Feloszlatta magát a bojti képviselő-testület

Az alpolgármester lakásán körülbelül tízen panaszolták el, mi a bajuk a polgármesterrel
Az alpolgármester lakásán körülbelül tízen panaszolták el, mi a bajuk a polgármesterrel - © Fotó: Kovács Zsolt
Bojt – Két táborra szakadt az 550 lakosú falu ötfős képviselő-testülete, ezért legutóbbi, márciusi ülésükön egyhangúlag feloszlatták önmagukat. Az időközi választás június 19-én lesz. Azt még a harmadik ciklusát töltő Vass Mária polgármester ellenzéke is elismeri, hogy jó kezekben van Bojt, a település eredményes, fejlődő. Két problémájuk van: a falut „anya és lánya uralja”, valamint Vass Mária „nem kommunikál” a képviselő-testület tagjaival. A közmunkával az a gondjuk – mondták a Naplónak –, hogy aki „nem tolja a faluvezető szekerét, ne is reménykedjen munkában, de még a családtagja sem”. A polgármester cáfolja ezt. Szerinte inkább szolgálják Bojtot, akinek pedig kérdése van, az „a hivatalban beszéljen vele és a vonatkozó dokumentumokat is megnézheti”.

A kilátástalan helyzet megoldását várják a június 19-re kiírt időközi választástól Bojton. Vass Mária a harmadik ciklusában járt polgármesterként, nyugdíjba vonulása előtt 30 évig pedagógusként, 11 évig iskolaigazgatóként dolgozott helyben; a köztiszteletnek örvendő asszony a legutóbbi ülésen maga is megszavazta alpolgármestere, Novák Ferenc Zoltán előterjesztését a képviselő-testület feloszlatásáról. – Három testületi taggal nem lehetett együtt dolgozni, megszűnt köztünk a párbeszéd. Jöjjön egy új összetételű képviselőcsoport – válaszolja kérdésünkre, hogy miért szavazott igennel.

Adatokat várnának

– Jöjjön egy másik polgármester, akivel együtt lehet dolgozni! – ezt már Novák Ferenc Zoltán lakásán hallottuk, ahol a Vass Máriával szemben állást foglalók – körülbelül tízen – gyűltek össze érkezésünkre. Hodosi Lászlóné, az ügyrendi bizottság elnöke azt kifogásolja, hogy „szinte semmit sem tudnak a falu dolgairól, mert a polgármester nem tájékoztat”. Határozatokat már megtörtént eljárásokra hoznak – teszi hozzá –, továbbá nem tudnak eleget a szociális szövetkezet dolgairól, hogy hány malacot és birkát vágtak, mennyi seprűt, kosarat kötöttek, mindezeket kinek és mennyiért adták el. Az a hangnem sem tetszik – mondta –, ahogyan Vass Mária beszél velük.

De bajuk van a közmunkások kiválasztásával is. Erről már Novák Ferenc Zoltán beszél. – Aki nem azt fújja, amit a polgármester, ne is reménykedjen, de még a családtagja sem! Az érettségizettek kötik a seprűt, a hat-nyolc általános iskolai osztályt végzettek pedig az irodában vannak – hangoztatja.
Persze előkerül egy másik probléma is, mégpedig a polgármester lánya, Németh Mariann (aki egyébként nem képviselő), „lényegében minden vezető tisztséget betölt, egyesületi elnök, kulturális igazgató, intézi a polgárőrség pénzügyeit, ő dolgozik a tájházban, a teleházban, és a földprogramba is belefolyt” – sorolják a tevékenységeit, hozzátéve, hogy szerintük az összeférhetetlenség esete is megállja itt helyét – az anya a faluvezető, a lánya pedig itt dolgozik.

Nincs más aktív szakember

– Be kell jönni a hivatalba, és velem kell megbeszélni a problémákat, nekem tegyék fel a kérdéseket, ne a faluban, egymás között folyjon erről a diskurzus – reagál a vádakra Vass Mária, hozzátéve: mind az alpolgármester, mind a képviselő végezze el a kapott feladatot. – Hány seprűt kötnek, hány malacot vágnak, mennyiért adják el, nem az én dolgom mindezt tételesen tudni, kérdezzék meg a brigádvezetőktől, vagy menjenek be Biharkeresztesre, és nézzék meg a könyvelésen. Mindenről számla van, minden jogszerű és törvényes, amit különböző ellenőrzések igazolnak. Fizikai munkán egyetlen érettségizett sincs, irodai munkára más helységből kellett hozni érettségizettet. Polgármesterségem előtt 5-10 közmunkás volt, most 120-140-en vannak. Akik bizonyították, hogy igényes munkára képesek és viselkedésükkel megfelelnek a normáknak, azok helyet kapnak a programban – hangsúlyozza.

Mint megjegyzi, Novák Ferenc Zoltán felesége, két testvére, apja, sógorai, nagybátyja is közfoglalkoztatott – igazítja ki a másik oldal állítását –, akinek nincs érettségije, az a fizikai munkában teheti hasznossá magát.

– A lányom már polgármesterré választásom előtt Bojton dolgozott. Mondhatom, a hátán viszi a kultúrát, a hagyományőrzést, a teleházat, segíti a polgárőrséget, továbbá a hivatalos ügyek intézését, bármiben, nagy részét társadalmi munkában. Részben a kényszerűség is diktál, hiszen nincs más aktív szakember a hátrányos helyzetű településen – igyekszik megvilágítani Vass Mária, hozzátéve: egyáltalán nem biztos abban, hogy az időközi választás megoldja a jelenlegi, kölcsönös bizalomvesztésből adódó gondot.

– Kovács Zsolt –