Gazdaság

2018.01.22. 10:06

Slágerszakok: orvos, tanár, informatikus

Debrecen - A csökkenő gyereklétszám ellenére a gimnáziumoknál beiskolázási gond nem érződik. Pályaválasztási kerekasztalt rendeztünk a Napló szerkesztőségében.

Debrecen - A csökkenő gyereklétszám ellenére a gimnáziumoknál beiskolázási gond nem érződik. Pályaválasztási kerekasztalt rendeztünk a Napló szerkesztőségében.

Vendégeinkkel arról is beszélgettünk, hogy vannak-e olyan képzési formák, amelyekben most vagy a közeljövőben beiskolázási gondok léphetnek fel. Úgy gondolják, ez nem elsősorban Debrecenben várható, inkább a vidéki, tiszta profilú iskolákat érintheti. Nem hisznek abban, hogy minden gyerek egyforma képességű, abban viszont igen, hogy mindenki megtalálhatja a neki megfelelő helyet. A törvényben foglalt felvételi rendszer, a központi írásbeli, majd a szóbeli eredmények mellett az általános iskolai osztályzatok számítanak, ezért viszonylag objektív mérce van. Inkább az okozhat problémát, ha a családnak, a diáknak nincs megfelelő önismerete – jelezték véleményüket.

Mindig túljelentkezés

A szépészeti ágazatban mindig túljelentkezés van. Kozmetikus és fodrász igen sok tanuló szeretne lenni, akár úgy is, hogy érettségire épülő képzésben vesz részt. A közlekedésgépészettel kapcsolatban is úgy érzik a fiatalok, azon a területen biztosan el tudnak helyezkedni – fogalmazott Szász Veronika, a Baptista Szeretetszolgálat területi oktatási igazgatója.

Nagyon fontos, hogy a szülő objektíven lássa a gyerekét, hogy az mennyire terhelhető, mi felé orientálódik; ne önmagát akarja megvalósítani, hiszen azzal akarva-akaratlanul is törést okoz kamasz gyermekében, ha oda irányítja, ahova nem való.”

Ha a szülő körültekintő, kellő figyelmet tanúsít a választás folyamán, s utána is, amikor már a gyerek bent van a középiskolában, a kudarcot el lehet kerülni – emelte ki.

Dr. Pósánné Rácz Annamária, a Debreceni Egyetem oktatási igazgatója elmondta: töretlenül népszerű a gazdaságtudományi kar, keresett az általános orvos-, a pszichológusképzés, nagy előrelépés a gyógypedagógus szak, arra több mint 300 hallgatót vettek fel az elmúlt évben, s ez a szám valószínűleg idén sem fog csökkenni. – Népszerű az informatika-, az óvodapedagógus-képzés, továbbá a tanárképzés a Debreceni Egyetemen. Sikeres a duális képzésünk, amit a műszaki képzési területhez kapcsoltunk. A hallgatók jelentős idejüket partner­intézményeknél, cégeknél töltik, s kiveszik a részüket akár a gyártás folyamatából is. Alapfokon és mesterképzésben is indítunk duális képzéseket – emelte ki.

Szóba került az is, hogy aki a szakképzésben helytáll, s piacképes szakmai tudást birtokol, az arra épülő 3 - 3 és fél éves képzés után a munkaerőpiacon igen keresett lehet.

Fotó: Matey István

– Valóban kérdés lehet egy szakgimnáziumban végzett tanuló esetében, hogy könnyebben kerül-e be egy felsőoktatási intézménybe. Azt gondolom, hogy talán az elvégzésében is segítik a szakmai ismeretek. Például egy építőmérnök esetében nem mindegy, hogy egy gimnáziumból ment vagy van gyakorlati ismerete.

Az a gyakorlat, amit ő szakgim­nazistaként megszerzett, főiskolán, egyetemen kamatoztatható”

– vetette fel Pelyhéné Bartha Irén, a Berettyóújfalui Szakképzési Centrum főigazgatója.

Azonos feltételek

A jelenlévők kifejtették, nem tisztük vizsgálni, hogy ki milyen eséllyel kezdi meg felsőoktatási tanulmányait, hiszen a felvételi eljárásban mindenki ugyanazokkal a feltételekkel szembesül, tehát a felkészülésen, a felkészítésen múlik, mert a pontrendszer egységes. De bizonyos, hogy például a duális képzésbe még a bekerülés is könnyebb lehet annak a tanulónak, aki otthonosan mozog egy gazdálkodó szervezetnél.

Korán kiderülhet

Ha megnézzük az általános iskolába vagy a gimnáziumból az egyetemre történő jelentkezést, az utóbbi 5-6 évben tapasztalható, hogy például az orvosi egyetem iránt való érdeklődés már az általános iskolások körében is megfogalmazódik, úgy, hogy érzik, biológiával, kémiával, fizikával szeretnének foglalkozni, s akár tagozatos formában is ebbe az irányba indulnának. – A Kossuth-gyakorlóban van rá példa, hogy szinte 90 százalékig ki is tartanak az elképzelés mellett a tanulók egészen az orvosi egyetemig, illetve más egészségügyi képzésig – fogalmazott dr. Futóné Monori Edit, a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája igazgatója. Hozzátette, nagy örömére szolgál a mérnökképzés – ismét a – „toplistába való kerülése” is, ugyanis az orvosi mellett egyértelműen kirajzolódik a műszaki pálya iránt érdeklődő általános iskolások csoportja is.

HBN


Vendégeink

  • Pelyhéné Bartha Irén (BSZC, főigazgató)
  • Pénzes Csilla (DSZC, sajtó-kommunikációs-külkapcsolati referens)
  • Dr. Pósánné Rácz Annamária (DE oktatási igazgató)
  • Szász Veronika (területi oktatási igazgató, Baptista Szeretetszolgálat – EURO Baptista Két Tanítási Nyelvű Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskola)
  • Aranyi Imre (intézményvezető, Fazekas Mihály Gimnázium)
  • dr. Futóné Monori Edit (intézményvezető, DE Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája)
  • Bodó Tamás (intézményvezető-­helyettes, Tóth Árpád Gimnázium)

  • [related-post post_id="3743478"]

    [related-post post_id="3743486"]

    [related-post post_id="3743493"]

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!