Gazdaság

2012.12.10. 17:48

Fényfüzér, csoki, hús - csak minőségit az ünnepekre!

Debrecen - A fényfüzérek ellenőrzése 33 százalékos kifogásolási aránnyal már lezárult, a fogyasztók vagyonvédelme érdekében zajló vizsgálatok november 26-tól december 21-éig tartanak, eddig az esetek felében találtak hibát a hatóság emberei – tudtuk meg dr. Barcsa Lajostól, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének igazgatójától.

Debrecen - A fényfüzérek ellenőrzése 33 százalékos kifogásolási aránnyal már lezárult, a fogyasztók vagyonvédelme érdekében zajló vizsgálatok november 26-tól december 21-éig tartanak, eddig az esetek felében találtak hibát a hatóság emberei – tudtuk meg dr. Barcsa Lajostól, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének igazgatójától.November 5. és 30. között 15 egységben 84 féle fényfüzér típust vizsgáltak az ellenőrök, ebből 17 típusnál találtak problémát, ez 389 darab terméket jelent, amiből 94 volt kifogásolt. Az ezeket kínáló kereskedelmi egységek között volt nagyáruház és kitelepült árusító hely is, a hibák elsősorban a hiányos tájékoztatásból adódtak: például a csomagoláson nem jelölték, hogy bel- vagy kültéri használatra való-e a fényfüzér, cserélhetők-e az izzók, stb.

– Egy esetben találtunk olyan fényfüzért, ami feltehetően érintésveszélyes; ezt már a címkéből gyanítani lehetett, mert míg kültériként tüntette fel a terméket, annak csatlakozó dugója beltéri eszközökre jellemző kialakítású. Most a budapesti laborunk vizsgálati eredményére várunk – mondta Barcsa Lajos. Hozzátette, hogy ha bebizonyosodik a termék veszélyessége, nem csak kivonják a forgalomból, de visszahívható is lehet, ami a kereskedőknek visszavásárlási kötelezettséget jelent.

Az igazgató hangsúlyozta: szigorúan veszik a fogyasztók biztonságát, a hasonló esetekben nem állnak meg az árusoknál, a gyártóig vagy impotőrig elmennek, és ahol tudatos veszélyeztetést találnak, ott 15 ezertől több száz ezer forintig terjedő büntetést szabnak ki. Azt is megjegyezte, hogy fentiek ellenére, sajnos, minden évben találnak problémás fényfüzéreket.

Az ünnepekkel kapcsolatos jellegzetes árusítóhelyek – áruházlánc, húsüzlet, vásárcsarnok, piac – vizsgálata idén az 50 százalékos kifogásolási aránnyal eddig rosszabb képet mutat a tavalyi 40 százalékosnál, bár még „félidőben” vagyunk. A fogyasztók megkárosítása, megtévesztése kiszűrésének és szankcionálásának céljából folytatott ellenőrzés eddig 30 helyen történt meg, ebből 15-ben találtak problémát a revizorok, elsősorban az árfeltüntetés hiányát. De találkoztak nyugtaadás elmulasztásával és engedély nélkül árusító kereskedővel is. Egy helyen pedig több mint 2000 forinttal akarták megkárosítani a „karácsonyi bevásárlást végző” revozorokat – sorolta Barcsa Lajos. Gyakori problémaként említette a csomagolóanyag súlyának hozzámérését az áruéhoz, jellegzetesen a húsipari termékeknél, ami papírzacskó esetén 10-20 forintos kárt is okozhat vásárlásonként.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség tájékoztató tevékenységet is végez, ennek keretében a www.piacfelugyelet.hu honlapon megtalálható a veszélyes termékek listája.

Az igazgató a rendszeres hatósági ellenőrzések pozitív eredményeként értékelte, hogy azoknál a kiskereskedőknél, akiket ellenőrzéskor a kisebb-nagyobb hiányosságokra figyelmeztetnek, az ismételt vizsgálatkor már mindent rendben találnak. Negatívumként említette viszont, hogy az eu-s tagállamok közül Magyarországon a második legtöbb a veszélyes termékek mennyisége, vagyis sok olcsó, de rossz minőségű árut próbálnak a fogyasztóknak eladni; igaz, a fenti adat utal a hatékony ellenőrző munkára is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!