Gazdaság

2018.09.25. 11:33

Inkább itthon érvényesülnének

Debrecen - A megkérdezett fiatalok nem feltétlenül külföldön képzelik el a jövőjüket.

Debrecen - A megkérdezett fiatalok nem feltétlenül külföldön képzelik el a jövőjüket.

  • Ebben az évben is kiadta a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal a 2018–2019-es tanév ösztöndíjra jogosító hiány-szakképesítéseinek listáját – minden tanévre vonatkozóan kormányrendelet határozza meg, hogy melyek azok, amelyek hiány-szakképesítésnek vannak minősítve.
  • A hiányszakmák körét megyénként határozzák meg. Minden megyében húsz szakmát jelölnek hiányszakmaként, melyből 5 szakgimnáziumi, 15 szakközépiskolai szintű szakképesítés.
  • Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) főigazgatója elmondta, a Szabóky Adolf ösztöndíj keretein belül a hiány-szakképesítések körébe tartozó szakképesítésre felkészítő, államilag támogatott nappali, iskolai rendszerű oktatásban részt vevő tanulók – tanulmányi eredményük alapján – 10 ezertől 50 ezer forintig terjedő összeget kaphatnak. Ráadásul a hiányszakmát választó tanulók, ha duális képzésben vesznek részt, további ösztöndíjban részesülnek, melyhez hozzájönnek még a cégek saját ösztöndíjai. Mindennek eredményeképpen egy jól tanuló, rendszeresen iskolába járó diák havi 70 000 forintot is kézhez kaphat.
  • És természetesen azt is lehet látni, hogy végzés után jó eséllyel és jó fizetéssel lehet elhelyezkedni a hiányszakmákkal érintett területeken.
  • Ebben az évben is megjelent az idei tanévre vonatkozó Szabóky Adolf szakképzési ösztöndíjra jogosító szakképzések listája. Ezek azok a szakmák, amelyekből szakember hiány van, így a képzés elvégzése után a tanulók jó eséllyel tudunak majd elhelyezkedni a munkaerőpiacon. A hajdú-bihari lista a következő szakmákat tartalmazza: ács, állattartó szakmunkás, elektromechanikai műszerész, elektronikai technikus, épület- és szerkezetlakatos, festő, mázoló, tapétázó, gazda, gépi forgácsoló, gépjármű mechatronikus, gyakorló ápoló, kertész, kőműves, mezőgazdasági gépész, női szabó, nyomdaipari technikus, szerszámkészítő, szociális gondozó és ápoló, szoftverfejlesztő, vegyész technikus, villanyszerelő.

    Ahol az ösztöndíj sem segít

    – Ezekben a szakmákban a végzés után a tanulók jó eséllyel és jó fizetéssel tudnak elhelyezkedni. A legkedveltebbek a szakgimnáziumi szintű képzések, azaz a szoftverfejlesztő és a vegyésztechnikus, de népszerű a szakközépiskolai képzésen belül a villanyszerelő is. Sajnos, van ahol az ösztöndíj és a biztos elhelyezkedés sem motivál, az építőipari szakmák – ács, festő, mázoló, tapétázó, kőműves – egyáltalán nem keresettek.

    Tévhit, ha valaki azt gondolja, ott csak nehéz fizikai munkát lehet találni”

    – hívja fel a figyelmet Tirpák Zsolt.

    Egyre nagyobb az igény

    Mióta hiányszakmának számít, érezhetően megugrott a női szabó képzésre jelentkezők száma a DSZC Könnyűipari Szakközépiskolában is. Babics Zsanett Zsuzsanna tizenegyedik osztályos tanuló az elméletet az iskolában, a gyakorlatot egy külső műhelyben, egy vállalkozónál végzi. Ily módon a diákok a tanmenet mellett pluszfeladatokat is végeznek.

    – Mindig is vonzott a divat, érdekelt, hogyan készülnek a ruhák. Tudatosan választottam ezt a képzést, hiszen ad egy végzettséget, ráadásul egyre nagyobb az igény a női szabókra. A tanulmányaim befejezte után a jövőmet Magyarországon képzelem el, de nem Debrecenben, hanem Budapesten vagy Tatabányán nyitnék egy vállalkozást – árulta el Zsuzsanna.

    Bágyok Bence informatikát tanul a DSZC Baross Gábor Középiskolában. A szoftverfejlesztőnek készülő tizenegyedikes diák családjában nem ismeretlen ez a szakterület.

    – Édesapám és a bátyám is webfejlesztéssel foglalkozott, így már korán belecsöppentem a számítógép világába. Otthon építettem már magamnak saját gépet is, amit jelenleg is fejlesztgetek, de mellette van egy laptopom, hogy akkor is tudjak programozni, ha máshol vagyok. Úgy gondolom, a diploma megszerzése után saját vállalkozást indítok. Itthon szeretnék érvényesülni, mivel a rengeteg külföldre kivándorló miatt megnövekedtek a bérek.

    Ez nem feltétlenül Debrecen lesz, hiszen egy laptoppal, mobilinternettel, no meg árammal szinte bárhonnan lehet dolgozni.

    MSZ


    [related-post post_id="3995799"]

    [related-post post_id="3995210"]

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!