Kisvárosnyi hallgató kezdi hétfőn az egyetemet

Debrecen - Számos lehetőséggel kecsegtették a DE gólyáit, amelyek miatt érdemes lehet majd itt fészket rakniuk.

Debrecen - Számos lehetőséggel kecsegtették a DE gólyáit, amelyek miatt érdemes lehet majd itt fészket rakniuk.

A Debreceni Egyetem (DE) csaknem ötszáz éves múltjáról, s az innovációk, egyedi kutatási területek, illetve a nagyvállalatokkal való szerteágazó kapcsolatok alapozta reményteli jövőről szólt dr. Szilvássy Zoltán rektor az intézmény vasárnapi tanévnyitó ünnepségén résztvevő hallgatóknak a Főnix Csarnokban. A DE-n több mint kilencezer elsőéves kezdi meg egyetemi tanulmányait idén a keresztféléves eljárással és az idegen nyelvű képzésekre felvett diákokkal együtt. Hazánk legtöbb külföldi hallgatót okító felsőoktatási intézményében 1825 elsőéves külföldi vág bele az angol nyelvű képzésekbe hétfőn. A 2018/19-es tanév nappali és levelező tagozaton, felsőoktatási szakképzés, alap-, mester-, osztatlan, szakirányú továbbképzés és PhD képzés keretében csaknem 30 ezer hallgató, 10 ezer egyetemi dolgozó, összességében mintegy 40 ezres egyetemi polgárság számára kezdődik meg az ünnepséggel.

Az eseményen jelen volt Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Kósa Lajos országgyűlési képviselő és Papp László polgármester is. Utóbbi elmondta:

Olyan várost választottak, amely maradásra fogja bírni önöket. Az önök tudása munkája nélkül nem tudjuk kihasználni a Debrecen előtt álló lehetőségeket.”

Hangsúlyozta, a megyeszékhelyen több száz milliárd forint értékű munkahelyteremtő beruházás jött létre az elmúlt években, s bizonnyal a tendencia jellemzi az elkövetkezőeket is. Kiemelt jelentősége lesz a mérnökképzésnek, az ilyen érdeklődésű hallgatók megtöbbszörözésén dolgoznak. A megyeszékhely, sőt a régió fejlődése, a gazdaság erősödése az élet minden területére hatást gyakorol. Az oktatásban előirányzott mennyiségi és minőségi fejlődés több, jól felkészült pedagógust igényel. Jelentős növekedésre számíthatunk az egészségügyi szolgáltatások terén, s a gyarapodó Debrecen kulturálisan is többet kell, hogy adjon.

Közösen kutatva

Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter ugyancsak a városba települő cégek adta lehetőségekről beszélt és méltatta az intézményt, az innovációkra való nyitottságát, a nemzetközi kapcsolatait, a kutatási területeinek széles skáláját.

Megjegyezte: országos szinten érdemes újragondolni az akadémiai kutatóintézetek státuszát és olyan szinergiát kell létrehozni az egyetemekkel, amely minden szereplőt egyformán erősít. Az egyetemek és a kutatóintézetek ma is sok szállal kötődnek egymáshoz, de más fenntartó alatt működnek, amely az anyagi és humánerőforrások pazarlásával járhat. Az összevonással létrejöhetne egy hatékonyabb tudományos bázis.

Világvállalatok a kapuban

Az elmúlt évek kapcsolatépítésének köszönhetően az egyetemnek nagy sansza van arra, hogy jelentős, nagy vállalatok technológiai beszállítója vagy gyártási folyamatba bekapcsolódó partnere legyen – fejtette ki dr Szilvássy Zoltán. A rektor úgy fogalmazott: a világnak egy olyan különleges szegletében vagyunk, ahol a nagy gazdasági erővonalak metszik egymást, kereskedelmi útvonalak szaladnak át rajtunk. A mai modern egyetemnek ezekre reagálni kell. Az életük elér majd egy elágazódási ponthoz, ahol felteszik a kérdést: Magyarként be tudnak-e integrálódni egy világvállalat menedzsmentjébe vagy nem? Alapvetően a tanulmányaikon, a szorgalmukon fog múlni, de az egyetemre számíthatnak.

Élsport és diploma

Kósa Lajos országgyűlési képviselő a sportra helyezte a hangsúlyt.

Az ország legnagyobb sportegyesületei között tarthatjuk számon az 1500 igazolttal rendelkező DEAC-ot, amelyet az egyetem tart fenn.”

Dicsérte az intézmény azon úttörő törekvését, hogy sportolók diplomát szerezhetnek, miközben nem szorítják háttérbe választott pályájukat sem. Az idejáró élvonalbeli játékosok példát mutatnak a fiatalok számára, hogy összehangolhatók a különböző területeken nyújtott kiemelkedő teljesítmények. Szólt a sportlétesítmények – így az intézmény kosár- és jégkorongcsarnoka – fejlesztési igényéről is.

Az ünnepség zárásaként a friss hallgatók fogadalmat tettek.

HaBe


Díjak évnyitányként

A tanévnyitó ünnepélyen elismeréseket adtak át. Alumni díjat érdemelt ki a GE Hungary. Címzetes egyetemi tanári címet kapott a szenátustól Anisits Ferenc gépészmérnök, aki 19 éven át vezette a BMW dízelmotorfejlesztő kutatóközpontját. Nevéhez fűződik az első közvetlen befecskendezéses V8-as személyautó dízelmotor bevezetése, és a körfolyamatszámítás mai napig világszerte használt egyenletei. A Hallgatói Önkormányzat pedig elismerte Kiss Ferencné humánpolitikai igazgató munkáját.


[related-post post_id="3977138"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!