Gazdaság

2018.02.19. 14:08

Egy kérdés, öt válasz: agrárszakemberek a cégükről

Hajdú-Bihar - A mezőgazdasági termelést több ágazatban végzik, s számtalan kihívásnak igyekeznek megfelelni.

Hajdú-Bihar - A mezőgazdasági termelést több ágazatban végzik, s számtalan kihívásnak igyekeznek megfelelni.

A Hajdúböszörményi Béke Mezőgazdasági Kft. 1955-ben alakult.

Bodnár Lajos: 59 évig szövetkezeti formában dolgoztunk, majd továbbléptünk, alkalmazkodva a gazdasági folyamatokhoz. 2014-ben alakultunk át kft-vé, jó néhány kft-t kellett azóta és közben is alakítanunk, mert mindig vannak olyan kihívások, amik megindokolják, hogy több ágon kell élni, több kft-t kell működtetnünk. Jelenleg közel 5 ezer hektáron gazdálkodunk, 2,5 ezer ember tulajdona ez a földterület. Fontos, hogy a tulajdonosok a kis földek jövedelmével elégedettek legyenek, mert az kiegészít valamilyen feltételezhető munkajövedelmet vagy nyugdíjat. A termésintegráció szerepe ezáltal felértékelődik, hiszen a földtulajdonosok önállóan nem tudnának gazdálkodni. 240-250 embernek adunk naponta munkát, teljes munkaidőben, s mindenki után megfizetjük a járulékot. Bebizonyítottuk, hogy életben lehet maradni. 2017-ben olyan eredményt értünk el, amit 10 év óta vártunk. Vannak új fejlesztési beruházásaink, ezáltal a kollégák szakmailag is sokat fejlődtek, illetve az önköltségünk ezzel arányosan csökkent. Az állattenyésztés ára is oly mértékben alakult, ami nem volt jellemző korábban, de nem panaszkodhatunk a növénytermesztés termés­átlagaira, átvételi áraira sem. A nettó árbevételünk negyedével növekedett. Fő tevékenységünk a növénytermesztés, ahol bérletes földön gazdálkodunk, illetve az integrátori tevékenység, körülbelül 2 ezer tejelő szarvasmarhánk van, minden évben egyre jobb eredményeket érünk el a termelésben.

Bodnár Lajos

A Nádudvari Élelmiszer Kft. három üzletágban van jelen a hazai élelmiszeriparban.

Volosinovszki János: Tejtermékek, húskészítmények, illetve különböző mirelit termékek gyártása folyik üzemeinkben. Tejüzemünkben az anyacég, a Nagisz Zrt. saját integrációján belül lévő két szarvasmarhatelep tejét dolgozzuk fel, illetve regionálisan több termelővel állunk kapcsolatban. 2017-ben kimagaslóan jó évet zártunk, a 2016. évi 7,4 milliárd forint forgalommal szemben az elmúlt évben 9 milliárdos árbevételt értünk el. Ebben nagy szerepe volt a 2017-ben megvalósult beruházásainknak az intenzív marketingkommunikációnknak, és több éve folyó márkaépítésünknek. Technológiai fejlesztéseink nagyvállalati beruházási támogatással valósultak meg, 1,2 milliárd forint értékben. A beruházások célja: a termelőkapacitások bővítése, az élelmiszer-biztonság növelése, a termelési hatékonyság javítása és termékfejlesztések lehetőségének megteremtése volt. Ennek eredményeképp a húsfeldolgozó és a panírüzemünk kapacitása megduplázódott, illetve egy új hűtőházzal bővítettük tárolókapacitásainkat. Megteremtettük annak a lehetőségét, hogy termékfejlesztéseink révén újabb nádudvari márkatermékek bevezetése indulhasson meg a piacon. Ezek a novemberben piacra bevezetett mirelit desszertek és a különböző szalonnafélék voltak. Kiemelkedő célunk volt a hatékonyság növelése, amit a nagyobb kapacitású és korszerűbb technológiák segítségével oldottunk meg. Növelni tudtuk az egy főre jutó termelési mennyiséget, és javítani a termelési mutatóinkat. Az elmúlt és az előttünk álló évek bérnövekedése (esetünkben több 100 millió forint évente) csak úgy gazdálkodható ki, ha technológiai szinten fejlesztünk. Olyan beruházásokat kell véghezvinni, amelyek segítségével jelentős mennyiségi növekedést tudunk elérni, a dolgozói létszámszint megtartásával. Idén is két számjegyű termelés- és forgalomnövekedést tűztünk ki célul.

Volosinovszki János

A Tranzit-Ker Zrt.: családi vállalkozásból órási cégcsoport.

