Gazdaság

2012.11.13. 11:25

Déli Áramlat - Moszkvában aláírták a befektetői megállapodást Szlovéniával

Moszkva, 2012. november 13., kedd (MTI) - A szlovén Plinovodi és az orosz Gazprom képviselői kedden aláírták az orosz fővárosban a végleges befektetői megállapodást a Déli Áramlat gázvezeték szlovéniai szakaszának megépítéséről.

Moszkva, 2012. november 13., kedd (MTI) - A szlovén Plinovodi és az orosz Gazprom képviselői kedden aláírták az orosz fővárosban a végleges befektetői megállapodást a Déli Áramlat gázvezeték szlovéniai szakaszának megépítéséről.A szerződést Janez Jansa szlovén és Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő jelenlétében látták el kézjegyükkel a két ország gázcégének vezetői.

Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója és Aljosa Ivancic a Comita d.d. szlovén távközlési részvénytársaság elnök-helyettese aláírták a South Stream Telecom AG közös vállalat alapítói okiratát is.

Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő a szlovén kollégájával folytatott megbeszéléseiről szólva kiemelte a szlovén fél konstruktív szerepét a Déli Áramlat földgázvezeték-projekt megvalósításában.

A közös orosz-szlovén távközlési vállalat végzi majd a földgázvezeték szárazföldi szakaszán az optikai kábel lefektetését. A szlovén Comita d.d. a Szocsiban 2014-ben sorra kerülő téli olimpia telekommunikációs rendszerének kialakításában is részt vesz.

Alekszej Miller a szlovén szakaszra vonatkozó befektetői megállapodás aláírását követően elmondta, hogy a Déli Áramlat földgázvezeték 266 kilométeres szlovéniai szakaszán két kompresszorállomást építenek. A szlovéniai beruházás több mint egy milliárd euróba fog kerülni. A vezeték az olasz Tarvíziónál évente 22 és fél milliárd köbméter gázt lesz képes továbbítani.

A Gazprom vezérigazgatója azt is bejelentette, hogy szerdán írják alá a Déli Áramlat gázvezeték Fekete-tenger alatti szakaszának megépítéséről szóló végleges befektetői szerződést, az építkezés december 7-én megkezdődik.

Az Interfax orosz hírügynökség arra is emlékeztetett, hogy péntekre tervezik a Déli Áramlat bulgáriai szakaszának megépítéséről szóló befektetői megállapodás aláírását.

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!