Gazdaság

2018.01.30. 09:19

Milliárdok juthatnak oktatási-nevelési intézmények rég várt korszerűsítésére

Debrecen - Az oktatás fejlesztésére több mint 5 milliárd forintot kaptak a cívisvárosi iskolák.

Debrecen - Az oktatás fejlesztésére több mint 5 milliárd forintot kaptak a cívisvárosi iskolák.

A Modern Városok Program pályázati pénzein kívül is jelentős források érkeznek a megyeszékhelyre.

A helyiek számára fontos fejlesztések valósulhatnak meg." Dr. Pósán László

Infrastruktúrára

Az összegek révén a helyiek számára fontos fejlesztések valósulhatnak meg – emelte ki hétfői sajtótájékoztatóján dr. Pósán László (Fidesz–KDNP) országgyűlési képviselő. – A Debreceni Szakképzési Centrum intézményeiben csaknem 3 milliárd forintot költenek tanteremfejlesztésekre és eszközbeszerzésekre. Ezeknél az iskoláknál aránylag magasabbak a költségek, hiszen a szakmák elsajátításához sokkal több és drágább eszköz kell, mint az általános iskolákban vagy gimnáziumokban – részletezte a képviselő.

Közösségi térre

A Debreceni Egyetemhez tartozó intézmények, a Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola, valamint a Balásházy János Gyakorló Szakközépiskola és Kollégium csaknem félmilliárd forintot kapott oktatási fejlesztésre és infrastrukturális beruházásokra. A Debreceni Tankerületi Központhoz tartozó cívisvárosi intézmények esetében megközelítőleg 2,1 milliárd forintot nyertek az iskolák 2017-ben.

A Bolyai János Általános Iskola 140, a Hatvani István Általános Iskola 37 milliót, a Lórántffy Zsuzsanna Általános Iskola mintegy 32 milliót, a Benedek Elek Általános Iskola mintegy 33,5 milliót, a Kós Károly Művészeti Szakgimnázium 54, a Gönczy Pál Általános Iskola 23,5 milliót, míg az Epreskerti Általános Iskola 22,5 milliót nyert.

Műszaki érdeklődésért

Utóbbi intézmény esetében sportcsarnokot is építenek, ami a tornaórák mellett közösségi tér is lesz a déli városrészben.

A Karácsony Sándor, a József Attila, a Vörösmarty Mihály, a Fazekas Mihály és a Bocskai István általános iskolák közösen nyertek 80 millió forintot a korai iskolaelhagyással veszélyeztetett tanulók fejlesztésére. A természettudományi és a matematikai kompetenciák erősítésére, valamint a műszaki érdeklődés elősegítésére pedig megközelítőleg 200 millió forintot kapott közösen az – ugyancsak debreceni illetőségű – Árpád Vezér Általános Iskola, a Szoboszlai Úti Általános Iskola, a Tóth Árpád Gimnázium, továbbá a Hajdú-Bihar Megyei Pedagógiai Szakszolgálat is.

HBN–BR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!