Gazdaság

2018.08.26. 10:35

A szakmája, egyben szenvedélye, itala a sör

Debrecen - Nem állt be a sorba, hanem ösztönösen érzett rá a siker receptjére.

Debrecen - Nem állt be a sorba, hanem ösztönösen érzett rá a siker receptjére.

Martin Imre, a Cseh Sörkert főszervezője eredeti szakmáját tekintve szakács, s csak a harmincas éveit követően indított saját vállalkozást. Étterme úttörőnek számított több szempontból is, hiszen nem a divatot követte, hanem saját ízlésvilágára formálta a kínálatot.

Egyenként ízlelte

Eleinte laikusként, majd szakmai kihívásként kóstolgatta az éttermeiben kínált italokat, s a „nyertesek” sorra felkerültek éttermének itallap kínálatára is. Így van ez a sörök esetében is. Sőt, 2012-ben elsőként rendezett sörkóstolókat sörtörténeti előadásokkal fűszerezve 60-80 fős csoportoknak barátjával, Katona Csaba történésszel. Célja az volt, hogy népszerűsítse a kulturált és minőségi sör fogyasztását és igényt teremtsen ezekre a vendégek körében.

A Cseh Sörkert főszervezője hangsúlyozza, magára semmiképp sem sörmesterként, hanem vendéglősként tekint, azonban a mögötte álló évek tapasztalatainak köszönhetően azért már ragadt rá szakértelem ezen a téren is. Személyes kedvencei nyáron egyébiránt a világos lager sörök, vagy az olyan könnyed ale típusok, melyekben – ahogy fogalmazott – nincsenek szélsőségek.

Desszert mellé is illik

Az országban elsőként bevezette a sörvacsorákat is, melyeket, a sikerességén felbuzdulva, ma már többen szerveznek országszerte. – A világon sokkal többféle sör van, mint bor, melyek ugyanúgy illenek az étkezés mellé, persze nem mindegy, hogy mi. Hozzáértéssel és odafigyeléssel minden ételhez odarendelhető egy sör. Hiszen ezen italok között a hagyományoson túl vannak töményebb, nehezebb, tartalmasabb és erősen ízes típusok is, melyek kiválóan illenek például egy desszert mellé – mondta Martin Imre.

A sörkorcsolyákat illetően kifejtette, hogy a sós ropi, a mogyoró és a sajtos tallér számára egyáltalán nem tartoznak ebbe a csoportba.

– A sörkorcsolya számomra előétel mennyiségű, egy szakács keze által vagy otthon elkészített kisebb adag falatkát vagy egytálételt jelent. Nem az étkezés a cél, hanem az, hogy egy-egy falattal segítsenek elnyújtani azt az időt, hogy az ember ne részegedjen meg, de sörözés közben mehessen a beszélgetés tovább. A csehek pácolt szafaládét (utopenec), pácolt camembert sajtot (hermelin), disznósajtot, libatepertőt lilahagyma-salátával, pástétomokat, ke­negetőket, sajtkrémeket fogyasztanak a sörözéshez. Jó választás még a káposzta, a savanyúságok és az olajos ételek, ezek ugyanis megkötik az alkoholt, és az ember kulturált tud maradni. – Ha a cseh barátaimmal találkozok, 18 órakor leülünk sörözni, és éjfélkor még mindig zavartalanul folyik a beszélgetés, hiába fogyott el közben személyenként hat-nyolc-tíz korsó sör. Ahogy azt történész barátom szokta mondani: az italozás mindig intellektus dolga.

VK


[related-post post_id="3961938"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!