Gazdaság

2014.01.03. 12:00

Január - A próbaidő hónapja

<strong>Akik tavaly szorgalmasan kerestek, azok remélhetőleg megtalálták a számításaikat, és a 2014-es évet egy új munkahelyen kezdik.

Akik tavaly szorgalmasan kerestek, azok remélhetőleg megtalálták a számításaikat, és a 2014-es évet egy új munkahelyen kezdik.Sok cég ugyanis próbálja decemberben felvenni a leendő alkalmazottakat, így a karácsonyt és a szilvesztert is végigizgulhatjuk arra várva, hogy új munkahelyen kezdjünk.Az ünnepi időszakban nyitott állásokra a jelentkezéseket január elején kezelik sok helyen, és akkor elkezdődhet az interjúztatás, ami ha szerencsésen végződik, január közepére már mi is próbaidősök lehetünk. De mi az a próbaidő és mire szolgál?

A próbaidő az az intézmény, amely biztosítja a munkaadó és a munkavállaló számára, hogy eldönthesse kötelezettségek nélkül, hogy meg kívánja-e hosszabbítani a munkakapcsolatot. Ez a legtöbb helyen három hónapnyi közös munkát jelent, amelyben a munkaadók minden mozdulatunkat figyelik, a munkavállalók pedig megpróbálják bebizonyítani, hogy a cégnek rájuk van szüksége.

Jó tudni, hogy a próbaidőhöz is szükség van munkaszerződésre, melyben leírják a próbaidőszak feltételeit. A megbeszélt időszak az aláírás pillanatában kezdődik, és csak abban az esetben lehet kötelezettségek nélkül felmondani a szerződést, hogy alá lett írva a dokumentum. Ha a próbaidő lejárta után szeretnének minket elküldeni - a próbaidőre hivatkozva - , az jogellenes. De mi is mondhatjuk – egy agresszív főnök vagy esetlegesen rossz munkakörülmények miatt, hogy köszönjük, ebből nem kérünk.

Mit tehetünk azért, hogy próbaidő után is megtartsanak minket?

Természetesen senkinek nem célja, hogy feladja önmagát egy munka miatt, de érdemes az alkalmazkodási képességünkből a legtöbbet kihozni.

Tartsuk tiszteletben a határidőket!

Ha óránként 10 percre lemehetünk, ha 40 perc az ebédszünet, ha 15 perces két megbeszélés között a szünet, akkor tartsuk be ezeket- főleg a kezdetekben. Ezzel azt mutatjuk, tiszteljük a szabályokat, betartjuk a felülről jövő utasításokat. Ha folyton elkésünk vagy több szünetet veszünk ki, mint amennyi jár, feltételezhetik rólunk, hogy a ránk bízott projektekkel kapcsolatban is megbízhatatlanok leszünk.

Barátságosság

A próbaidő nem csak azt hivatott eldönteni, hogy megfelelő-e a felhalmozott tudásmennyiségünk az adott munkához, de a HR azt is figyeli, mennyire illünk bele a csapatba. Az emberi kapcsolatok ugyanis kihatnak a munkára is, hiszen ott is az vezet előre, ha gördülékeny a kommunikáció.

Ne várjuk meg, míg felfedeznek minket. Válasszuk ki a számunkra szimpatikus embereket (elsőre csak egyet), aki láthatóan ismeri a rendszert, régóta a cégnél dolgozik, és próbáljunk rá mentorként tekinteni. Általa sokakat megismerhetünk, és kapcsolatokat építhetünk, amelyek majd az ő jelenléte nélkül is működik. Erre nem kell valami tudatos gonosz dologként gondolni, ez egy természetes folyamat, amikor a valamelyest kiszolgáltatott helyzetben lévő újonc az erősebbek társaságát keresi.

Kérdések

Ne akarjunk mindent azonnal tudni. Hiszen nem ismerjük a rendszert, nem ismerhetjük a belső folyamatokat. Ha valamit nem tudunk, kérdezzük meg nyugodtan a főnökünktől, vagy attól a kollégától, aki a titkok tudója lehet, esetleg attól, akivel már összebarátkoztunk korábban. Az emberek szeretnek segíteni az újoncoknak.

Ha azonban valami szakmai dologban nem vagyunk biztosak, amelyet elméletileg tudnunk kellene, először gondolkodjunk, mielőtt kérdeznénk. Ha ugyanis szakmai rátermettségünk „illúziója" meging, egy-egy rosszindulatú megjegyzés miatt elveszíthetjük az esélyt a munka folytatására.

Érdekes lehet: A próbaidő buktatói

Ne félj azt mondani, nem

Ha nem tetszik a munka, a kollégák, a munkakörülmények, ne félj azt mondani, hogy „Köszönöm, ezt nem kérem" Persze, legtöbbünknek az egzisztenciánk megtartása miatt szükségünk van munkára. De nézzük meg, milyen feltételek vannak a szerződésben a felmondást illetően. Lehet, jobban járunk, ha már az elején, a próbaidő alatt lelépünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!