Gazdaság

2018.12.05. 18:07

Top 100: a legjobbak teljesítményét díjaztuk

Debrecen - Bemutattuk a legnagyobb vállalkozások teljesítményét elemző TOP 100 kiadványt.

Debrecen - Bemutattuk a legnagyobb vállalkozások teljesítményét elemző TOP 100 kiadványt.

– Az értékesítés nettó árbevétele, a foglalkoztatottak számának alakulása, exportértékesítés, és még sorolhatnánk, mennyi fontos dolog kiderül a Napló legfrissebb TOP 100 Gazdasági Magazinjából, amelyet immár 19. alkalommal mutatunk be Debrecenben, a hagyományoknak megfelelően megtartott TOP 100 gála rendezvényen – közösen a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával és a NAV Hajdú-Bihar Megyei Adó- és Vámigazgatóságával – ismertette Boros Norbert, a Napló főszerkesztője a TOP 100 vállalkozást bemutató gazdasági fórumon szerdán.

Érdem és megtiszteltetés

– Az említett eredmények azonban nem jöhettek volna létre a cégek élén álló vezetők szakmai hozzáértése, alázata, embersége és haladásban való hite nélkül. Az emberi oldalon túl pedig ott van a megye megtartóképessége, élhetősége, s persze Debrecen városa, amely hazánk szellemi innovációs központja, ahol felfedezik és értékelik a tehetséget; az itt élők pedig közösen építik a jövőt. Úgy gondoljuk, hogy egyike lenni a megye 100 legmeghatározóbb vállalkozásának érdem és megtiszteltetés. Örömünkre szolgál, hogy szép számmal jelezték együttműködési szándékukat a vállalkozások, és szívügyünknek tekintjük, hogy évről évre bemutassuk azokat – tette hozzá a főszerkesztő.

– Az elmúlt évben Debrecen elérte azt a fázist, amikor léptékváltásról tudunk ma már hitelesen számot adni és beszélni. Ebben nagyon fontos szerepet játszanak azok a vállalkozások, amelyeknek képviselői itt ülnek ma a teremben. A TOP 100 kiadvány adatait nézve is teljesen egyértelmű, hogy hasonlóan az elmúlt esztendőkhöz, ebben az évben is előrelépés, fejlődés és gazdasági erősödés jellemzi a megye, a város nagyvállalatait – fogalmazott Debrecen polgármestere a gazdasági fórumon. Papp László azt is megállapította, hogy a TOP 100-as lista picit statikus volt az elmúlt időszakban, jelentős átrendeződés nem történt benne. De az utóbbi 1-2 év történései (Debrecen gazdasági sikerei) ennek ellenkezőjét fogják hozni, jelentős hatást gyakorolva a százak résztvevőinek körére. Mint mondta, ezek kihívást is jelentenek a városnak, s a gazdasági szereplőknek is, hiszen sokkal élesebb versenyben kell majd biztosítani a továbblépés és a fejlődés lehetőségét.

Új kihívások

– Jelentős munkaerőigény jelenik meg Debrecenben, a régióban, ami nem megoldhatatlan dolog a számunkra, hiszen 2015-ben kicsit előregondolkodva elindítottunk egy olyan folyamatot, amelynek a lényege, hogy a város oktatási intézményeinek vezetőit, a fenntartókat arra igyekeztünk rábírni, hogy ha a város expanziót mutat, akkor az oktatási területen is kövessük ezt a példát. E növekedés miatt Debrecen dinamikusan növekvő hallgatói és diáklétszámmal rendelkezik, de kérdés volt, hogy az oktatási piac összhangba kerül-e a vállalati szférával, ezért van közöttünk folyamatos kommunikáció, hogy ismerjük a piaci igényeket – osztotta meg gondolatait Papp László.

Versenyképességi szempontból – a 2017-es adatokat elnézve – régiónk nem áll túl jól, hiába jó pozícióban van Debrecen és a megye. A 263 európai régióból a 231. helyet foglaltuk el. Viszont 2017 és 2018 törekvései szignifikáns változást hoznak – tette hozzá.

- Barak Beáta -


Sikeres volt a gazdasági stabilizálás

A Magyar Nemzeti Bank monetáris politikája 2013 óta elsődlegesen az árstabilitás fölött őrködik, emellett megfogalmazta, hogy cél a kormány gazdaságpolitikájának támogatása is. Ebben a politikában központi helye van a kis- és középvállalkozásoknak, akikkel a személyes találkozás kiemelten fontos – indokolta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikáért és közgazdasági elemzésekért felelős ügyvezető igazgatója, miért is fogadta örömmel a rendezvényre való meghívást. Hozzátette, a kamara elnökével, Miklóssy Ferenccel rendszeresen beszélgetnek gazdasági folyamatokról, a régió gazdaságát érintő kérdésekről. Azt is megtudtuk, hogy a Miskolc közeléből elszármazó szakember szülőfaluja potenciális jelölt volt a BMW-beruházás kapcsán mint lehetséges helyszín. Egyúttal gratulált Debrecennek és a megyének, hogy az egész régió növekedését katalizálja a következő évtizedekben ez a nagy beruházás.

