Gazdaság

2018.09.07. 16:09

A digitális gondolkodás előtérbe kerül

Debrecen - A fogyasztói elvárásokkal kapcsolatban sokszor még csak tapogatóznak.

Debrecen - A fogyasztói elvárásokkal kapcsolatban sokszor még csak tapogatóznak.

A hazai pénz- és tőkepiaci szektor aktuális témáit, a bankpiac öt kérdését vitatták meg egy asztalnál a pénzügyi szektor „nagyágyúi” Debrecenben, az 56. Közgazdász-vándorgyűlés második napján, pénteken, a Kölcsey Központban.

A szekció előadói között ezúttal is a pénzügyi intézmények első számú vezetőivel találkozhatott a konferencia közönsége. Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, a pénzügyi szakosztály vezetője moderálta az első blokkot.

A bankrendszer előtt álló legnagyobb kihívásokat számba véve alapvetően a biztonság, a szabályozói rendszer, a költséghatékonyság, a fogyasztó igények, a makrokörnyezet változása és a növekvő verseny merült fel. A legfőbb kihívások a digitális térben koncentrálódnak – állapították meg. A jelentősebb kockázatokat kiemelve hasonló válaszok születtek, Bencsik László, az OTP Bank Nyrt. vezérigazgató-helyettese a jövedelmezőséget nevezte meg. A látszat ellenére ez alacsony, jóval alacsonyabb, mint a tőkeköltség. Ennek szerinte több oka van: a terhek, a bankadó, tranzakciós illeték (az ingyenes készpénzfelvétel díját az ATM-ekből a bankokra terhelik). Továbbá a nettó kamatmarzs (a bank haszna) tavaly 2,2 százalék volt – jóval alacsonyabb, mint a környező országokban – s az elmúlt 8 évben folyamatosan csökkent. Egyrészt jó, hogy nő a kereslet a banki termékek iránt, de ezzel együtt a kiadások is – tette hozzá, majd kiemelte, a tőkeszükséglet is egyre nő.

Balog Ádám, az MKB Bank Zrt. vezérigazgatója is a jövedelmezőséget említette, s megkérdezte, mégis mi a cél a bankrendszerrel? Kvázi egy „szoftver”, amely gazdaságpolitikai, biztonsági, kkv-támogatási, digitalizációs, munkaerőpiaci célrendszereknek kell, hogy megfeleljen vagy jövedelem– és nyereségtermelő egység?

Hegedüs Éva, a GRÁNIT Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint az alapkihívás a profitorientáltság. Aztán felmerül a kérdés, hogy a bankokat terhelő díjakkal, adókkal, tranzakciós illetékkel hogyan tudnak együtt dolgozni, ezektől hogyan lehetne mentesíteni a szektort. Véleménye szerint ezek jó volna, ha minimalizálódnának, ráadásul a tranzakciós illeték a készpénzfelvételt is negatív irányba tereli. Technológiai kihívás, teher és megoldandó feladat az azonnali fizetési teher. Kihívás továbbá arra ösztönözni a társadalmat, hogy feleljen meg a kor technológiai kihívásainak.

Öröm és – kistelepüléseken – elkerülhetetlen, hogy a bankfiókba menjen be az ügyfél, de a digitális fejlesztések ma már lehetővé teszik, hogy online is gondolkozzunk"

– mondta Hegedüs Éva.

Zolnai György, a Raiffeisen Bank Zrt. vezérigazgatója magánvéleménye szerint komoly esély van arra, hogy a következő két éven belül világgazdasági szinten recesszió várható. A gazdasági krízis mögött a nemzetközi piacok problémái állnak. Amerika piaca rövid távon növekszik, de hosszútávon épp ellenkezőleg, s külpolitikája sem tervezhető; a kínai gazdaság pedig óriási kockázatokat rejt az ingatlanpiacban, az ottani bankrendszerben is, mindezeknek elkerülhetetlen hatása lesz a hazai bankrendszerben. A legnagyobb kihívás tehát az, hogy olyan hitelportfoliót építsünk, ami a következő 2-3 évben ütés- és krízisálló legyen.

A fogyasztói elvárásokkal kapcsolatban fogalmunk sincsen. Két éve vezettük be a mobilos fizetést, és azt hittük, óriási durranás lesz. Nem lett az, ezért nem nagyon tudjuk, mi a fontos az ügyfeleknek, nyilván az egyszerű, hatékony ügyintézés mellett.

A digitális és IT-transzformációs programok végrehajtását emelte ki nehézségként Jelasity Radovan, az ERSTE Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója. Az elődök kreativitását nem vitatva közölte, hogy sok a tennivaló a digitalizációt, a régi rendszerek újítását illetően.

BB


A háromnapos tanácskozás két plenáris és 19 szekcióülésére mintegy 180 előadót és 900 fős, közgazdászokból álló hallgatóságot vár a cívisvárosba a szervező Magyar Közgazdasági Társaság.


[related-post post_id="3976406"]

[related-post post_id="3975579"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!