Gazdaság

2018.02.19. 07:37

Tősgyökeres nánási vállalkozó a kitüntetettek között

Debrecen, Hajdúnánás - Nyakas András egyéni vállalkozó állattenyésztés kategóriában vehette át a díjat.

Debrecen, Hajdúnánás - Nyakas András egyéni vállalkozó állattenyésztés kategóriában vehette át a díjat.

  • Az immár negyedik alkalommal kiadott, Az Év Agrárembere kitüntető díj azt a célkitűzést szolgálja, hogy bemutassa azokat, akik széles tudásukkal, egyedülálló ötleteikkel, tehetségükkel gazdagítják a magyar vidék, a magyar mezőgazdaság fejlődését – fogalmazott az Agrotrend.hu díjátadó rendezvényén az esemény fővédnöke, a földművelésügyi miniszter.
  • „Meg kell látnunk a cselekvő embert, azokat, akik azért dolgoznak, hogy finom, egészséges, jó minőségű magyar élelmiszer kerüljön az asztalra, és hogy vidéken olyan megélhetést találjunk, ami biztosítja, hogy a falvaink és a városaink a jövőben is dinamikusan tudjanak gyarapodni – jelentette ki Fazekas Sándor.
  • A megyénkbeli díjazottat a siker titkáról kérdeztük.
  • Sokat elárul egy gazdáról, hogy mennyire igényes, milyen rend veszi körül a gazdaságát. Nyakas Andráshoz bármikor mehet látogató, rendet és tisztaságot talál. A munkájában ez az egyik alapvetés, fontosnak tartja, hogy saját értékrendjének megfeleljen, s ebben családja és munkatársai is támogatják.

    Büszke gyökereire

    Tősgyökeres nánási, 1610-ig tudja visszavezetni ott őseit. Mezőgazdasági technikus minősítést Pallagon szerzett, majd a helyi termelőszövetkezetben kezdte pályafutását, 1981-től baromfitenyésztő és állatkereskedő vállalkozása volt. 1995-ben 25 vemhes üszővel indította a tejtermelő tevékenységet, amelyből egy nagyon sikeres családi cég nőtt ki. Töretlen hittel és kemény munkával minden évben a vállalkozás teherbíró képességének megfelelően új beruházásokkal, fejlesztésekkel teremtette meg a lehetőséget az állatlétszám növelésére. Napjainkban csaknem négyezer tehénnel dolgoznak, közben folyik a generációváltás, az „alapító” átadja az irányítást fiainak, Andrásnak és Tamásnak. Mindkét fiú agrármérnök, a gazdaságban nőttek fel, és tudatosan készültek a vállalkozás továbbvitelére. A család 1700 hektáron gazdálkodik, amelynek mintegy fele saját tulajdon, a többit bérlik.

    Az ország egyik legmodernebb és legnagyobb tejelőszarvasmarha-telepével és tehénállományával rendelkeznek.

    Nyakas András munkásságát 1999-ben a Földművelésügyi Minisztérium „Aranykoszorús Gazda” kitüntetéssel, 2009-ben a Hajdú-Bihar megyei Önkormányzat Arany Sándor-díjjal ismerte el. 2012-ben Hajdúnánás Város képviselő-testülete Csiha Győző-díjjal jutalmazta a város gazdasági fejlődésének elősegítéséért. 2016-ban a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesülete az Év Tenyésztője díjjal tüntette ki, 2017-ben pedig az Év Agrárembere lett állattenyésztés kategóriában.

    Hosszú évek munkája áll mögöttünk, amit nem lehet feladni akkor sem, ha olykor minket is jellemez az „egyszer lent, egyszer fent”. Jó munkatársaim vannak, a család és két felnőtt fiam is mellettem vannak.”

    A szarvasmarha-tenyésztés, a tejtermelés nehéz, de jó kollégákkal lehet eredményeket elérni. Úgy gondolom, ha valaki jól csinálja, és a kormány is nyújt egy kis segítséget, akkor nyereséges lehet a gazdálkodás. 4400 darab szarvasmarhánk van, amiből kétezer körüli a tehénlétszámunk. 20 millió liter tejet termelünk évente. Mindig fejlődésre törekszünk, de elsősorban szinten szeretnénk tartani az eredményeinket; s nem utolsósorban a munkaerőt, azt a 100 családot, aki nálunk vannak, megtartani.


    Társadalmi szerepben

    Lokálpatrióta és önzetlen ember lévén rengeteget segíti városát, rendezvények szervezésével, szponzorálásával; iskolákat, civil szervezeteket támogat. Az ő kezdeményezésére indították el az Arató Fesztivált, amelynek fő támogatója. A Holstein-fríz Tenyésztők Egyesületének megbecsült és elismert tagja, rendszeresen ad helyet szakmai napoknak.

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!