Gazdaság

2018.06.13. 12:41

Válaszok a változó klímára

Hajdúböszörmény - Valódi termesztési körülmények között mutatták be az újdonságokat.

Hajdúböszörmény - Valódi termesztési körülmények között mutatták be az újdonságokat.

Stressztűrő hibridek, innovatív növényvédelmi megoldások, hatékony technológiák – ezekre van szükség, hogy a nehezebb időjárási feltételek, kórokozók és kártevők fokozott támadása mellett is sikeres gazdálkodást folytathassanak a termelők – derült ki a Syngenta szokásos szántőföldi bemutatóján, ahol több mint hatszáz gazdálkodónak mutatta be komplex növényvédelmi megoldásait.

Fokozott figyelemmel

Könnyebb feltételekre a következő években sem számítunk, így a gazdálkodóknak fokozottan kell figyelniük a növényeikre és szükség esetén azonnal be kell avatkozniuk"

– hangsúlyozta Vajda Beáta marketingvezető. Hozzátette, a közös célunk az, hogy adott termőterületen maximalizáljuk a termést, mert azt látjuk, hogy vannak még tartalékok egy-egy művelt hektárban. Jó példa erre a napraforgó, ahol számos hibridünk 5 tonna feletti hektáronkénti termést produkált.

Az idei évben a hirtelen jött melegnek köszönhetően a napraforgó fejlettsége egy-két héttel előrébb tart mint tavaly, a növények fejlettségi fokára a csillagbimbós állapot a jellemző – ismertette Ácsné Szekeres Dóra olajosnövény-kampánymenedzser. Kiemelte, a szakma egyelőre bizakodva néz az idei napraforgótermés elé, de ez még a szezon hátralévő részének – különösképpen a virágzás időszakának – időjárásán fog múlni. A gazdálkodóknak már most érdemes odafigyelni a táblák gyomviszonyaira, a kelés előtt kezelt táblákon a termésmennyiség akár 10-20 százalékkal nagyobb lehet az alapgyomirtás nélküliekhez képest. Ácsné Szekeres Dóra elmondta: a napraforgó második gombaölőszeres kezelése most esedékes, a párás meleg időjárás kedvez a gombafertőzéseknek.

Az elmúlt évek sikernövénye, a repce mára az egyik legjövedelmezőbb szántóföldi növénnyé lépett elő – a vállalat bemutatta nemesített, kiváló termőképességű, magas olajtartalmú hibridjeit.

A kalászosokat illetően az idei száraz tavasznak köszönhetően a vegetáció egy-két héttel előrébb tolódott. A búzatáblák vegyes képet mutatnak: van ahol még „élnek” a növények, de nagyon sok tábla már közel áll a betakarításhoz.

Egyedül a kukoricának kedvezett az idén tapasztalható korai nyár, viszont számos helyen már a csapadékhiány tüneteit mutatja az állomány. Az időben elvetett növények a szokotthoz képest fejlettebbek, de a később elvetett állományok meglehetősen heterogén képet mutatnak. Mint Schipp Márton elmondta: a meleg időjárás miatt 2-3 héttel korábban, már május második hetében megjelentek a kukoricabogár-lárvák, majd június elején az első imágók.

Alacsonyabb termés

Egyértelműen kijelenthető, hogy a tavalyi termésszintnél alacsonyabb termést takaríthatunk be idén."

– Az ország több pontjától érkezett visszajelzés súlyos levélrozsda-fertőzésről, amely azért is aggasztó, mert szinte mindenhol elvégezték már a fuzárium elleni védekezést. A magyar piacon szinte az összes hatásos készítmény élelmezés-egészségügyi várakozási ideje 35 nap vagy annál hosszabb, így már nincs lehetőség a beavatkozásra. Súlyos fertőzés esetén a rozsda teljesen mértékben elpusztítja a zászlós levelet – figyelmeztetett Korbuly Bence, a kalászosok szakértője a Syngenta közleményében.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!