Foci-vb 2022

2022.11.22. 22:46

Magabiztos francia győzelem Olivier Giroud rekordjaival

A címvédő együttes támadója lett Thierry Henry-val holtversenyben a francia válogatott legeredményesebbje, és vb-k történetének legidősebb francia gólszerzője is.

Olivier Giroud-nál (elöl) senki nem lőtt több gólt a francia válogatott színeiben | Forrás: AFP

A francia válogatott számára jó előjel lehetett, hogy akárcsak négy éve, Oroszországban, ezúttal is Ausztrália ellen kezdte meg szereplését a csoportban, akkor 2-1-re nyert Didier Deschamps együttese. Ugyanakkor a franciáknál több kulcsjátékos is sérülés miatt hiányzott, ám még az aranylabdás Karim Benzema nélkül is félelmetesen erős kezdőcsapattal álltak ki – számolt be az Origo.

Nem kezdődött jól Franciaország számára a mérkőzés, ugyanis már a 9. percben megszerezte a vezetést Ausztrália. Egy labdaszerzés után Mathew Leckie zseniális keresztpassza után Craig Goodwin lőtte kíméletlenül a léc alá. Ráadásul tovább fokozta a címvédő gondját, hogy az ausztrálok gólja előtt Lucas Hernandez sérült meg, és nem tudta folytatni a játékot, így testvére, Théo Hernandez állt be a helyére. Ezt követően okosan tömörültek az ausztrálok, a franciák pedig nem igazán tudtak mit kezdeni ezzel. A 22. percben kis híján a második góljukat is megszerezték az ausztrálok, Duke távoli bombája milliméterekkel kerülte csak el a bal felső sarkot.

Aztán egyre aktívabban kezdett játszani az európai csapat és egy szöglet után Rabiot fejesével egyenlített a 27. percben, majd öt perccel később már a fordítás is összejött. Egy labdaszerzés után Mbappé és Rabiot játszott össze, utóbbi remek beadása után pedig Olivier Giroud passzolta be üres kapuba a labdát. Az AC Milanban játszó rutinos támadó az 50. gólját szerezte a francia válogatottban, emellett 36 évesen és 54 naposan a legidősebb vb-játékos lett a franciáknál, egyúttal a legidősebb vb-gólszerző is. A hatalmas iram a félidő végére sem hagyott alább, Mbappé jószerivel lezárhatta volna a meccset, de négy méterről az égbe bombázta a labdát. A slusszpoén viszont az ausztráloké lehetett volna, Irvine fejese azonban a jobb oldali kapufán csattant az első félidő hosszabbításában.

Gyönyörű jelenettel kezdődött a második játékész, Hernández beadása után Giroud ollózott nem sokkal mellé. A franciák a folytatásban beszorították az ausztrálokat, és sorra alakították ki a nagyobbnál nagyobb helyzeteket. A 67. percben Griezmann lövését még a gólvonalról mentették az ausztrálok, ám egy perccel később Kylian Mbappé a sokadik kihagyott lehetősége után már nem hibázott. Ezt követően sem állt le a címvédő, Mbappé beadása után Giroud fejelt közelről a kapuba a 72. percben megszerezve 51. gólját a francia válogatottban, amivel beérte Thierry Henry-t az örökrangsorban. 

A hátralévő idő meglehetősen egyoldalú volt, az ausztrálok próbálták elkerülni a még nagyobb arányú vereséget, a franciák pedig folyamatosan támadtak, de újabb gól már nem esett, így a címvédő győzelemmel kezdte a katari vb küzdelmeit, és jelenleg vezeti a csoportját, miután Dánia és Tunézia gól nélküli döntetlent játszott egymással.

A tények

Világbajnokság, D-csoport, 1. forduló
Franciaország–Ausztrália 4–1 (2–1)
Al-Vakra, al-Dzsanub Stadion, 40 875 néző. Vezette: Gomes
Franciaország: Lloris – Pavard (Koundé, 89.), Upamecano, Konaté, L. Hernandez (Théo Hernandez, 13.) – Tchouaméni (You. Fofana, 77.), Rabiot – Mbappé, Griezmann, O. Dembélé (Coman, 77.) – Giroud (Thuram, 89.). Szövetségi kapitány: Didier Deschamps
Ausztrália: Ryan – Atkinson (Degenek, 85.), Rowles, Souttar – Leckie, Mooy, McGree (Mabil, 73.), Duke (Cummings, 56.), Behich – Irvine (Baccus, 85.), Goodwin (Kuol, 73.). Szövetségi kapitány: Graham Arnold
Gól: 0–1 Goodwin (9.), 1–1 Rabiot (27.), 2–1 Giroud (32.), 3–1 Mbappé (68.), Giroud (71.)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!