Gazdaság

2018.07.06. 16:09

Nem volt egy egyszerű hónap a június

Hajdú-Bihar - A megszokottnál bő két fokkal magasabb hőmérsékletű, gyakran kánikulai, fülledt és igen meleg idő járta júniusban. Agrometeorológia a Debreceni Egyetem Agrártangazdaságából.

Hajdú-Bihar - A megszokottnál bő két fokkal magasabb hőmérsékletű, gyakran kánikulai, fülledt és igen meleg idő járta júniusban. Agrometeorológia a Debreceni Egyetem Agrártangazdaságából.

Két dekád igazi nyár, majd mérsékelten meleg, kellemes időjárás jellemezte az idei nyár első naptári hónapját. Naptári, hiszen a mért hőmérséklet alapján már bő két hónapja beköszöntött a nyár Kelet-Magyarországra, miközben hamisítatlan kánikula uralkodott június 20-a tájáig, mindösszesen 6-10 hőségnappal. A meglehetősen párás, fülledt idő okozója a jellegtelen áramlási mező volt, amely egész Közép-Európa időjárását meghatározta, ritkán érkeztek csak frontok a térségbe, de helyi záporok, zivatarok többször és többfelé alakultak ki. Ezeknek köszönhetjük az időszak csapadékának zömét, s ennek igen hektikus eloszlását térben és időben egyaránt.

Szárazabb homokvidékek

A havi csapadékösszeg területi átlaga 50-60 milliméter körül alakult, amely megfelel az évszakos átlagnak, noha épp Észak-Tiszántúl volt az ország legszárazabb területe júniusban. Hajdú-Biharban az északi, középső és keleti vidékeken fordult elő gyakrabban zápor és zivatar, ezeken a tájakon néhol a 80-100 millimétert is elérte a havi összeg. A kevesebb csapadék kedvezett az aratásra váró gabonafélék és a folyamatosan betakarított szálastakarmányok minőségének, de a kapások a magas hőmérséklet miatt ennél jóval több vizet igényeltek. A napi párolgás potenciális mértéke a kánikulai napokon elérte a 6-8 millimétert is, havi összegben pedig átlagosan 80-100 millimétert tett ki. Jó vízgazdálkodású talajokon ezt a – szerencsés esetben bőséges – csapadék és a tározott nedvesség jól fedezte, de például a homokvidékeken csaknem folyamatos öntözést igényeltek úgy a kapás kultúrák, mint a kertészeti növények.

Levéltetvek rajzása

Napsütésből nem volt ugyan hiány, ám a havi 250-270 órás napfénytartam csupán az átlagosnak megfelelő érték. Magas volt viszont a csapadékos napok száma: a hónapban 12-17 napon hullott legalább 0,1 millimétert elérő csapadék, vagyis átlagosan minden másnap esett legalább nyomcsapadék, s emellett gyakori volt a hajnali pára és a bőséges harmatképződés. A növényvédelmi szakértőkre gyakrabban rótt terhet a gombás és baktériumos fertőzésekkel szembeni védekezés, de igen erős volt a levéltetvek rajzása, valamint néhány polifág kártevőnél is intenzív gradáció volt megfigyelhető. Hosszabb száraz időszak híján a növényvédelmi beavatkozások időzítése sem volt egyszerű, ahogyan a betakarítási- és az aktuális zöldmunkák szervezése sem, örvendeztethette viszont a gazdákat a vegetáció jó nedvességellátottság és magas hőösszeg melletti ütemes fejlődése.

- Debreceni Egyetem – AKIT DTTI Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!