Gazdaság

2018.02.15. 12:20

„Nincs kicsattanó öröm, de a többség elégedett”

Nyíregyháza - Nyíregyházára látogatott a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének új alelnöke.

Nyíregyháza - Nyíregyházára látogatott a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének új alelnöke.

Bértárgyalások, juttatások, kollektív szerződések, igények, elvárások, programok – mindegyik témakörről szó volt a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) csütörtöki megyei fórumán. Az új országos alelnök nem csak e pozíciójában járt először Nyíregyházán.

– Bevallom, korábban sosem voltam még a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhelyen. Győriként az ország túlsó végéhez kötődök, szakszervezeti vezetőként korábban Győr-Moson-Sopron, Zala és Vas tartozott hozzám. Eddig a szervezet részéért feleltem, most már az egészéért, ahol nagyobb a merítési lehetőség – mondta „székfoglalójában” Potyondi Antal, aki hozzáfűzte: – A csornai ÁFÉSZ-nál voltam kereskedelmi tanuló, majd eladó lettem, és a függetlenített szakszervezeti titkári posztig behatóan megismerkedtem a szakmával. Azon a tájon a nyugati határ közelsége, Ausztria elszívó ereje komoly gondot jelent. Egyébként ma is szeretem a kereskedelmi közeget, ahol mindennapos a kapcsolat a legkülönbözőbb emberekkel.

Potyondi Antal

Nemrégiben megállapodott a 2018-as bérekről a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete.

– Sikerként könyveljük el, hogy a megegyezés szerint a vállalat valamennyi munkavállalója magasabb fizetést kap az idei évtől. Ezen túlmenően a Spar hűségprogram bevezetésével további béren kívüli juttatásokat is kapnak a munkavállalók a cégnél eltöltött évek függvényében. A béremelést a Spar többségében saját forrás felhasználásával valósítja meg, melyet a járulékcsökkentésből származó megtakarítás egészít ki. A bértárgyalásoknál még van néhány lezáratlan pont, fél év után pedig ismét áttekintjük az aktuális helyzetet. Összességében elmondható, hogy az utóbbi időben az előzőekhez képest lényegesen jobb lett a hangulat. Az is igaz, hogy nincs kicsattanó öröm, de a többség elégedett. Az emelt bér mellé különböző juttatások is járnak. A gond a kis kereskedelmi cégeknél van, ahol kötött létszámú a vásárlóerő, és nehéz kitermelni a nyereséget. Ez a terület kormányzati segítségre vár. Javasoljuk a kollektív szerződések felülvizsgálatát, mert megítélésünk szerint a munka törvénykönyve nem dolgozóbarát. Olyan passzust szeretnénk belevinni, ami a munkáltatónak és a munkavállalónak is megfelel például a munkaidő-beosztás és a szabadság-kiosztás terén.

A kaposvári és a debreceni vizit után Potyondi Antal a nyíregyházi Szakszervezetek Házában ismertette a KASZ idei programját, legközelebb pedig Salgótarján ismerkedik meg a helyi sajátosságokkal az új elnök.

Az országos szervezet legutóbbi kongresszusán Aranygyűrű kitüntetésben részesült Vida Sándor megyei titkár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!