Helyi közélet

2015.12.23. 08:37

„A nőknek nem az a dolguk…”

Hajdú-Bihar - A Napló által megkérdezett hölgyek nem feltétlenül ítélik el a hazai popsztár szavait.

Hajdú-Bihar - A Napló által megkérdezett hölgyek nem feltétlenül ítélik el a hazai popsztár szavait.

A nőknek nem az a dolguk, hogy ugyanannyi pénzt keressenek, mint a férfiak, én így érzem" - nyilatkozta egy interjúban Kovács Ákos popénekes. Majd arra a kérdésre, hogy mi a dolga a nőknek, így folytatta Ákos: Mondjuk a női princípiumot beteljesíteni, nem? Hogy mondjuk valakihez tartozni, valakinek gyereket szülni, anyának lenni. De mit gondolnak erről a nők?

Semmi kivetnivaló

– Ákos ugye azzal kezdte, hogy a nőknek nem az a dolguk, hogy annyi pénzt keressenek, mint a férfiak; nos, ha azzal folytatta (márpedig én így tudom), hogy „hanem valakihez tartozni és valakinek gyereket szülni”, akkor ezzel nekem nincs bajom. Ebben semmi olyat nem találok, amiért valakit meg kellene hurcolni. Fontos, hogy a nő, illetve a családja maga dönthessen erről az önként vállalt szerepről, de az biztos, hogy a karrier és az anyaság is teljes embert kíván – válaszolta a Napló érdeklődésére Novotni Anna, aki évekkel ezelőtt a HAJDU Zrt. vezérigazgatójaként ment el szülési szabadságra, hogy azután kétgyermekes anyukaként a cégcsoport igazgatósági alelnökeként térjen vissza. Mint fogalmazott, ő azzal is ki tudott volna békülni (ha úgy alakul az élete), hogy a férje dolgozik, ő pedig neveli a gyerekeket.

Álom és valóság

A legtöbb kislány arról álmodik, hogy egyszer majd férjhez megy, gyerekeket szül és boldog családként élnek, amíg meg nem halnak. Aztán persze van akinek sikerül, míg másnak nem. Én se feltétlenül arról álmodtam, hogy egyedül, társ nélkül fogom másnak a gyerekét felnevelni, de így hozta a sors, úgy látszik, nekem ez volt a küldetésem” – mondta Szegi Emma, Kaba polgármestere, aki szerint egyébként a média alaposan felfújta ezt az Ákos-ügyet. Majd azzal folytatta, hogy szeretne olyan országban élni, ahol a férfi el tudja tartani a családját, és a gyereket egy éves korában nem kellene bölcsődébe adni azért, mert az anyukájának muszáj visszamenni dolgozni.

Meghaladta az idő

– Én nem nagyon tudok mit kezdeni az ilyen kinyilatkoztatásokkal. Persze mindenkinek meg lehet a véleménye, de a nyilvánosság előtt vállalt mondatokkal nagyon figyelmesnek kell lenni. Azoknak nagyobb súlya van, és ennek a felelősségét látnia kell mindenkinek – L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány igazgatója válaszolta ezt a Napló megkeresésére.

Az Ákos-féle mondatok tartalmáról pedig azt gondolom, hogy, bár a családot, az otthonteremtést, a gyerekek nevelését én is alapvető fontosságúnak tartom, megmosolyogtató számomra, hogy vannak, akik ezt, ebben a formában fenntarthatónak érzik. Ezen a kor túlhaladott. Egy 21. századi nő számára ez ma már nem kielégítő szerep. A család működése is megváltozott, a szerepek már nem azok, mint voltak száz, kétszáz éve, mindkét fél kereső lett, a férfiak is kiveszik a részüket a házimunkából, gyereknevelésből. Minket már nem lehet visszadugni a konyhába, mi keressük, és meg is találjuk a módját annak, hogy a család mellett karriert is építsünk. És ehhez társakat keresünk. Olyanokat, akik velünk így számolnak, hozzánk hasonlóan gondolkodnak” – fogalmazott az ismert szakember. Hozzátette, hogy nyilván azok is megtalálják a párjukat, akik az alázatos asszonyszerepre vágynak, és a gyerekszoba-konyha-hálószoba háromszögében elégedettek. „De biztosan tudom, ha a nőket kérdezzük, keveset találnánk, akik csupán erre a szerepre éreznének elhivatottságot. Változik a világ. És előre megy. Az ilyen, Ákos által óhajtott viszonyok már csak időutazással lehetségesek. Azt meg, ugye még nem sikerült összehozni…” – adott hangot meggyőződésének L. Ritók Nóra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában