Gazdaság

2013.01.13. 18:37

Az európai színvonal csökken

Hajdú-Bihar, Magyarország - Az európai lakosság pénzügyi műveltségéről készített nemrégiben felmérést az ING.

Hajdú-Bihar, Magyarország - Az európai lakosság pénzügyi műveltségéről készített nemrégiben felmérést az ING.

Az ING Investment Management legfrissebb tanulmánya az európai lakosság alacsony pénzügyi műveltségére világít rá. A kutatók 11 országból 5500 embert kérdeztek meg, és mindössze az európaiak 14%-a rendelkezett „jó” vagy „kitűnő” pénzügyi ismeretekkel. A tanulmány kimutatta, hogy öt emberből egy „gyenge”, „alap” pénzügyi ismeretekkel pedig a lakosság kétharmada rendelkezik. Mindezek alapján úgy tűnik, hogy a pénzügyi ismeretek szintje csökken, hiszen 2010-ben még a válaszadók 21%-a rendelkezett „jó” vagy „kiváló” tudással.

Segíteni nekik

A felmérés szerint Magyarország negyedik helyezésével az élmezőnyben szerepel, a listát, talán nem meglepő módon a görögök vezetik. A kutatók szerint az eredmények javításához szélesebb körű pénzügyi tanácsadásra lenne szükség. Országokra lebontva Görögország érte el a legmagasabb pontszámot.

A második helyen az Egyesült Királyság áll, ahol a lakosság 22%-a rendelkezik „kiváló” vagy „jó” pénzügyi tudással. Törökországban viszont mindössze a lakosság 7%-a tartozik ezekbe a csoportokba, így a vizsgált országok között az utolsó helyre került. Ivar Roeleven, az ING értékesítési vezetője elmondta: „Aggasztó, hogy az európai lakosság igen alacsony része rendelkezik kiváló vagy jó pénzügyi tudással, különösen akkor, amikor a régió nagyon nehéz gazdasági időszakot él át.

Fokozottabb körültekintéssel tényleges lehetőség van arra, hogy az emberek csökkentsék mindennapi kiadásaikat, nagyobb hozamokat érjenek el befektetéseiken és megtakarításaikon, ha képesek jobban kontrolálni pénzügyeiket. Ehhez segíteni kell nekik.” HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!