Gazdaság

2018.05.04. 13:11

Erősödik a természettudományos gyakorlati képzés

Debrecen - Az elmélet helyett ma már inkább a gyakorlattal szeretnék átadni a szükséges tudást.

Debrecen - Az elmélet helyett ma már inkább a gyakorlattal szeretnék átadni a szükséges tudást.

Öt új kihelyezett tanszékkel bővül a Debreceni Egyetem (DE) Földtudományi Intézete, amelyeknek a megalapításáról szóló dokumentumait pénteken írták alá a DE Természettudományi és Technológia Karának vezetői és a közreműködő cégek képviselői.

A tananyagba is beleszólhatnak

Dr. Kun Ferenc dékán kifejtette, kiemelten fontosnak tartják az iparági kapcsolatokat, amelyek révén a hallgatók versenyképes tudást sajátíthatnak el. Az utóbbi időben rengeteg energiát fektettek abba a régió iparvállalataival együtt, hogy minél naprakészebb képzést biztosítsanak. Az öt szervezettel – MindiGIS Térinformatikai Kft., Lenerg Energia Ügynökség Nonprofit Kft., Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft., Geodézia Kelet Zrt., Megújuló Energiapark Kutatóközpont Kft. – már régóta együttműködtek, és a jövőben még szorosabbra fűzik az oktatási és kutatási munkákat.

- Az együttműködés keretein belül a földtudományi képzések kerülnek előtérbe, hiszen van piaci igény ezekre a szakemberekre. A cégek is fontos szerepet vállalnak, magas szintű gyakorlati képzést biztosítanak, és mesteroktatóként vehetnek részt az egyetem munkájában. Ráadásul a tanagyag összeállítását is segíthetik, hiszen pontosabb képet tudnak adni arról, hogy mire van szükség a munkaerőpiacon – fejtette ki a dékán.

Munkába is állhatnak

Szabó Szilárd, a Földtudományi Intézet vezetője hozzátette, az utóbbi időben átalakultak a munkaerőpiaci erőviszonyok, így nagy szükség van arra, hogy az elméleti képzést gyakorlatiasabbá alakítsák. A duális képzés révén ráadásul a hallgatók egy része már eleve munkát is kap annál a cégnél, ahol a gyakorlatát teljesítette.

A cégek képviselői, Magos Gábor, Vámosi Gábor, Korbeák György, Kubán Csongor és Csákberényi-Nagy Gergely egyöntetűen azt mondták, örömükre szolgál, hogy segíthetik a hallgatókat, hiszen így friss diplomásként is olyan tudást birtokolnak, amellyel könnyen elhelyezkedhetnek a szakmájukban.

BR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!