Gazdaság

2018.01.22. 15:52

Találja meg a helyét, a munkáját!

Debrecen - Az általános iskolás diákok szombaton megírták a központi írásbeli felvételit.

Debrecen - Az általános iskolás diákok szombaton megírták a központi írásbeli felvételit.

Még a szombaton felvételit írt diákoknak is segíthetünk, mert kerekasztal-beszélgetésünk résztvevői előremutató gondolatokat fogalmaztak meg. Bodó Tamás, a Tóth Árpád Gimnázium intézményvezető-helyettese elmondta, hogy gimnáziumukban nyolc párhuzamos, négy, illetve öt évfolyamos osztályban folyik a képzés. A természettudományos és a nyelvi oktatás különösen hangsúlyos intézményükben.

Természettudományos képzésünkön belül a legnagyobb hagyományokra a biológia-kémia tagozat tekint vissza (több mint 30 év szakmai tapasztalat). Meghatározó képzési formák a műszaki-informatikaiak is, amelyek által a diákok számára lehetőség nyílik a Pharmaflight Kutatóközponttal való együttműködésnek köszönhetően légi közlekedési ismereteket nyújtó szakköri részvételre."

- A nyelvi előkészítő osztályainkban nagyobb óraszámban tanulják a diákok a második (kezdő) idegen nyelvet, így igény szerint a képzés folyamán vagy végén emelt szintű érettségi vizsgát is tehetnek, vagy akár felsőfokú nyelvvizsgát is mindkét nyelvből. A hátrányos helyzetű diákoknak teszi lehetővé a továbbtanulást az Arany János Tehetséggondozó Program. Az oktatás 5 éve során ECDL-vizsgát és jogosítványt szereznek, valamint nyelvvizsgát tesznek a diákok, melyet a program finanszíroz. A Tóth Árpád Gimnáziumban 2013 óta az utolsó két évet a Nemzetközi Érettségi Diploma Programban is elvégezhetik a tanulók. Ez pedig nemcsak a hazai, hanem a legjobb külföldi egyetemekre is bejutási lehetőséget nyújt nekik. A képzés egyedülálló, Debrecen városának és a Debreceni Tankerületi Központnak köszönhetően a diákok számára ingyenes – emelte ki.

Magas színvonal

A Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola vezetője, dr. Futóné Monori Edit hangsúlyozta, hogy intézményük 1952 óta szolgálja a város oktatási-tanulási igényeit magas színvonalon.

– Mivel 12 évfolyamosak vagyunk, egészen a kezdetektől, a tanítóktól segíthetjük a gyerekeket. Minősített tehetséggondozó műhelyként egyik fő profilunk a tehetséggondozás, ezt támogatja többek közt a Tudós és iskola valamint az Erasmus-programunk is. Gimnáziumaink négy vagy hat évfolyamosak. Intézményünkben az elméleti és gyakorlati tudás megszerzése nemcsak elérhető, de elvárható is diákjainktól, hisz mind a magasan képzett szakembereink, mind a tanulás, a tehetséggondozás tárgyi követelményei is elérhetőek számukra. A versenyzés, a kutatás meghatározza a diákok életét, mindennapjaik részévé válik, ahogy az idegen nyelv használata is, hisz mindez elsődlegesen angol nyelven folyik. A felvételizők arányait tekintve elmondhatjuk, hogy 98 százalékban felveszik felsőoktatási intézményekbe továbbtanulni kívánó diákjainkat.

Szintén tehetséggondozás

A Fazekas Mihály Gimnázium 1873-ban megnyitotta kapuit a diákság előtt.

– A tehetséggondozás elsődleges egy gimnázium esetében, hisz ez a fajta képzési típus köztudottan a főiskolai, egyetemi továbbtanulásra készíti fel a tanulókat – mondta Aranyi Imre igazgató. Hozzátette, a Fazekas elsődlegesen a reál tárgyakban volt mindig is erős, a matematika, az informatika a kezdetektől meghatározta az intézmény profilját, de a nyelvi képzés és a természettudományos tantárgyak is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak, akár a spanyol, akár a francia kétnyelvű vagy nyelvi előkészítős osztályainkat is hozhatjuk példának.

Önálló jogkörök

A Baptista Szeretetszolgálat két intézményt működtet a városban, az ő képviseletükben Szász Veronika területi oktatási igazgatónőt hallhattuk.

