Gazdaság

2018.09.12. 10:59

Előtérben az elektronikus megoldások

Debrecen - A korrupció ugyancsak növeli a forgalomban lévő készpénz mennyiségét.

Debrecen - A korrupció ugyancsak növeli a forgalomban lévő készpénz mennyiségét.

Az online fizetések ösztönzése érdekében 20 ezer forintig minden lakossági átutalás mentesül a pénzügyi tranzakciós illeték alól jövőre – közölte a Pénzügyminisztérium júliusban. A kormányzat elkötelezett az elektronikus fizetés ösztönzése mellett, már csak azért is, mert ez nemcsak az ügyfelek kényelmét szolgálja, hanem nagyban segít a feketegazdaság visszaszorításában is – írja a Kormany.hu.

Nem lehetséges

A szakemberek szerint ez lenne az egyik megoldás a rekordot döntögető, jelenleg forgalomban lévő forint készpénzállomány csökkentésére. Gondoljunk csak bele, hiába szeretnénk utalással fizetni bizonyos helyzetekben (szerelőnek, fodrásznak és a többi), nem tudunk, és az üzletek egy részében is lehetetlen. Marad tehát a készpénzfelvétel, s úgy okoskodunk, hogy annyiszor veszünk ki épp akkora összeget, amit még ingyenesen vagy kedvezményesen meg tudunk tenni. A pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvény alapján havonta az első két alkalommal díjmentesen vehetünk fel pénzt, összesen legfeljebb 150 ezer forintot. A készpénzfelvétel akkor díjmentes, ha erre vonatkozóan nyilatkozatot tettünk számla­vezető bankunknál, és magyarországi ATM-ből veszünk fel pénzt betéti kártyával, forintban. Egyértelmű, hogy sokan így tesznek, megpróbálnak csupán kétszer, de akkor nagyobb összeget felvenni, ami viszont láncreakciót indít el.

Többletköltség

Nem kedvelik a bankok a készpénz túlzott forgását – hangzott el a közelmúltbeli Közgazdász-vándorgyűlésen a bankvezetőktől –, mégis, az utóbbi években duplázódott a hazai készpénzszint, s az emelkedése trendszerű.

A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adatai szerint meghaladta az 5729 milliárd forintot, ami csaknem ezer milliárddal több, mint egy évvel korábban. „Napjainkban a gazdaságban jelen lévő készpénzállomány meghaladja a GDP 14 százalékát, miközben az uniós átlag 8 százalék körül mozog. A készpénz gyártása, őrzése, szállítása és napi feldolgozása több száz milliárd forint költséget jelent a magyar társadalomnak minden évben. A pénzügyi tudatosság erősítése, valamint készpénz helyett a korszerű, elektronikus fizetési megoldások használatának ösztönzése mindenki közös érdeke” – ismerte el Varga Mihály a kormány portálján. Hozzátette, a fizetési rendszer digitalizációjának jelentős versenyképességi hatása van, mert a készpénzkímélő megoldásoknak köszönhetően gyorsabban, biztonságosabban, olcsóbban és kényelmesebben intézhetők a pénzügyi tranzakciók.

A kormány nemcsak a fizikai infrastruktúra kiépítésével ösztönzi az elektronikus fizetést, hanem a pénzügyi tudatosság erősítését célzó stratégia keretében több szabályozási koncepciót fog készíteni a Pénzügyminisztérium a jegybankkal közösen. Az egyik cél az, hogy az állam felé irányuló fizetéseknél, a közműszolgáltatók irányába történő, illetve az állami kifizetéseknél előtérbe helyezzék az elektronikus megoldásokat – hangsúlyozta a pénzügyminiszter.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!