Helyi közélet

2016.05.05. 16:59

Mi a közös Széles Diánában, Rubint Rékában és Porkoláb Gyöngyiben?

Debrecen - Azon túl, hogy családanyaként is sikeresek, önmaguk maradtak, vagyis ki tudtak teljesedni az otthonon kívül is, s nem úgy élnek, hogy „mi lett volna, ha”. A debreceni Kőr Dáma Egyesület CSAK egy Nő?! címmel konferenciát szervezett csütörtökön a Megyeháza Árpád termében, amely hasonló program miatt még bizonyosan nem telt meg. A helyszín viszont szimbolikus: a rendezvény, amely nyitott társadalmi párbeszédet kezdett a nők szerepéről, lehetőségéről, helyzetéről a család, az anyaság és a karrier vonatkozásában, nem csak egy szűk kört érint.

Debrecen - Azon túl, hogy családanyaként is sikeresek, önmaguk maradtak, vagyis ki tudtak teljesedni az otthonon kívül is, s nem úgy élnek, hogy „mi lett volna, ha”. A debreceni Kőr Dáma Egyesület CSAK egy Nő?! címmel konferenciát szervezett csütörtökön a Megyeháza Árpád termében, amely hasonló program miatt még bizonyosan nem telt meg. A helyszín viszont szimbolikus: a rendezvény, amely nyitott társadalmi párbeszédet kezdett a nők szerepéről, lehetőségéről, helyzetéről a család, az anyaság és a karrier vonatkozásában, nem csak egy szűk kört érint.

Új szerepben lépett a közönség elé Porkoláb Gyöngyi, aki a Kőr Dáma Egyesület és a Méltóság Mezeje program vezetője. Nem mellesleg négy gyermek édesanyja, ezért is valósított meg egy konferenciát CSAK egy Nő?! címmel, hogy nyitott társadalmi párbeszéd kezdődjön a nők szerepéről, lehetőségéről, helyzetéről a család, az anyaság és a karrier vonatkozásában.

Az eseményre olyan előadókat hívtak, mint dr. Széles Diána alpolgármester, Balog Klára családterapeuta, Rubint Réka személyi edző, Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, de hogy a férfiak közül is említsünk néhányat: Guba András piarista szerzetes, Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar megyei Iparkamara elnöke vagy Ábrahám László, a National Instruments vezérigazgatója.

Hogy mennyire meglepődnek az emberek, amikor egy nő karrierje vélt vagy valós csúcsán várandós lesz, arról Debrecen alpolgármestere tud mesélni. – Volt, hogy nem értették, miért gömbölyödöm, s meg kellett magyaráznom, hogy igen, második babát is szeretnék, s szerencsére ebben támogat a főnököm is – mondta. Bár a konferencia délelőttjén ott volt Széles Diána, „mellesleg” le volt kötve, hiszen nyárig még szülési szabadságon van, de ha aközben is akadnak protokolláris programjai, azoknak csak két szoptatás között tud eleget tenni – így volt ez most is. Fontos az egyensúly - hangsúlyozta –, ami egy anya esetében soha nem tolódhat el a karrier irányába, mert bár a férfi, az apa ma már remekül helyettesít (ahogyan ezt az ő társa is teszi), de az otthon melegét csak a nő képes fenntartani, a gondoskodás valójában hozzá kötődik.

Az ideális család képe harmóniát sugároz, de hogy ezt hogyan lehet elérni, arra nem lehet receptet adni – fogalmazott Porkoláb Gyöngyi. Különösen, ha nem vérszerinti vagy éppen sérült gyermeket gondoz a család. Az anyaság minden esetben varázsszó, s bár sztereotípiák kísérik e szerepet, magukban az anyákban jó, ha kialakul, miben érzik jól magukat. Neki például a négy gyermeke a karriere, s ezen a területen soha nem lehet ciki az újrakezdés. Annak számít minden újabb gyermek érkezése is, amikor újra kell tervezni a családi életet - mondta.

