, vagyis a hazai kreatív gondolatokból elsősorban a külföldi vállalatoknál keletkeznek innovatív ötletek. A tapasztalatok azt mutatják, csak azok a gazdaságok sikeresek, amelyek nemzeti multinacionális vállalatokat tudnak felépíteni, ezért az a célunk, hogy segítsük ezt a folyamatot, s a magyar kreatív ötletek magyar tulajdonú vállalatoknál történő megvalósulását – mondta György László.

Oktatás és gazdaság

– Együtt dolgozunk: az egyetem és a város egymás nélkül stratégiai döntéseket nem hoz. Ennek láthatjuk az eredményét, és ami 2018-ban elkezdődött, a következő évtizedekre meghatározza majd Debrecen város és a Debreceni Egyetem életét is – hangsúlyozta Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja.

Elmondta: az egyetem, mely a gazdasággal szoros kapcsolatokat ápol, évi 180 milliárd forintból gazdálkodik, s 32 cégben van többségi tulajdona. A betegellátással kapcsolatban kiemelte, emelni szeretnék a szolgáltatás színvonalát, melynek első állomása, az információszolgáltatás megvalósult, olyan új weblap, illetve mobiltelefonos alkalmazás kifejlesztésével, amely segítségével a betegek szakrendelést, orvost tudnak keresni. A terveik között szerepel az oktatói bázis szélesítése, és a képzések, valamint az infrastruktúra fejlesztése: többek között az egyetem évszázados főépületének felújítása is.

PtkI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!