Gazdaság

2018.02.03. 18:52

Babaszobát is szeretnének

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Gyerek és (saját) lakás öt éven belül: erre vágynak a fiatalok.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Gyerek és (saját) lakás öt éven belül: erre vágynak a fiatalok.

A 25–35 éves korosztály több mint fele szeretne gyereket öt éven belül, és szinte mindenki saját tulajdonú lakásában óhajtaná berendezni az első babaszobát – derül ki a Fundamenta országos kutatásából, melyet a Front Page Communications tett közzé. Az első vágyott családi fészek biztonságos, jó levegőjű és megfelelő infrastruktúrájú környéken található, természetesen külön gyermekszobával.

Biztonságos környéken

A legújabb, 25–35 év közöttiek körében végzett országos reprezentatív kutatásból kiderül, hogy a 26–27 évesek 10 éven belül, a 29–30 évesek pedig 1–3 éven belül látják reálisnak a gyermekvállalás kérdését. A megkérdezettek csaknem háromnegyede úgy gondolja, hogy a stabil párkapcsolat, a biztos állás és megbízható anyagi háttér mellett a saját lakás is fontos a gyermekvállaláshoz. Családalapítás szempontjából a három legfontosabb kritérium lakásvásárláskor a biztonságos környék (94 százalék), az egészséges levegő (91 százalék) és a jó infrastruktúra (87 százalék). A válaszadók 86 százaléka örülne olyan otthonnak, ahol külön szobát tud nyújtani gyermekének, és sokan tartják fontosnak a jó közlekedést is (83 százalék).

A saját lakás megteremtését a megkérdezettek legnagyobb arányban lakáscélú megtakarításból és hitelből látják reálisnak, és sokan bíznak a családi segítségben is. A szakértő szerint érdemes előre gondolkozni, és időben félretenni az otthonteremtésre, hogy rendelkezésre álljon a megtakarított összeg, amikor aktuálissá válik a gyerekkérdés.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!