Gazdaság

2018.09.10. 19:11

Építőmérnök konferencia - Palkovics: modern civilizáció nem létezik innovatív és felelősen gondolkodó mérnökök nélkül

Budapest - Modern civilizáció nem létezik innovatív és felelősen gondolkodó építőmérnökök nélkül, munkájukban ötvöződnie kell a korszerű technológiának, a modernitásnak és a fejlődésnek éppúgy, mint a hagyományoknak és a kultúrának - mondta az innovációs és technológiai miniszter hétfőn az Építőmérnök 200 elnevezésű nemzetközi konferencián, a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében.

Budapest - Modern civilizáció nem létezik innovatív és felelősen gondolkodó építőmérnökök nélkül, munkájukban ötvöződnie kell a korszerű technológiának, a modernitásnak és a fejlődésnek éppúgy, mint a hagyományoknak és a kultúrának - mondta az innovációs és technológiai miniszter hétfőn az Építőmérnök 200 elnevezésű nemzetközi konferencián, a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében.

Palkovics László a Magyar Mérnöki Kamara (MMK) által a brit Építőmérnökök Intézete (Institution of Civil Engineers, ICE) fennállásának 200. évfordulója alkalmából szervezett rendezvényen a mérnökök felelősségéről és feladatáról beszélt.

Köszöntőjében hangsúlyozta, hogy míg a tudós a gondolatok, a mérnök a tettek embere. Míg a mérnökök, ugyanúgy mint az orvosok vagy a katonák nem hibázhatnak, a tudósok és a kutatók munkájába, annak természetéből adódóan, időként belefér az eredménytelenség. Az építőmérnököknek biztonságos és élhető fizikai világot kell létrehozniuk - fogalmazott a miniszter.

A tárcavezető elmondta, hogy társadalmi cél a vonzó, takarékos, egészséges, jól tervezett és megfizethető otthonok, illetve munkahelyi környezet, összességében a minőségi, fenntartható és élhető épített környezet kialakítása, amely a gazdaságfejlesztést támogató infrastrukturális feltételeket is biztosítja.

Hozzátette, hogy az energetikai korszerűsítések, a környezettudatos anyagok használatának ösztönzése a környezetvédelmi szempontok mellett jelentős költségmegtakarítást is jelent az állam és a lakosság számára egyaránt.

András yorki herceg köszöntő beszédében elmondta, hogy a mérnöki tudományok képviselik a legfontosabb ipari tevékenységet a világon, ezt bizonyítja, hogy ma olyan éghajlati, társadalmi jellegű kérdésekre kell választ adni, amik megkövetelik a mérnökök, többek között az építőmérnökök segítségét. Kiemelte, ösztönözni kell a fiatalokat, hogy felismerjék az építőmérnöki szakma fontosságát, szükségességét. A hétfői konferencia és az azt követő Tierney Clark-díj átadása is ezt a célt szolgálja.

Nagy Gyula, az MMK elnöke ismertette, hogy az Építőmérnökök Európai Tanácsa (ECCE) a 2018-as évet az Építőmérnökök évének nyilvánította, abból az alkalomból, hogy 200 évvel ezelőtt alakult meg az angol ICE. Ehhez a jubileumhoz csatlakozott az MMK is az Építőmérnök 200 rendezvénysorozattal. Hozzátette, hogy az ICE és az MMK vezetősége megújítja a két szervezet korábban kötött együttműködési megállapodását, amelynek keretében közösen ítélik oda a Tierney Clark-díjat.

A konferencia megnyitását követően Áder János köztársasági elnök és András yorki herceg, az ICE fővédnöke közösen adták át a Tierney Clark-díjat. Az elismerést idén Mátyássy László okleveles építőmérnök a mosoni Duna-híd szerkezeti tervezője vehette át, a projekt felelőse a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., kivitelezője a Hodút Kft. volt.

A zsűri különdíjaként elismerő oklevélben részesültek a szombathelyi Haladás Sportkomplexum tervezését és kivitelezését végző szakemberek. A projekt tervezője a Vision Építésziroda Kft. volt, a mérnöki szerkezetek kialakítását a néhai Volkai János végezte, a kiviteli terveket Dezső Zsigmond dolgozta ki, aki az elismerő oklevelet is átvette.

A helyszínen kiadott közlemény szerint a magyar építőmérnöki teljesítményeket honoráló Tierney Clark-díjat 2000-ben közösen alapította a brit Építőmérnökök Intézetének (ICE) midlandi szervezete, a Magyar Mérnöki Kamara (MKK) és a magyar Tanácsadó Mérnökök Építészek Szövetsége.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!