Gazdaérdek vagy újabb földmutyi?

Akt.:
Állami legelőterületek is magánkézbe kerülhetnének
Állami legelőterületek is magánkézbe kerülhetnének - © Fotó: ÉKN
Hajdú-Bihar – Az ötletgazda szerint csak így lehet kivédeni a külföldiek majdani tulajdonszerzését.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) arra kéri a kormányt, hogy a gazdák az állami földterületeken ne csak használatot, hanem tulajdont is szerezhessenek, hiszen hosszú távon ez lehet a stabil, kiszámítható gazdálkodásuk alapja. A javaslat ellenzői újabb földmutyit emlegetnek, sőt vannak, akik egyenesen nemzetárulásról beszélnek.

Álságosnak tartja

„Ha tisztességesen zajlottak volna le a földhaszonbérleti pályázatok, nem szólnék egy szót sem (elvégre, amit Jakab Istvánék mondanak, abban gazdasági értelemben lenne ráció), így viszont álságosnak tartom a javaslatot, hiszen egy jól körülhatárolható politikai kör érdekeit szolgálja” – reagált a felvetésre Békési Imre, a derecskei Petőfi Mezőgazdasági Kft. ügyvezető igazgatója, aki politikai típusú adományozást emleget a Magosz-felvetés kapcsán.

A Naplónak (a téma kényes mivoltára tekintettel) név nélkül nyilatkozó agrárszakembereknél az „verte ki a biztosítékot”, hogy az állami földek jelenlegi bérlői valójában uniós támogatásból szerezhetnének tulajdonjogot az általuk használt földterületre azzal, hogy a vételárat (vagy legalábbis annak egy részét) a területalapú támogatásból törleszthetnék. Jakab Istvánék ezzel szemben a külföldiek területserzésével riogatnak arra az esetre, ha nem valósul meg a földosztás.

Kiverte a biztosítékot

Rezes Gábor váncsodi gazda (akinek a neve a hortobágyi földhaszonbérleti pályázatok körüli villongások kapcsán járta be a sajtót) egyenesen nemzetárulást emleget a Magosz-felvetés kapcsán. – Amióta világ a világ, a települések határában lévő állami földek és legelők mindig az adott faluközösség érdekét szolgálták; ennek vetne véget a Jakab Istvánék javaslata. Hiszen köztudott, hogy az új haszonbérlők némelyike máig nem legeltet a területen, csak arra vár, hogy felvehesse az utána járó támogatást. Nem elég, hogy vidéken katasztrofális állapotok alakultak ki a földhaszonbérleti pályázatok kapcsán, a Magosz felvetése ezeket konzerválná – mondta Rezes Gábor. Szerinte sok volt haszonbérlő a végső kisemmizését látja a kezdeményezésben, amit ha meglépnek, akkor az az ország számos pontján az állattenyésztés megszűnését eredményezheti.

Olcsón nehéz lesz

Bankszakemberek legalábbis óvatosan fogalmaznak a Magosz-javaslat azon részével kapcsolatban, hogy az állami földek megvásárlásához megfelelő finanszírozási (értsd: kedvezményes hitel) lehetőségeket kellene társítani. Szerintük (mivel a termőföld csak korlátozottan forgalomképes) a bankoknak a szokásosnál is erősebb garanciákat kellene beépíteni egy ilyen finanszírozási programba, ami viszont nem feltétlenül az olcsóság irányába mutat.

-Petneházi Attila –

Mit kíván a gazda érdeke?

Néhány nappal a Jakab-féle javaslat elhangzása után a kormány stratégiai megállapodást kötött a Magosz-szal, amit Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Jakab István Magosz-elnök jegyez. Az agrártárca vezetőjének szavai szerint a megállapodás döntően a gazdaérdekek képviseletével összegüggő törvényalkotás és konkrét döntések, pályáztatás előkészítésében nyilvánul majd meg.