HAON - Kultúra

2019.02.04. 11:09

Agócs Gergély mesélt a népmesékről

Berettyóújfalu - A felvidéki származású hagyománygyűjtő volt a Bodorka NépmesePont vendége.

Berettyóújfalu - A felvidéki származású hagyománygyűjtő volt a Bodorka NépmesePont vendége.

Agócs Gergely a hétköznapokban népzenei oktatást végez, szakkört is vezet, magyar népmeséket mond, előadásokat tart, továbbá a Fölszállott a páva állandó zsűritagja. Közvetlen stílusú előadásban mesélt a népmesék kialakulásának hátteréről és arról, hogy valójában a népmese nem gyermekműfaj. Ezt példákkal is alátámasztotta.

Ahogy fogalmazott, régen a fonókban úgynevezett „élőszavas mesemondással” alakultak, formálódtak a mai leírt népmesei szövegek, melyeket esténként felnőttek beszéltek el egymásnak. A régmúlt mesélői nem könyvekből olvastak, történeteiket újra es újra alkotva a saját szavaikkal mondták el, olykor maguk szórakoztatására vicceket is beépítettek a szabad mesélésbe. A népzenekutató szavaiból kiderült, a meséket lejegyezni a reneszánsz idején kezdték, már egy rögzített formában, az „írott szó” követelményeinek megfelelően. Az előadó beszélt arról is, a mai gyerekekkel már másképpen kell a mesét megszerettetni, sokkal több illusztráció kerül a könyvekbe, rövidített, letisztított „kigyomlált” szövegekkel. Szerinte azonban a tartalmi lényegétől fosztják meg ezzel a meséket.

- Kogyilláné H. Szófia -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!