Gazdaság

2018.03.22. 12:10

Indulás előtt az új debreceni nagyüzem

Debrecen - Félig elkészült a német Thyssenkrupp csaknem 11 milliárd forint értékű zöldmezős beruházással épülő gyára Debrecenben, a Vezér utca végén. A több mint 20 ezer négyzetméter alapterületű üzemben 250 ember találhat majd munkát.

Debrecen - Félig elkészült a német Thyssenkrupp csaknem 11 milliárd forint értékű zöldmezős beruházással épülő gyára Debrecenben, a Vezér utca végén. A több mint 20 ezer négyzetméter alapterületű üzemben 250 ember találhat majd munkát.

A leendő gyárban, az IT Services mellett tartott csütörtöki bokrétaavató ünnepségen bejelentették: még az idén megkezdik az autókba szerelhető rugók és menetstabilizátorok sorozatgyártását. Évente 6 és fél millió darab ilyen termék előállításával számolnak, melyeket európai autóipari összeszerelő üzemeknek értékesítenek.

250 új munkahely keletkezik

A német cég zöldmezős beruházása tavaly májusban kezdődött. A 10 hektáros területen megvalósuló, több mint 20 ezer négyzetméteres csarnok építése és a gépek összesen csaknem 11 milliárd forintba kerülnek. A nagyságrendet jól érzékelteti, hogy az építkezés során egyebek mellett 6200 köbméter betont és 118 ezer kilogramm acélt használtak fel. Az üzembe a legmodernebb, negyedik generációs, úgynevezett intelligensen automatizált gépeket telepítenek.

A Thyssenkrupp debreceni gyárában 2020-ig 250 ember találhat majd munkát. Többek között operátorokat, karbantartókat, logisztikai és minőségbiztosítási szakembereket keresnek.

Marc de Bastos Eckstein, a Thyssenkrupp Hungary ügyvezetője arról beszélt, hogy 15 évvel ezelőtt a budapesti kutató-fejlesztő központjukban még csak 70-en dolgoztak. Azóta két gyárat nyitottak Magyarországon a debreceni üzem lesz a negyedik egységük. Jelenleg több mint ezer munkatársuk van hazánkban.

– Fejlett technológiát hoztunk magunkkal. A tőlünk kikerülő termékek a világ legjobbjai közé tartoznak – állította az ügyvezető.

Új korszak kezdetén

A rendezvényen részt vett Papp László, Debrecen polgármestere aki először köszönetet mondott a Thyssenkrupp vezetésének azért, hogy Debrecent alkalmasnak találta arra, hogy egy ilyen nagyberuházást hozzanak ide.

– 2015-ben indítottuk útjára azt a befektetés ösztönzési politikát, amelynek első eredményét, tárgyiasult formáját látjuk itt. A Thyssenkrupp megjelenése egy új korszak kezdetének tekinthető a város életében, hiszen a járműipar egyik legmeghatározóbb képviselője költözik most ide – jelentette ki. A polgármester arról is beszélt, hogy a város a befektetésösztönzési program keretében 328 millió forinttal támogatta ennek a beruházásnak a megvalósulását.

– Abban bízom, hogy ez egy hosszabb távú kapcsolat kezdete. Olyan oktatási rendszerrel rendelkezünk, amely biztosítja a bővítés lehetőségét, a szükséges szakképzett munkaerőt – tette hozzá.

Szabó István, a leendő gyár igazgatója kiemelte: egyebek mellett 6200 köbméter betonból és 118 ezer kilogramm acélból építették fel a csaknem 22 ezer négyzetméteres gyárat, ahová a legmodernebb, negyedik generációs, intelligensen automatizált gépeket telepítenek. A beüzemelés keretében már próbahajlításokat is végeztek

Számos területen érdekeltek

A Thyssenkrupp AG világszerte csaknem 80 országban, 160 ezer embernek ad munkát. Az autóalkatrészgyártás mellett, acéliparral, gépgyártással és megújuló energiákkal is foglalkoznak.

A Thyssenkrupp autóipari részlege 4 magyar városban van jelen: Debrecenen kívül Jászfényszarun idén március 2-án nyitották meg a több, mint 30 milliárd forintos beruházással létrehozott, elektromechanikus rásegítésű kormányrendszereket, valamint hengerfejbe integrált vezérműtengelyeket előállító üzemegységet. A 2013-ban elindult győri futómű-összeszerelő üzemben az Audi számára készítenek első és hátsó futóműveket. A vállalat Budapesten üzemelteti szoftverfejlesztő központját, ahol csaknem 750 mérnök egyebek mellett elektromechanikus kormányrendszerekhez készít programokat, illetve olyan új alkalmazásokat hoznak létre amelyek az önvezető autókhoz szükségesek.

Ezen kívül a Thyssenkrupp 6, elsősorban nyersanyagokkal foglalkozó kereskedelmi kirendeltséget is fenntart az országban. Győrben acél- és nemesacél termékeket megmunkáló szolgáltató központot üzemeltet, de felvonókat és mozgólépcsőket is értékesít és szerel össze Magyarországon.

OCs


A Thyssenkrupp az autóiparban

A Thyssenkrupp a világ egyik vezető alapanyag- és alkatrészszállítója az autóiparban. Tízből kilenc prémium osztályú autó a vállalat termékeivel készül és minden harmadik teherautóban megtalálhatók a Thyssenkrupp hajtómű alkatrészei. A cégcsoport a gépjármű szektorban elért árbevétele a 2016/2017-es üzleti évben több mint 3600 milliárd forintra rúgott és a megrendelők körében szinte valamennyi nagy autógyártó megtalálható volt.


[related-post post_id="3744046"]

[related-post post_id="3478480"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!