Gyorsuló növekedés

Az általános gazdasági környezetről, a régióról és a hazai kis- és középvállalkozások (kkv) jövőjét elemző előadását egy statisztikai hírrel kezdte.

– 2018. III. negyedévében, a KSH közlése szerint, a magyar GDP-növekedés több mint 5 százalék volt az előző év azonos időszakához képest. Ilyen gyors növekedést a magyar gazdaság a rendszerváltás óta nem tudott fölmutatni. A gyors növekedés fázisa 2013-ban kezdődött, azóta felzárkózási pályán halad előre a magyar gazdaság. Ráadásul úgy sikerül növekedni, hogy közben a belső forrásainkat használjuk, és nem külső adósságokra építünk – hangsúlyozta az igazgató.

A világ emellett forrong, Franciaországban tüntetések vannak, s arról sem tudunk sokat, hogy a Brexit milyen formában fog megtörténni. Újabb vita indul az Európai Bizottság és Olaszország között, folyamatos a „kardcsörgetés” a nagyhatalmak, Kína és az Egyesült Államok között; látható, hogy a világban a kockázatok növekedtek – folytatta, megmutatva, milyen gyakran kerestek rá az emberek a Google oldalain a globális recesszióra. Föl kell készülni a gazdaság szereplőinek arra, hogy kivédje a nem kívánt hatásokat – hallhattuk a kamara székházában.


A mennyiség helyett a minőséget célozzák

A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal részéről Rácz Róbert kormánymegbízott kiemelte, az állam a kormányhivatalon keresztül mediátori szerepet tölt be a munkaadók és munkavállalók világa között. Minden járásban működik foglalkoztatási osztály, amelynek munkatársai megpróbálják a munkavállalói készségeket, képességeket a lehető legprecízebben földeríteni a munkaadói igények ismeretében. 38 ezer olyan potenciális munkavállaló él a megyében, akik jelenleg közmunkában vannak foglalkoztatva, netán álláskeresők.

– Az ő képességeik, hajlandóságuk, vagy azok esetleges hiánya teremti meg a lehetőséget számunkra, hogy elvégezzük azt a munkát, amely által képessé és hajlandóvá tehetjük őket arra, hogy az önök cégénél elhelyezkedhessenek – mondta a kormánymegbízott a TOP 100 cégek jelenlétében a gazdasági fórumon. A munkaadókat is szeretnék bevonni abba, hogy ez a célkitűzés sikerrel járjon, például azzal, hogy a munkavállalók képzését az ő szándékukhoz mérve indítják el. Idén feleannyi képzést tudtak elindítani, mint tavaly, ám tartalmukat illetően megfelelnek a munkaadói szándéknak – tette hozzá.


Oklevelet adtunk át az elismerés jegyében

Már hagyomány: a TOP 100 kiadvány megjelenése kapcsán elismeréseket vehetnek át a kiemelkedően teljesítő vállalkozások képviselői. TOP 100 oklevelet adtunk át a NAGISZ Mezőgazdasági, Termelő és Szolgáltató Zrt. részére, amely cég a TOP 100-as listára felkerült vállalkozások közül 2017-ben a mezőgazdasági szektor legnagyobb foglalkoztatójának bizonyult, továbbá kiemelkedő eredményt ért el az exportértékesítés terén is. Szintén említettük az Alföldi Nyomda Zrt. képviselőjét, mert a cég kiemelkedő árbevételt ért el, s jelentős százalékát adta a fa- és papíripar értékesítésének. A Trans-Sped Logisztikai Szolgáltató Központ Kft. is oklevélben részesült, mert a cég a 2017-es árbevételével a nemzetgazdasági ág teljesítményének jelentős részét adta.

A Dryvit Profi Építőipari Szolgáltató Kereskedelmi Kft. pedig 2017-ben magas nettó árbevételével belépett a TOP 100-as körbe, valamint kiemelkedő eredményt ért el a foglalkoztatásbővítésben.

Ezek a cégek szakmai elismerések, mesterdíjak sorát tudhatják magukénak, s hitvallásukhoz tartozik a korrekt, magas szintű szolgáltatás. Fontosnak tartják, hogy a vállalkozásuk működtetéséhez ne csak a tőke, hanem az emberi erőforrás is rendelkezésre álljon, emellett akár nagy léptékű fejlesztésekkel is képesek a megrendelői igények elé menni.

A Napló TOP 100 Gazdasági Díját Szűcs Gyula, a HUNÉP Universal Zrt. vezérigazgatója kapta. Úgy intéztük, hogy meglepetés legyen az elismerés, ami egyben életműdíj is, hiszen a vezérigazgató januárral a következő generációra bízza a cég vezetését. A generációváltás konkrét folyamata a másfél évtizedes tudatos előkészítés után 2017 októberében indult el a HUNÉP Zrt.-nél. Örömünkre szolgál, hogy a csodaszép hollóházi emléktárggyal is részesei lehettünk a jelképes elköszönésnek.


[related-post post_id="4072309"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!