Helyi közélet

2008.06.11. 08:02

Húsáremelés: 10 százalék körül

<p>Debrecen - Jóllehet, a vágóhidak a friss sertéshúsoknál minimum 20, a készítményeknél pedig 10-15 százalékos áremelést tartanának szükségesnek, e törekvésük eddig csak részben járt sikerrel.</p>

A Debreceni Hús Zrt. folyamatosan változtatja a friss húsok átadói árát annak függvényében, ahogyan az élősertés ára változik.

Folyamatos korrekció

Kiss László gazdasági vezérigazgató-helyettes elmondta, hogy év eleje óta legalább 25-30 százalékkal emelkedett a sertés felvásárlási ára, ezért az első félév folyamán a tőkehúsok átadói ára is ennek megfelelően alakult.

A húskészítményeknél a társaság július elsejétől készül árat emelni, melynek átlagos mértéke 12-14 százalék lesz.
Módos Imre, a bihartordai Módos Farm Kft. tulajdonosa a tőkehúsoknál 3-5 százalékos, a készítményeknél pedig öt százalék körüli áremelést léptetett életbe, de ezt csak úgy tudta megtenni, hogy a vállalkozás a saját húsboltjaiban (is) árulja a maga tenyésztette sertések húsát.

A gazda szerint az élősertés árának kilónként 400 forintnak kellene lenni ahhoz, hogy a jelenlegi költségszint mellett megérje tartani a jószágokat. Úgy véli, ez az árszint hamarosan bekövetkezik...

Ezt igen, azt még nem

A biharnagybajomi IMKI FOOD Kft. a tőkehúsoknál 10 százalékos áremelést már meglépett, a húskészítményeknél pedig júliustól terveznek hasonló mértékű drágítást.

Szász Györgyné főkönyvelő szerint ez utóbbi termékkörben is indokolt lenne a legalább tíz százalékos emelés, de úgy látják, hogy ezt nem minden termék esetében tudják majd érvényesíteni.
A hajdúnánási LAC HÚS Kft. ügyintézője, Bana Szilvia arról számolt be, hogy az élőállatárak folyamatos emelkedése miatt ők is rendszeres árkorrekciókra kényszerülnek. Mint mondta, legutóbb két hete emelték a tőkehúsok és a készítmények árát is hozzávetőleg 10-10 százalékkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában