Labdarúgás

2022.12.17. 07:00

Infantino: „Minden idők legjobb vb-je”

A FIFA elnöke továbbá azt is megerősítette, hogy vizsgálják a 48 csapatos világbajnokság lehetőségét.

Forrás: AFP

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elnöke már a döntő és az elődöntő előtt minden idők legjobb világbajnokságának nevezte a katari tornát. Gianni Infantino pénteki sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy Marokkóban rendezik meg február 1. és 11. között a következő klubvilágbajnokságot, melyen a tervek szerint 2025-től már 32 résztvevő csapat lesz.

A sportvezető a FIFA közgyűlése után számolt be a minitorna bővítésére vonatkozó tervekről, melyek jövőre még nem valósulnak meg. Eredetileg az volt a terv, hogy 2021 nyarán 24 csapatos klub-vb-t rendeznek Kínában, ez azonban a koronavírus-járvány miatt az arra az évre halasztott 2020-as Európa-bajnokság és Copa America miatt nem valósulhatott meg – írta m4sport.hu. 

A marokkói tornán Európát a Real Madrid képviseli majd a Bajnokok Ligája címvédőjeként. A klubvilágbajnokságot az eddigi formátumban, hét csapat részvételével bonyolítják le. A BL-győztes mellett a másik öt konföderáció Bajnokok Ligájával azonos nemzetközi kupasorozatának nyertese, valamint a házigazda város egy együttese lesz ott. Marokkó eddig kétszer, 2013-ban és 2014-ben volt házigazdája a klubvilágbajnokságnak. 

Infantino azt mondta, 2025-től az a cél, hogy a négyévente megrendezendő a klub-vb a válogatottak világbajnokságához hasonlóan egy hónapos legyen, ennek lebonyolításáról később döntenek. Infantino a sajtótájékoztatón megköszönte Katarnak, a szervezőknek és az önkénteseknek, hogy „ez lett minden idők legjobb világbajnoksága”, amely egyedülálló összetartó erőt teremtett. „Nem volt egyetlen rendzavarás sem, ez egészen egyedülálló” – tette hozzá. 

A FIFA-elnök megerősítette, hogy felülvizsgálják a 2026-os labdarúgó-világbajnokság lebonyolítását, mivel attól tartanak, hogy a 48 csapatos csoportkör unalmas mérkőzéseket hozhat és alkalmat adhat sportszerűtlen magatartásra. A jelenlegi tervek szerint 16 háromcsapatos csoportból lépnének tovább a válogatottak, de gondolkodnak a 12 négycsapatos csoport kialakításán. A nemzetközi futballszövetség azt is tervezi, hogy a páros években a márciusi válogatott szünetben barátságos tornákat rendeznek a különböző konföderációk válogatottainak részvételével, de női klubvilágbajnokságot is szeretnének négyévente. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!