„Isten lelke nőnemű”

– Nem hiszek a harcban, mihelyst csatának tekinted az életed, el is veszted – fogalmazott Tornay Krisztina Petra nővér, aki a női spiritualitásról szólt. Nem kell mindent kimondanunk, van jogunk a titkainkhoz – utalt arra a páratlan női jellemzőre, amely intuicióval, türelemmel, kitartással társul. Beszélt a nők másikért való létéről, ami „akkor jó, ha valakinek jobb általam”. Az odaadás, a valakiért, a kapcsolatért, a szeretetért, nem csupán egy ügyért való dolgozás is hangot kapott, de a női bűnök is, mint például a gyávaság, az önfeladás, a manipuláció, az irígység. A nővér emlékeztetett egy sváb női közösség templomba járási szokásaira is, amit tapasztalt. Belépnek a templomba, aztán rögtön megállnak a pieta (a keresztről levett Krisztust ölében tartó és fiát sirató Mária ábrázolása) előtt. Megnézik, majd kifordulnak. Nem kellenek szavak, csak erőt merítenek az ő terheik cipeléséhez e kép által. A vallásos nő számára minden anyagban ott az Isten, az ő konyhájában három üdvözlégy alatt fő meg egy tojás – mondta.


Fotó: Derencsényi István | Kattintásra galéria nyílik!


Önmagadban bízva

„A szépség ott kezdődik, amikor eldöntöd, hogy önmagad leszel” - mondta egykor Coco Chanel. Ez az idézet jutott eszünkbe, amikor Rubint Rékát hallgattuk a konferencián. A 23 évesen reflektorfénybe kerülő vidéki lány – ahogy magáról mesélte, ma neves üzletasszony, s tökéletes testével és hazai márkákat felvonultató öltözködésével kikerülhetetlen jelenség. Pedig az ő felnőtt élete is úgy indult, hogy eleinte olyan életet élt, ami nem az övé.

– Ha sikeres vagy, jókor voltál jó helyen - szokták mondani. Hát nem. Azért lettem sikeres, mert 110 százalékkal beleálltam valamibe, ami én vagyok, s nem az akartam maradni, akivé a férjem által lettem - mondta. A celeb, aki országszerte teltházas edzéseket, sőt motivációs beszédeket is tart, kijelentette: aki nem a maga életét éli, az önmagában nem bízik. Ezért nem válik el, nem vált munkát; otthon ülve viszont nem tolják elé a sikert. Ha teszel érte, még meg is nyerheted! - üzente. Saját példájából bizonyosan többen okulhattak. Mivel nem akart férje árnyékában élni, úgy döntött, céget alapít, amihez édesanyja adta a kezdő tőkét. Eleinte sportcsarnokokat bérelt ki néhány órára, ahol a gyermekei születése után is azt tehette, amit szeret, edzéseket tartott. Évek múlva adhatta vissza édesanyjának a kölcsönt, mára viszont elérte, hogy nem csak úgy ismerik, mint egy celeb felesége.

HBN-Barak Beáta


Egymást segíteni

Átalakultak a női-férfi szerepek. Ma kulcskérdés, hogyan tud segíteni egymásnak a két nem, kiegészítve egymást, jobban tűrve így az élet viharait. Erős szövetségeseknek kell lenniük - fogalmazott Balog Klára családterapeuta. Az egymásra utaltság domborodik ki, s időnként az apa veszi ki a részét a korábban anyának tulajdonított otthoni feladatokból. Mindezzel új kötődés is kialakult az apáknál, hiszen részt vesznek a szülésen is; legtöbbször ők azok, akik először veszik karjukba a gyermeküket. „Én fogtam meg először, hogyan is adhatnám oda!” - mondja a férfi, s emiatt másak ma a válások is. Újfajta önállóságuk miatt elvesztették ugyanis a nők a gyerekek tulajdonlása feletti „hatalmat”. A nők új életstratégiáját a férfiak olykor jogfosztásnak veszik, még mindig oly nehéz keresztülvinni, akár a férfi lelkén is, hogy fordul a beidegződött sztereotípia, s a férfi marad otthon, mert például elveszti állását - hallhattuk.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában