Gazdaság

2018.09.07. 17:20

Felújítják a nagy zsilipet

Tiszavasvári - A Nyugati-főcsatornát öntözésre, halastavak feltöltésére és belvíz levezetésre is használják.

Tiszavasvári - A Nyugati-főcsatornát öntözésre, halastavak feltöltésére és belvíz levezetésre is használják.

Felújítják a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén található Nyugati-főcsatorna beeresztő zsilipét Tiszavasvárinál. A költségek 85 százalékát az Európai Unió, 15 százalékát a magyar állam biztosítja. A kivitelezési munkálatokat az MBH-HÍD Konzorcium végzi.

Vizet visz a száraz tájba

A Nyugati-főcsatornát 1965-ben helyezték üzembe. A főcsatorna hossza ekkor 43 kilométer volt, jelenleg már 70 kilométer. A tiszavasvári hajózsilipnél ágazik ki a Keleti-főcsatornából és Újszentmargitánál csatlakozik a Halastói-tápcsatornához. A Nyugati-főcsatorna 8700 hektár halastó vízellátását és több mint 25 ezer hektár szántó öntözését teszi lehetővé, továbbá számos település belvizeinek elvezetését könnyíti meg. A beeresztőzsilipen keresztül másodpercenként 25 köbméter vizet lehet átengedni. Ez a Keleti-főcsatornába történő vízátvezetést is lehetővé teszi. Az elsődleges funkciók mellett a műtárgy árvízkapuként is funkcionál.

A mederburkolat is megújul

A beeresztőzsilip monolit vasbeton szerkezetű, 30 méter hosszú és 15 és fél méter széles. A szerkezetet 3 hosszanti pillér két 4 és fél méter széles kamrára osztja, melyekben helyet kaptak a 3 méter magas elzárók.

A beruházás érinti a zsilip vasbeton szerkezetét, az elzáró berendezéseket (a zsiliptáblákat, a mozgatószerkezeteket), a villamos és irányítástechnikai berendezéseket. A közelben a mederburkolatot és a partvédműveket is renoválják.

A beruházás várhatóan 2021. október végén fejeződik be.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!