Két intézményünk van Debrecenben, az egyik az Euro Baptista Két Tanítási Nyelvű Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskola, a másik pedig a Diószegi Sámuel Baptista Szakgimnázium és Szakközépiskola."

– Az iskoláknak és az igazgatóknak meghagytuk az önálló jogköröket, saját arculatuk van, hisz így szolgálhatják a leginkább a gyerekek érdekeit, a személyes kapcsolatok, tapasztalatcsere révén. A hátrányos helyzetű tanulók támogatására mindig is nagy súlyt fektettünk. Vannak tutoraink, akik segítik a mentorokat és a családokat, az élethosszig tartó tanulás elvét valljuk. Az egész gyerekre tekintünk, szükségleteit és képességeit figyelembe vesszük, amikor segítünk nekik, hogy a számukra legmegfelelőbb irányba indíthassuk el őket. A negyedik ipari forradalom korát éljük, amikor is a tanulói szükségletek kielégítése modern felfogást és megfelelő fórumok biztosítását követeli meg az elhivatott pedagógusoktól is, akik – ha ebben motiváltak –, fel tudják venni a Z generáció ritmusát is, hisz eszközök és módszerek nagy számban állnak a rendelkezésükre. A szakképzések, amelyek nálunk elérhetőek, segítik a gyereket, hogy a munkaerőpiacon megtalálja majd a helyét. Kapcsolatban vagyunk az ITSH-val (IT Services Hungary) vagy a Debreceni Egyetemmel, hogy kiemeljek két intézményt. Az előbbinél az informatikát tanulók helyezkedhetnek majd el, miután sikeres vizsgát tettek nálunk, a Debreceni Egyetem pedig a nyelvet emelt szinten tanulóknak biztosít továbbtanulási lehetőséget.

A Debreceni Szakképzési Centrumban folyó képzésről Pénzes Csilla sajtó-kommunikációs-külkapcsolati referens tájékoztatott. – A hozzánk tartozó tagintézményekben a szakképzés és a nyelvi képzés kiemelt fontosságú. Célunk, hogy a nálunk tanuló gyerekek megtalálják a helyüket a munkaerőpiacon, akkor is, ha mondjuk szakma megszerzése után a munkavállalás mellett döntenek. A későbbiekben még mindig lehetősége nyílik az egyetemi továbbtanulásra bárkinek, aki szakmát tanul nálunk.

Tanulóink a szakmával először az iskolai tanműhelyekben ismerkednek meg, majd a későbbiekben duális képzés keretében a cégeknél sajátíthatják el az ott használt modern technológiákat, ami a munkaerőpiaci elhelyezkedésüket elősegíti.

– Abban a sajátos helyzetben vagyok, hogy a többiekkel szemben a vidéki szakképző iskolákat képviselem, a Berettyóújfalui Szakképzési Centrumhoz tartozó 10 vidéki városban lévő 13 tagintézményt – vette át a szót Pelyhéné Bartha Irén főigazgató.

– Nálunk érezhető Debrecen vonzó hatása, továbbá a demográfiai helyzet egyértelműen azt mutatja, hogy egyre kevesebb az általános iskolát végzett tanuló. Ezért is van szükség fokozottan a tájékoztatásra, az általános iskolai igazgatókkal, osztályfőnökökkel való kapcsolattartásra. Nagy az aktivitás, sok beiskolázási programot szervezünk, a számos roadshow-k során pályaorientációs tájékoztatást nyújtunk. Nem mindegy ugyanis, hogy a jövő generációja hová kerül, mennyire találja meg a helyét majd a munkájában, az életben. Egyfajta szemléletváltásra van szükség az egész társadalomban; fontos, hogy a szakképzés helyzete felerősödjön. A középfokú oktatásban a pályaorientációs tevékenység már az egész tanévre kiterjed, és törekszünk arra, hogy minél fiatalabb korukban megszólítsuk az általános iskolás tanulókat. Ugyanakkor fontosnak tartom, hogy a gyerekek és a szülők tudják és érezzék, hogy az esetleges nem megfelelő pályaválasztás esetén is meg van a lehetőség a középfokú oktatási intézményeken belül az átjárhatóságra.

HBN-DK


[related-post post_id="3743465"]

[related-post post_id="3743478"]

[related-post post_id="3743486"]

[related-post post_id="3743493"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!