Csizmadia László: A cég mezőgazdasági igazgatóhelyettese voltam nyugdíjba vonulásomig. Azóta szaktanácsadóként dolgozom, főképp már stratégiai tervezéssel és átfogó feladatokkal foglalkozom. A cég 1990-ben alakult családi vállalkozásként. Ma már egy több mint 50 milliárdos árbevételű cégcsoport, amelynél 1500 ember dolgozik. A fő profilunk a baromfitenyésztésen belül a víziszárnyas-, a kacsa- és libatenyésztés, termék-előállítás. Illetve a tavalyi évtől már csirkeneveléssel és -feldolgozással is foglalkozunk. Megvásároltuk egy nyírbátori csirkefeldolgozó cég eszközállományát, mellyel mintegy 100 ezer m2 nevelőfelület, vágóhíd és takarmánykeverő üzem került a birtokunkba , és ezzel együtt bővült a termékpalettánk is. Erre azért is volt szükség, mert a hazai piacon a liba- és kacsatermékek inkább prémiumnak számítanak és csirkével együtt már jobban befogadják a nagy áruházláncok is. Állattartó telepeket építünk zöldmezős beruházásokkal, és ezzel párhuzamosan korszerűsítjük a meglévő telepeinket, üzemeinket. Ez a termelés bővítésének és biztonságának alapvető feltétele. Elsősorban a kacsatermeléssel tudunk növekedni. Ezelőtt két évvel 4,5-5 millió kacsát vágtunk, tavaly már 8 milliót, és 12-13 millió a cél első lépcsőben. Csirkéből 10 millió darabot dolgoztunk fel, az idén terveink szerint ez a szám megközelítheti a 15 millió darabot, hiszen két vágóhíddal is rendelkezünk, két takarmánykeverővel és jelentős korszerű nevelőfelülettel. A teljes termelési vertikum a birtokunkban van, ez nagyfokú biztonságot ad a termelésnek, minden egyes fázisnak az eredménye itt marad nálunk. Érezhetően felgyorsult cégünk fejlődésének dinamikája.

Csizmadia László

A Tedej Zrt. 25 éve alakult meg.

Rákóczi András: Az idén 70 éves múltra tekint vissza a mezőgazdasági tevékenység Tedejen. Klasszikusan állattenyésztési profilú mezőgazdasági gazdálkodó szervezet vagyunk. Évi tejtermelésünk 15 millió liter, 3 ezer 500 tonna sertéshúst és 2 ezer tonna baromfihúst bocsátunk ki, a húsmarha létszámunk megközelítőleg 1800 darab. Nagyságrendileg 7 ezer hektáron gazdálkodunk, amelynek nagyobb része szántó, jelentős a gyep, rét, legelő művelési ágú terület is. 2800 hektáros öntözőtelepet működtetünk, mellyel a környékbeli gazdálkodóknak is szolgáltatunk öntözővizet. Részt veszünk az agrárkörnyezet-gazdálkodási és természetvédelmi programokban. A kertészeti ágazat gerincét a 126 hektáros gyümölcsösünk adja, melynek legjelentősebb része alma és meggy, szeretnénk tovább fejleszteni a szuperintenzív telepítéseket. Saját takarmánygazdálkodási ágazatunk van, a szemestermény-gazdálkodáson túlmenően az állattartó telepeinket magunk látjuk el keverék takarmánnyal. Mi is hiszünk az innovációban és a kutatásfejlesztésben, a Debreceni Egyetemmel és a Szent István Egyetemmel két fontos projektben veszünk részt. Az egyik a GMO-s szója kiváltására, lucernából rostmentes protein előállítása, a másik a kukoricaszár energetikai felhasználásának kutatása. Több termelői szervezetet működtetünk, gabona, tej és sertés témakörben. 300 főt foglalkoztatunk, amely további 100-150 fővel bővül a kertészetben a szezonális munkák idején. A sikerünk titka az, hogy összetett gazdálkodást folytatunk, a termőföldtől az állattenyésztési termékek kibocsátásáig. Az egymásra épülő tevékenységek valamelyest védelmet nyújtanak a külső hatások ellen, ezáltal nehezebben megingatható a gazdaság, valamint az ágazatok egymásra épülése lehetőséget számos biztosít a kihívások megoldására. A lehetőségeinket időben felismertük, az erősségeinket igyekeztünk kihasználni, s ez irányba vinni a fejlesztéseinket. A korszerű gazdálkodás fegyelmezett, precíz tevékenységet igényel, melyet az alsóbb szintektől a felső vezetésig kiterjedő kiváló szakembergárda irányításával szervezünk meg.

Rákóczi András

Az Agrárgazdaság Kft. a volt Debreceni Agrártudományi Egyetemi Tangazdaság jogutódjaként jött létre 1992-ben.

Dr. Forgács Beáta: Növénytermesztéssel és állattenyésztéssel foglalkozunk nagyságrendileg 5 ezer hektáron gazdálkodva. Az össztermelésből 70 százalékot tesz ki az állattenyésztés. Tevékenységeinket két nagyon különböző adottságú területen végezzük. A Debrecentől 60 kilométerre található Újszentmargita-Bödönhát térségében is gazdálkodunk, két korszerű szarvasmarhateleppel rendelkezünk, 1200 tejelő szarvasmarhát tartunk. Éves szinten 12 millió liter tejet termelünk. 550 kocás sertéstelepet is üzemeltetünk Látóképen. Évente nagyságrendileg 12 ezer hízott sertést értékesítünk az Alföldi Sertésszövetkezeten keresztül. Megpróbáljuk kihasználni a debreceni löszhát adta előnyöket a növénytermesztésben. Korszerű vetőmagüzemmel rendelkezünk, amelyben vetőmag-feldolgozást, és -előállítást végzünk, továbbá kereskedelemmel is foglalkozunk. 600 egyedből álló szürkemarha-tenyészetünk van. Jól képzett munkatársakkal rendelkezünk, kiemelendő a cég oktatásban betöltött szerepe, megalakulása óta kihelyezett gyakorlati tanszék működik az Agrárgazdaság Kft.-nél. 170 fős foglalkoztatotti létszámunkból van olyan kollégánk, aki kizárólag a hallgatókkal foglalkozik.

Dr. Forgács Beáta


[related-post post_id="3771902"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!