Gazdaság

2018.02.11. 17:06

Sokan vágynak a fővárosba – és el is onnan

Budapest - Budapestet a több lehetőség teszi vonzóvá, míg a vidéket a nyugalom.

Budapest - Budapestet a több lehetőség teszi vonzóvá, míg a vidéket a nyugalom.

A magyar emberek majdnem fele azonnal elköltözne jelenlegi otthonából, ha nyerne 1 milliárd forintot, például az ötös lottón. Csaknem ötödrészük biztosan külföldön kezdene új életet – derül ki az Otthontérkép Csoport legfrissebb online felméréséből.

Akár saját szigetre is

A kérdésekre válaszolók egészen pontosan 42,4 százaléka véli úgy, hogy mindenképpen elköltözne jelenlegi otthonából, ha hirtelen ekkora összeggel gyarapodna a családi kasszája. 36,7 százalékuk valószínűnek tartja, hogy idővel új ingatlan után nézne, de nem ez lenne az első, amire költene, míg 20,9 százalékuk egyáltalán nem költözne – ismerteti minapi közleményében az Otthontérkép.

A kérdőív kitöltésében részt vállalók 16,3 százaléka mindenképpen külföldön vásárolna új otthont, 66,3 százalékuk a törzshelyét itthon megtartaná, de nem zárkózna el attól, hogy például nyaralót vásároljon az ország határain kívül. Mindössze 17,4 százalékuk szeretne mindenképpen itthon ingatlant vásárolni.

A külföldre költözők közül, mint kiderült, többen választanák Ausztriát, feltehetően annak közelsége miatt, de népszerű a mediterrán térség is, úgymint Olaszország és Spanyolország. Sokak kedvence még Svájc, a skandináv országok, Anglia és az USA is. A külföldre költözni vágyók 43 százaléka kisvárosban vagy faluban vetné meg a lábát, 30 százalékuk választana nagyvárost vagy fővárost. A többiek inkább tengerpartra, erdei házra, saját farmra, esetleg saját szigetre költöznének.

Azok a válaszadók, akik inkább az ország határain belül maradnának, nagyrészt Budapestet (30 százalék), az agglomerációt (13 százalék) és a Balaton környékét (29 százalék) részesítenék előnyben. 8 százalékuk vágyna a hegyekbe, ugyanennyien az osztrák határ mellé, 7 százalékuk pedig valamely más vidéki településre. E válaszadók 40,8 százaléka nagyvárosba szeretne költözni, 38,2 százalékuk pedig kisebb városba vagy faluba. A külföldre vágyókhoz képest ebben az esetben jóval magasabb (13,7 százalék) azok aránya, akik saját tanyára, birtokra vágynának.

Jönnének, mennének…

– Kettős mozgást figyelhetünk meg, amit most ezek a számok is alátámasztanak: egyrészt (nyilván a több munka- és szórakozási lehetőség, a többféle szolgáltatások miatt) még mindig sokan jönnének a fővárosba, másrészt viszont a fővárosiak közül is sokan választanának kisvárost vagy üdülőkörzetet a nyugalmasabb élet, a tisztább levegő reményében, ráadásul még olcsóbban is megúszhatják mindezt, a fennálló árkülönbségek miatt – idézi a közlemény Mester Nándornak, az Otthontérkép Csoport vezető elemzőjének a szavait.

A szakértő szerint mindkét trend fontos információ az ingatlanfejlesztők számára, akik egy-egy régió, megye, város lakóinak vásárlóerejét, demográfiai adatait és az országon belüli vándorlást is figyelik, amikor beruházást terveznek.

A helikopter is szóba került

Mester Nándor hozzáfűzte: a két évvel ezelőtt készített hasonló felméréshez képest többen képzelik el az életüket önálló családi házban. Most a kérdőívet kitöltők 57 százaléka nyilatkozott úgy, hogy legszívesebben családi házat építene ebből a pénzből, mellőzve a felesleges luxust és rongyrázást. Az exkluzív igény is magasnak mondható, mert 14 százalékuk villára vágyna, míg ugyanennyien „normális” lakásra, kicsit jobb környéken a mostanihoz képest, 12 százalékuk pedig luxusingatlant választana. A válaszadók közül többen említették még vágyálomként a passzív házat, a loft lakást, a vízparti házat és a rönkházat is, és jó néhányan építenének helikopterleszállót.

Az is kiderült: a legtöbben a kikapcsolódást nyújtó felszerelésre áldoznának, így például wellnessrészlegre, kicsivel kevesebben (40 százalék) fordítanának nagyobb figyelmet a biztonsági rendszerre, míg a nyilatkozók 38 százaléka tartózkodna a felesleges költekezéstől. 28 százalékuk inkább az alapanyagok és felszerelések minőségére helyezné a hangsúlyt, míg csaknem ugyanennyien saját borospincét képzelnének el otthonukban. A szerteágazó igények között több esetben felmerül még az okosotthon kialakítása és saját műhely megépítése is.

HBN


A mintáról

Az Otthontérkép Csoport legfrissebb, csaknem kétezer főt felölelő online kutatásában azt a kérdést tette fel, hogy lakhatási szempontból mihez kezdenének, ha nyernének 1 milliárd forintot. A kérdőívet kitöltők 47 százaléka budapesti, 12 százaléka közép-magyarországi, 8 százaléka nyugat-dunántúli lakos, 33 százaléka pedig az ország többi részén él.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!