Gazdaság

2018.11.08. 07:23

Jól vizsgázott az e-SZJA

Debrecen - Az elindított adóigazgatási reform keretében hangsúlyossá vált az adómorál javítása.

Debrecen - Az elindított adóigazgatási reform keretében hangsúlyossá vált az adómorál javítása.

Az adózók a visszajelzések alapján pozitívan értékelik az e-SZJA rendszerét. Az ügyfélkapuval rendelkező magánszemélyek könnyen elérhették, elfogadhatták adóbevallási tervezetüket, míg az ügyfélkapuval nem rendelkezők kérhették a tervezetük postázását, személyes átvételét – derül ki az adóhatóság közleményéből, amit a Napló kérdésére küldtek. Arra voltunk kíváncsiak, hogy milyen tapasztalatokkal zárult a személyi jövedelemadók idei bevallása, milyenek voltunk mi, szabálykövetők, netán számíthatunk-e bírságra, amennyiben esetleg hibáztunk, késtünk.

Az adóhatóság illetékese kiemelte, hogy a NAV a munkáltatóktól, kifizetőktől származó adatok alapján az egyéni vállalkozók kivételével minden magánszemélynek elkészítette az adóbevallási tervezetet.

Automatikusan elkészítette

Hajdú-Bihar megyében 272 ezer 643 tervezet készült, emellett 57 ezer 243 bevallás érkezett papíron. Fontos változás volt, hogy 2018. januártól megszűnt a munkáltatói adómegállapítás, ami azt jelenti, hogy a 2017-es évre vonatkozóan már nem készíthette el a munkáltató a munkavállalók helyett a személyijövedelemadó-bevallást. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) automatikusan elkészítette az szja-bevallás tervezetet külön kérvényezés nélkül.

Kevesebb pluszmunka és hiba

Akinek van ügyfélkapuja, az idén már egy kattintással érhette el a bevallási tervezetét, akinek nem volt, az vagy rászánt pár percet és május 20-ig nyitott egyet, vagy március 19-ig kérte az adóhivataltól a postázást. Szinte elő sem fordulhatott, hogy valaki elfelejtette bevallani a személyi jövedelemadót, mert a magánszemélyeknek a NAV készítette el az adóbevallás-tervezetét. Több mint 80 százalékuknak lényegében semmit nem kellett tennie, mert a tervezetük valamennyi adatukat pontosan rögzítette, és a fizetési egyenlegük is nulla volt. Így csak az egy százalékos nyilatkozatokat kellett kitölteniük. Kiegészítésre azoknak volt szükségük, akik bizonyos adatairól nem tud az adóhatóság, mint például a bérbeadásból származó jövedelem – tudtuk meg. Javasolt volt ellenőrizni az adóbevallást, nehogy több adót kelljen fizetni azért, mert a hatósághoz nem jutott el egy adót csökkentő információ, mondjuk családi adókedvezmény.

Jobb adómorál

„Azok (nem egyéni vállalkozók), akik az szja-bevallásukat maguk nyújtották be, elsősorban azért tették, hogy az év közben nem igényelt adó- és járulékkedvezményt érvényesítsék, illetve egyéb (ingatlan értékesítésből, őstermelésből származó) jövedelmüket és az azután fizetendő adójukat bevallják. Azon magánszemélyek esetében (őstermelőket kivéve), akik tervezetüket nem nézték meg, vagy megtekintették ugyan, de nem egészítették ki, nem fogadták el, és egyéb módon (papíron vagy elektronikusan) sem nyújtották be határidőben a 17SZJA bevallást, az adóbevallási tervezetük vált végleges bevallássá május 22-ével. Akik ezt követően szerették volna módosítani a tervezetüket, azt már csak helyesbítés – önellenőrzés – keretében tehették meg” – tájékoztatott az adóhatóság. Kérdésünkre a NAV illetékese elmondta, hogy nyilván van az önellenőrzésnek, a késedelemnek pótlék vonzata, de nem bírságolás a cél, sőt, ez a legutolsó történés.

A NAV-nál néhány éve indult adóigazgatási reform teljes szemléletmódosítást kíván elérni. Az átalakulásnak az lett a célkitűzése, hogy a korábbi büntető hatóság képe helyett együttműködő, szolgáltató, támogató, az ügyfelekkel méltányosan bánó szervezetté váljon. Az elindított adóigazgatási reform keretében hangsúlyossá vált az adómorál javítása, amely egy ügyfélközpontú adóhatóság által érhető el könnyebben. Vagyis a hatóság szinte a végletekig segít abban, hogy az adózókat támogassa a szabályok betartásában, nem pedig szankciókkal sújtsa utólagosan a szabályszegést. Mint azt Katona Edit adószakmai sajtóreferens a Napló kérdésére kiemelte, erre szolgálnak az úgynevezett támogató eljárások is, amelyek az adózót az önellenőrzés, az önadózás felé terelik. Idén az adózók a visszajelzések alapján pozitívan értékelik az e-SZJA rendszerét.

BB


[related-post post_id="4023698"]

[related-post post_id="4020045"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!