Gazdaság

2018.07.16. 13:24

Ami a 33 forint felett van, az lehet a nyereség

Konyár - Meleg volt, esett elég eső, ezért sok és ízletes dinnye terem az idén megyénkben is.

Konyár - Meleg volt, esett elég eső, ezért sok és ízletes dinnye terem az idén megyénkben is.

Nagyon jó dinnyetermést várnak Hajdú-Bihar egyik termesztőközpontjában, Konyáron, és a gazdák szerint jó eséllyel nyereséges lehet ez a tevékenységük.

Barta Imre elmondta, ő a tavaszi aszály miatt mintegy három hetes késéssel, május 20-án vetette a dinnyemagot, ám az időjárás a növény fejlődése alatt igen jó volt, így most már csak mintegy másfél-kéthetes csúszásban van az előző évekhez képest. Augusztus közepén jöhetnek a felvásárlók. Ő exportra termel, Lengyelországba és a Balti-államokba. Szerződés nincs, viszont a felvásárlókkal jó kapcsolata alakult ki, és ennek megfelelően értékesíti a termést. Tavaly 30-33, az idén várhatóan 33-45 forint között lesz a dinnye kilójának felvásárlási ára. Ahhoz, hogy a termelés nyereséges legyen, legalább 33 forintot kell kapnia. Magasabb árat a 7-8 kilósnál nagyobbakért adnak.

A települési önkormányzat, folytatva a falu hagyományait, közmunkaprogramban termeli a dinnyét. Az egyhektáros területen csepegtető öntözéssel nevelik az állományt. Vida Tamás települési üzemeltetési ügyintézőtől tudjuk, hogy a technológiának köszönhetően a múlt évinél mintegy 20 százalékkal több termés várható. Ők a kisebbeket – maximum 5 kilósokat – multiknak adják el, míg a nagyobbakat a faluban több helyen felállított árushelyeken értékesítik.

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!