Gazdaság

2018.06.08. 10:25

PM: a gazdasági növekedés látszik a költségvetés bevételein is

Budapest - A nagyobb gazdasági bővüléssel a költségvetés bevételei is növekednek - mondta Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium (PM) államháztartásáért felelős államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Budapest - A nagyobb gazdasági bővüléssel a költségvetés bevételei is növekednek - mondta Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium (PM) államháztartásáért felelős államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Kiemelte: a jelentős gazdasági bővülés hajtótényezői - a beruházások bővülése, a munkahelyek számának növekedése, a reálbér emelkedése - látszik a költségvetés bevételi oldalán.

Példaként említette, hogy a személyi jövedelemadó bevétel az első öt hónapban 107 milliárd forinttal nőtt, még úgy is, hogy a háztartások a kedvezmények révén kevesebb adót fizetnek. Az év első öt hónapjában az általános forgalmi adó (áfa) bevétel pedig 62 milliárd forinttal volt több úgy, hogy idén januártól a jó adózók nem 45, hanem 30 napra kapják vissza az áfát.

Rámutatott, hogy egyre nagyobb a fehér áfabevétel, a szürkegazdaság visszaszorul. Jelentős lépésnek nevezte az online pénztárgépek és az elektronikus közúti áruforgalomellenőrző-rendszer (ekáer) bevezetését.

Banai Péter Benő szólt arról, hogy a költségvetésből az első öt hónapban kétszer annyi uniós támogatást, megközelítően ezer milliárd forintot fizettek ki, mint az előző év azonos időszakában, emellett a tisztán hazai finanszírozású beruházásoknál is nagyobb a kiadás, mint tavaly az elő öt hónapban.

A PM államtitkára részletezte, hogy az első öt hónapban a magyar költségvetésből uniós támogatásként 993 milliárd forintot fizettek ki a kedvezményezetteknek, ezzel szemben nagyjából 63 milliárd forint bevétel jött az uniótól, ezáltal a magyar költségvetés mintegy 700 milliárd forint uniós támogatást előlegezett meg.

Megjegyezte: ahhoz, hogy az unió folyósítsa a támogatást, a kedvezményezetteknek meg kell valósítaniuk a beruházásaikat, erről számlát kell benyújtaniuk, amit az európai bizottság ellenőriz, és ezt követően utal.

Banai Péter Benő elmondta, hogy az uniós támogatás megelőlegezése jelentős finanszírozási terhet jelent a magyar állam számára, ennek ellenére a tervezett költségvetési hiány tartható.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!